Sunday, March 8, 2015

Lucky Duck

Mikäänhän ei ole niin hyvää maidon kanssa kuin pikkuleivät, cookies and milk (siis mikä mieletön aasinsilta tosta edellisestä postauksesta!)

Tytär oli tänään pelaamassa hyvätekeväisyystapahtumassa pyörätuolikorista. Itse en ennättänyt paikalle katsomaan peliä, mutta paikallislehti tekee jutun tyttöjen joukkueesta joten enköhän ainakin näe kuvia. Mun päivä, kuten eilinenkin, meni siivotessa. Olin ystävän apuna putsaamassa häädön saaneen vuokralaisen jäjiltä asuntoa. Sen lisäksi, että vuokrat jäi maksamatta jäi loppusiivouskin tekemättä. Ei tainnut kyllä olla alku- eikä välisiivoustakaan. Onneksi mitään ei oltu rikottu. Muutto tuli siinä vaiheessa mieleen, kun sheriffi olisi mennyt siirtämään tavarat asunnosta. 


Kyllähän nämä ihmiskohtalot saavat ajattelemaan. En jaksa uskoa, että kukaan ihan pahuuttaan päästää asiansa siihen jamaan että ei voi huolehtia asumismenoistaan. Asunto on aika tärkeä. Tälläkin asukkaalla oli alaikäinen huollettava. Ystäväni sai puhuttua asiat sille mallille, että asuntoa päästiin näyttämään varteenotettaville vuokralaisille. Olin sitten pari kertaa asuntoa esittelemässä. En voinut olla huomaamatta, että lapsen vuoteessa ei ollut liinavaatteita. Kylpyhuoneessa oli sama nuhruinen lapsen pyyheliina molemmilla kerroilla. Tuntui kovin pahalta. Ilman lakanoita ja tyynyliinoja nukkuminen pinttyneissä vuodevaatteissa... Enkä mä todellakaan kyylännyt tai nuuskinut. Joitakin asioita ei voi vain olla huomaamatta. Asia tuntui niin pahalta, että pakkasin paketin jossa oli liinavaatteet ja pyyheliinat lapselle ja vaivihkaa vein ulko-oven taakse. 


Tytär tuli hyväntekeväisyysmatsista iloa puhkuen. Onnetar oli suosinut. Tytär voitti arpajaisista lajitelman tyttöpartiolaisten pikkuleipiä. Omia suosikkejani ovat Caramel Delight, ennen kulkivat nimellä Samoa. Mukin olen saanut palkaksi siitä, että kerroin partiotytöille Suomesta. Parituntisen esitelmän ansiosta tytöt saivat yhden rintamerkin lisää. Ja minä ihanan mukin! 

Girl Scouts on viime aikoina ollut vastatuulessa. CEO eli pääjohtaja on saanut huutia reilusta palkastaan.Viimeisin vuosiansio näyttäisi olevan puolen miljoonan kieppeillä. New Yorkin 5th Avenuella sijaitsevalla pääkonttorilla tehtiin kallis remppa. Kyllähän siihen saa pikkuleivän poikineen myydä. Aikaisemmin pikkuleivät maksoivat $3.50 paketti, nyt hinta on 4 dollaria. Mutta ei tämä tyttöpartiolaisten pomon palkka ole mitään verrattuna poikapartiolaisten pomon palkkaan. Näyttäisi olevan tuplaten tyttöjen palkan verran. Kyllä siihen saa myydä popcorneja. 


Tässä jokin aika sitten puhuttiin ystävien kanssa siitä kuinka vaikea on luottaa hyväntekeväisyysjärjestöihin. Niin kummilapsien adoptoiminen Afrikasta kuin vaatteiden lahjoittaminen Goodwilille tuntuvat tukevan ihan muita kuin lahjoituksen kohteita. Toki ammattijohtaja on palkkansa ansainnut, mutta missä menee kohtuuden raja. 

Adoptoimme Felixin paikallisen pelastusyhdistyksen kautta. Felix oli yhdistyksen huomassa saanut monenmoista hoitoa. Rokotukset, tunnistussiru, lääkärin hoitoa... Kauppahinta $200 tuntui hyvin kohtuulliselta. Mieluummin tuenkin pieniä paikallisia hyväntekijöitä kuin jättimäisiä organisaatiotia. Varsinkin jos pääkonttori on Manhattanilla. 


12 comments:

 1. Arrgghh! Kirjoitin pitkän kommentin siitä, kuinka vaikea on valita järjestö, jolle lahjoittaisi tavaraa, kun ei voi olla varma meneekö saadut varat tarvitseville vai "hallinnollisiin kuluihin". Ja sitten bloggeri hävittää koko kirjoituksen... No, mutta tuli se pointti tuossa edelläkin selväksi.
  p.s. tuo Goodwill on rantautunut Suomeenkin, ainakin tänne Kymenlaaksoon.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Itsellenikin on käynyt niin. Tosi raivostuttavaa!

   Goodwill on saanut osakseen paljon arvostelua. Mm. Forbes, Huffington Post ja Wall Street Journal ovat kirjoittaneet asiasta. CEO:n palkka on puolisen miljoonaa. Työntekijöiden palkat usein alle minimin. Sokea nainen keroi ansaitsevansa vajaat $4 dollari tunnilta ja sitten palkka haluttiin pudottaa alle $3 dollaria tunti. Joillakin paikkakunnilla palkat ovat alle $1. Kuitenkin n. 150 johtajaa hankkivat yhteensä n. 30 miljoonan edestä. Lisäksi Goodwillin omistajasta ei paljon heru tietoa, asustelee ulkomailla ja on vaikeasti tavoitettavissa.

