Wednesday, September 3, 2014

Syksyn kuumin asuste

Joskus pitää poistua neljän seinän sisältä ja matkustaa n. 50 mailia johonkin suuntaan, jotta saa tolkun päivän pukeutumistrendeistä. Näin teimme miehen kanssa sunnuntaina. Päätimme käydä katsastamassa  n. 60 000 asukkaan pikkukaupungin, jonka tienviittojen ohi aina vain ajamme milloin mistäkin kotiutuessa. 

Mun olisi pitänyt tietysti ottaa kuvia Downtownista. Se oli rosoisuudessaan tavallaan hyvinkin kuvauksellinen. Mutta jos kuvittelet Tampereen muutama vuosikymmen sitten, tehtaat hiljenneinä ja kadut autioina niin siltä se keskusta näytti. Kaupunki oli rakennettu aikanaan puuvillatehtaan ympärille ja patruuna oli rakennuttanut työläisilleen somia pieniä mökkejä. Niin mä ainakin luulen. 

Actionia piti hakea sitten kauempaa. Ja sellaistahan löytyi ison tien varteen rakennetulta ostosstripiltä. Vähän kuin Vegas, mutta pelkästään kauppoja. Kovin meininki oli Walmartilta, joten se valikoitui huoltopaikaksi. 


Ovella odotti vartija reukku vyötäröllä ja ulos tulevat asiakkaat esittivät kiltisti kuitin ja ostokset tarkastajalle. Vähän matkaa kävelimme käytävillä ja sitten löytyi tämän syksyn kuumin asuste. Ne eivät ole nuo mustat sukat, jotka lähemmin tarkasteltuna näyttivät olevan tukisukat. 


Asuste on tietysti lantiolla kotelossaan roikkuva ase. Sanoisin, että pistooli, mutta saattoihan se olla revolverikin. 

Vaikka täällä etelässä olenkin, niin tämä oli ensimmäinen kerta, kun näin jonkun ottavan näin tosissaan 2nd amendment, the right to bear arms (perustuslain toinen lisäys, oikeus kantaa aseita). Mua on vain aikaisemmin huvittanut, kun esim. lasten oikojahammaslääkärin ovessa on kehotus jättää aseet toimiston ulkopuolelle. 

Voin sanoa, että turvallisuuden tunne ei lisääntynyt. Luikahdin heti hyllyjen väliin. Mietin mitä olisi tapahtunut, jos joku african american tai latino olisi marssinut kauppaan ase lonkallaan. 

Olen itsekin opetellut ampumaan ilma-aseilla ja pari kertaa harjoitellut pistoolilla. Olen vannonut, että puolustan uutta kotimaatani aseella jos tarve niin vaatii. Silti tämä aseiden kanniskelu vyötäröllä ei istu mun pirtaan. Toivon, että muoti ei leviä. 

10 comments:

 1. En toistaiseksi- vielä ainakaan ole törmännyt aseenkantajaan jolla ei ole virkapukua mutta voisin kuvitella ettei kovin turvalliselta olo tunnu jos sellaiseen törmäisi vaikkapa Walmartissa. Hui!

  ReplyDelete
  Replies
  1. Mua jo hirvittää ne virka-asuisetkin. Aina tulee mieleen, että jonkun saattaa olla aika helppo se ase siitä vyötäisiltä kahmaista. Kuvasta ei näy, mutta tämä aseenkantaja ei ollut oikein hyvävoimainen.

   Delete
 2. Meillä on käynyt korjausmies talossa ja hänellä oli tällainen käsiase tungettuna housunkauluksesta sisään. Olin sen verran tolaltani, että en saanut mitään sanottua asiasta ja mies on vielä vuokraisännän tuttu, mutta toista kertaa en aio olla asiasta hiljaa. Jättäköön autoonsa.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Onpas inhottavaa! Mun on jotenkin muutoinkin hankala päästää remonttiroopeja omaan kotiin saatikka sitten aseistettua. Mitä kummaa hänkin ajatteli joutuvansa kohtaamaan? Nuo on juuri sellaisia tilanteita, että niitä ei oikein edes tajua kuin vasta kälkikäteen. Mutta olipas röyhkeä!

   Delete
 3. http://imgur.com/gallery/TcJJeHg || Asepolitiiikkaa ja asepolitiikkaa...eipä kukaan ole vielä tainnut todistaa sen vapaan aseenkanto-oikeuden lisänneen turvallisuutta.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Lähinnä taitaa aiheuttaa vain sen, että jos tolla on pyssy niin mullakin pitää olla. Ja sen pitää oikeastaan olla nopeampi ja tehokkaampi.

   Delete
 4. Aseiden näkeminen noin on kyllä itselle kulttuurishokki. Kiitos kun valotat sitä sen puolen maailmaa. Nämä sinun tekstit kaikkineen on kiinnostavia ja avaavat silmiä. Arki on kiinnostavaa!
  terkuin:Kristiina

  ReplyDelete
  Replies
  1. Hei Kristiina! Joo, tämä mun elämä on enimmäkseen arkea :)

   Muuten, kommenttisi sai aikaiseksi sen, että älysin että tämä oli ensimmäinen kerta kaikkien näiden vuosien aikana kun näin aseen näin. Kai niitä on jonkin verran ihmisillä mukana, mutta yleensä sitten piilossa.

   Hyvää viikonloppua! Kiva kun kommentoit.

   Delete
 5. Täällähän näkee aseita,sotilailla sotilasasuissa ja varmaankin ensikertalainen hätkähtää kun sellaista näkee mutta siihen tottuu. Mutta ihan siviilielämässä en kyllä haluaisi nähdä pyssyjä jonkun vyötäröllä.....

  ReplyDelete
  Replies
  1. Muistan tämän käynniltäni. Jerusalemissa illalla tungoksessa sotapojan ase oli selkääni vasten. Kyllä mua vähän hirvitti!

   Delete