Wednesday, September 17, 2014

Jollain on aina suurempi 101 (lyhyt oppimäärä)

Olen yrittänyt opettaa lapsille, että useimmiten kannattaa pitää kerskailu kurissa jos tulisi mieleen jollain kehuskella. Jollain on nimittäin aina suurempi, nopeampi, parempi, kalliimpi. Joku toinen varmasti päihittää uintiajat ja arvosanat. Tyytyväinen saa ja pitääkin olla. Mutta kehuskella ei. Aiheesta saatiin oppitunti keväällä.Reilun viiden tytön ryhmä alkoi suunnitella koulunlopettajaisjuhlia. Tytöt ovat niitä suosituimpia, tästä meidän naapurustosta. Omakin tyttäreni heidän kanssaan treffaili vielä Middle Schoolin alussa, mutta sitten alkoivat ystävät vaihtua. Tytär on hakeutunut vähän poikamaisempien, koulussa hyvin pärjäävien ja urheilullisten tyttöjen seuraan. Hän ei ole niin social butterfly -tyylinen. 

Toukokuun alussa oli juhlat, vieraat, vaatteet ja tarjottavat selvillä. Tyttöjen lisäksi juhliin tulisi muutama vähän kuumempi poika. Yllä olisi Tory Burchia, Lilly Pullitzeria ja Vineyardvinesia. Juhlista oli kohistu jo useampi viikko ja kyllä kai moni arvaili lankeaisiko kutsu kohdalle. Itsekin havahduin tuossa vaiheessa ja tajusin että Middle Schoolhan tosiaan loppuu ja kai sitä pitäisi jotenkin juhlia. Lupasin lapsille, että voivat pyytää koulusta läheisimmät kaverit, syödään pizzaa ja kuppikakkuja. 

Olimme saaneet vieraslistan valmiiksi, kun pari viikkoa ennen koulun loppua tuli The Kutsu. Yksi luokkatoveri oli kutsunut koko ikäluokan neljä luokkaa eli n. 120 lasta uima-allasjuhliin. Teema oli Great  Catsby -elokuvasta. Olikin turkasen hieno kutsu. 

Alkoi spekulaatio. Me tietysti suosiolla jätimme omat kutsut toimittamatta, kaikki kaverithan näkisivät uima-allaspartyssä. Kurja juttu oli, että Suosittujen tyttöjen ja Uima-allasjuhlien ajankohta oli sama. Ei mennyt monta päivää, kun Suosittujen tyttöjen juhliin lupautuneet pojat olivat kääntäneet kelkkansa ja vastanneet kyllä uima-allaskutsujalle. 

Ja olivathan ne olleet aika juhlat! Tarkoitukseen oli vuokrattu läheisen clubin ulkotilat. Tarjolla sukaata lähteestä kauhoen (miten chocolate fountain suomeksi kääntyy), kultapöly pikkuleipiä, mini fajitaksia ja hors d'oeuvres joista muuta ei kerrottu kuin hyviä olivat. Lapset olivat innoissaan ja hurmoksissa. Mahtava meininki toden totta. Ja mikä parasta, kaikki pääsivät mukaan.

Juhlista puhuttiin vielä monta kertaa kesän aikana. Olihan se aika hauskaa nähdä tutut luokkakaverit uima-asuissa. Pojan puhelimeen paukkui viestejä monena päivänä. Tytön olivat huomanneet treenatun sixpackin. Tytär taas oli saanut uida kilpaa useamman pojan kanssa. Illalla lähtiäisiksi oli halattu kavereita ainakin 20 sekuntia. Sellainen siisti kylkihalaus, mutta pituudeltaan jo omaa luokkaansa.

Juhlista puuttui reilut viisi tyttöä. Olivat olleet aika  nyrpeitä viimeiset koulupäivät. Jostain kumman syystä tyttöjen vanhemmat lasten päättäjäisissä istuivat omassa ryhmässään  ja muita ei juuri tervehditty. 

7 comments:

 1. Avokätistä vanhemmilta järjestää juhlat koko vuosiluokalle... Voiko high schoolin jälkeen enää pistää paremmaksi. Surullista vaan, että 5 tyttöä jäi tulematta... Menettivät paljon,myös yhteishenkenkeä,mikäli samaan high schooliin menevät. Vai oisko kutsu sittenkin ollut tarkoituksena samana päivänä? You never know.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Tässä jäi kyllä arvailuille varaa. Oliko juhlien ajankohta sattumaa ja päätettiinkö juhlien järjestämisestä vasta sitten, kun oli kuultu jo toisista.

   Mua vähän jälkikäteen nolotti, kun lapsia vieraiksi ilmoittaessa kyselin voisivatko lapset tuoda jotain tullessaan... Niin täällä on usein kyllä tapana, mutta nämä eivät nyt sitten olleet nyyttikestit.

   Osallistujille jäi kivat muistot. Kyllähän kouluvuosi sai arvoisensa lopun.

   Delete
 2. No huhhuh!!! Johan oli bileet! :) Harmillisesti sovittu samalle päivälle molemmat juhlat...

  ReplyDelete
  Replies
  1. Joo, tästä ei ota selvää että kumpi oli ensin, muna vai kana. Juhlijat kyllä näyttivät muikeilta, kun märkinä könysivät vanhempien autoihin :)

   Delete
 3. Hienot on olleet kekkerit - ja jos ihan rehellinen olen, niin en kauhean paljon ole pahoillani noiden 5 tytön kohtalosta...

  ReplyDelete
  Replies
  1. Kyllähän tässä tuli vähän ristiriitainen olo. Tyttöporukalla on oma nimensäkin, kuten amerikkalaisissa elokuvissa on sorority sisters tyyliin Alpha Phi jne. Läheiset ja tukevat ystävät ovat kyllä tärkeitä ja useinhan tällaiset ystävyyssuhteet ovat elinikäisiä.

   Delete