   Ystävä vei joku aika sitten vaatteita lahjoitukseen Goodwillilke ja vastaanottava työntekijä oli tosi sairas. Ystävä ihmetteli, että eikö sun pitäisi olla kotona. Työntekijä oli sanonut, että meillä on politiikka "three strikes and then you are out". Eli kolme päivää töistä pois ja potkut. Oli sitten sairas tahi ei. Musta Pelastusarmeija on alkanut tuntua hyvältä vaihtoehdolta.

   Delete
  2. Siis ei voi olla totta! Aivan järjetöntä toimintaa... hyväntekeväisyysjärjestö, pah. Pelastusarmeijalle ja ensi- ja turvakodille taitaa meidän (vauvan)vaatteet päätyä.

   Delete
  3. Tutkin asiaa lisää ja vammaisuus on jotenkin sellainen syy, että voidaan maksaa alle minimipalkka. Tästä järjestöstä on paljon ristiriitaista tieoa. Näin äkkipäätä ajatellen muuten ensi- ja turvakodit kuulostavat hyvältä!

   Delete
 2. Surullisia asioita, niin mainitsemasi lapsen kohtalo tai läheisen aikuisen ilmeinen välinpitämättömyys kuin tuo pyyteetön myyntityö, josta joku vetää kermat itselleen :) Olet ihana kun veit paketin oven taakse! Toivottavasti ne ovat käytössä uudessä kodissa, missä se sitten lieneekään.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Monenlaisia toimijoita on hyväntekeväisyysmarkkinoilla. Itse haluaisin rahojen menevän mahdollisimman suoraan kohteeseen. Tokihan organisaation pyörittäminen maksaa ja jokaisen kuuluu työstä palkkansa saada, mutta kohtuudella.

   Itse olen aina ollut vähän höpsö, mitä liinavaatteisiin tulee. Lapsuuden ulkona kuivatut, mankeloidut lakanat ovat kyllä edelleenkin parasta sillä saralla. Siksi kai asia tuntui niin tärkeältä. Minäkin toivon koko sydämestäni, että vuokralainen saisi asiansa kuntoon.

   Delete
 3. Olen samaa mieltä kanssasi!Haluaisin tuke ajärjestöä tms. jos apu menisi suoraan kohteeseen.
  Joskus 20v. sitten annoin äitiyspakkauksen vaatteet miehelle kuka vei perheille rajan taakse vaatteita. Hän kertoi,kuinka joku äiti oli itkenyt ,kun saivat pakkauksen toppahaalarit vauvalle ,kenellä ei ollut ollenkaan lämpimiä vaatteita. Silloin tuntui,että apu kohtasi tarpeen ;-)

  ReplyDelete
  Replies
  1. Voin muuten kuvitella minkä vaikutuksen paketti on tehnyt! Tällaisia tarinoita toivoisi olevan enemmänkin. Eikä mua edes haittaa jos joku myy saamaansa saadakseen perheelle jotain muuta tarpeellista. Kunhan ei menisi päihteisiin tai tupakkaan.

   Meillä on jouluisin joulupuukeräys ja joskus näkee ihan konkreettisesti minne lahja on mennyt. Esim. koulussa tulee vastaan lapsi, jolla on ostamasi asu päällä. Siitä kyllä iloitsee.

   Delete
 4. Samoilla linjoilla, ois kiva antaa sellaiseen, että varmasti tietää avun menevän niitä tarvitsevalle. Joskus olen tutun kautta laittanut sekä lasten, että aikuisten vaatteita seurakunnan kautta Viroon. Kaikki kelpasi:) myös pyyhkeet ja pussilakanat. Oli ihana tunne, kun sai itselle tarpeettomat pois jollekin joka tarvitsi.

  Tuosta maitopostista. heh! Suomessa on maitoa myös jos jonkinlaista ja joka kaupassa. Siellä rapakon takana ollessa olen huomannut tuon saman, että maito on kultaakin kalliimpaa... Siksi varmaan juovat ennemmin colaa;) no en tiedä tuota jälkimmäistä varmuudella, mutta siltä kyllä vaikuttaa.

  Nautitaan maidosta, hinnasta viis!

  ReplyDelete
  Replies
  1. Olet Kati kyllä oikeassa! Näinhän se varmaan on, että mieluummin ostetaan muuta juotavaa kuin maitoa. En ole edes oikein ajatellut asiaa, vaikka monille kavereille ice tea tuntuu olevan Se Oikea Juoma. No en mäkään ravintolassa maitoa tilaa vaan vettä :)

   Meillä on täällä kauneushoitola, joka antaa yleensä n. 50 % alennusta hinnoista jos toimittaa jotain hyväntekeväisyyteen. Viime syksynä keräsivät reppuja.

   Delete
 5. Musta oli hienoa ettet ainoastaan kertonut tuon onnettoman vuokralaisen huonoista elinoloista vaan myös teit jotain auttaaksesi:) Oikein sydäntä lämmitti!

  ReplyDelete
  Replies
  1. Piti yrittää edes vähän. Liinavaatteeton vuode kirpaisee miltei yhtä paljon kuin tyhjä jääkaappi :(

   Delete