Friday, September 19, 2014

It's rubbish but it's Scottish rubbish!

On siinä iso ero vaan jos jokin on hölynpölyä tai sitten, että se on skotlantilaista hölynpölyä. Niin ainakin meillä :)


Itsenäisyysäänestystä jännitettiin. Kalifornian Karhu sai siirtyä Skotlannin Leijonan tieltä. "The Lion Rampant" on niin kirkkaan keltainen, että pilvisenä päivänäkin tuntuisi aurinko paistavan. Lupasin syödä perinteistä skotlantilaista jälkiruokaa cranachan, jos maa itsenäistyy. Ei olisi tarvinnut kuin ammentaa astiaan viskissä lioteltuja ja paahdettuja kaurahiutaleita, kermavaahtoa, vadelmia ja hunajaa. 


Meillä on kotona kaikenlaista aiheeseen liittyvää, kuten suloisen lämmin villahuopa. 

Historiallisesta kartasta selviävät niin klaanit kuin kylät, verisimmät sodat ja perheiden motot. Muuten, tämä samainen kartta on tavallaan johtanut mieheni ja mut yhteen. Ilman yhtä mieleenpainunutta yksityiskohtaa olisi jäänyt yhteydenotto tekemättä..  


Välillä katselen lapsia ja mietin, että miten heissä näkyy neljäsosa skottilaisuus. Ainakin osaavat olla tarpeen tullen säästeliäitä. Palkkarahat pistetään talteen ja tarkoin harkitaan, mihin käytetään. Omalla tavallaan he ovat myös hyvin vieraanvaraisia ja anteliaita. Kavereiden ja perheenjäsenten lahjoihin käytetään itse tienattuja rahoja ja onnittelukortteja suunnitellaan tuntitolkulla. Tyttärelle on kai periytynyt hurjapäisyys. Välillä olen huomaavinani syyn miksi roomalaiset päättivät rakentaa muurin ja jättää barbaarit toiselle puolelle. Tyttö on peloton ja hurjapäinen. Lapset tykkäävät myös juhlista ja ovat iloluontoisia. Ei käy aika pitkäksi, kun heidän seurassaan hölpötyksiä kuuntelee. Ihmisrakkaita ja huomaavaisiakin ovat. Skotlantilaisia siis parhaimmillaan.  

Mun monikymmenvuotisena haaveena on ollut päästä tarpomaan ainakin osa keisari Hadrianuksen muurin viertä. Olisi kiva mennä koko  perheen voimin ja tavata miehen sukulaisia. En varmaan puheesta ymmärtäisi mitään, mutta eihän se haittaisi. Ei varmaan haittaisi sade ja viimakaan, pistäisin vain Aran-neuleen ylle ja maistelisin viskejä. 


"The point of this book is that being Scottish turns out to be more than just a matter of nationality or place of origin or clan or even culture. It is also a state of mind, a way of viewing the world and our place in it..."

15 comments:

 1. Kaikenlaista täällä blogistaniassa oppiikin - kuten skottien ominaisuuksia;)
  On teillä ollut jännät paikat! Ja vaikka häviö tulikin, niin voihan sitä silti sen jälkkärin tehdä - tai vähintään vetäistä sen viskin parempiin kurkkuihin;)
  Mukavaa viikonloppua sinne!

  ReplyDelete
  Replies
  1. Viskin kanssa yritämme... Toden sanoakseni ennustin häviön. Olin sikäli väärässä, että kuvittelin tuloksen olevan tiukempi. Mutta kunhan tässä mennääm vajaat 20 vuotta ja Skotlannin itsehallinto vahvistuu niin eiköhän tuloskin ole toisemlainen.

   Skoteissa on se hyvä puoli, että aina voi piipahtaa pubiin. Otetaan sitten joko iloon tai suruun. Aina löytyy hengenheimolaisia. Tai niin minun on annettu ainakin ymmärtää :)

   Delete
 2. Mutta onko se varmasti hyvä asia että itsehallinnot vahvistuvat? Euroopan Unionin eteen on taisteltu vuosikymmeniä ja se on tuonut tullessaan vakautta tähän perinteisesti sotaisaan mantereeseen. Jos pieni osa, Skotlanti tai Katalonia, haluaa nyt itsenäistyä, on kuin historian opetuksista ei oltaisi mitään opittu. Siitä lähtisi liikkeelle
  Nationalismien lumivyöry - täällä Kataloniassakin tunteet käyvät kuumina ja itsenäistymistä janotaan kuin maailmansotien kynnyksellä! Euroopassa oltaisiin koettu isoja myllerryksiä jos Skotlanti olisi itsenäistynyt.. Itse kannatan yhdistymistä maiden välillä, sillä se johtaa rauhaan. Seuraavaksi voidaankin jännittää Katalonian äänestystä ja itse toivon hartaasti senkin tuloksen olevan "No". Ajatella, että nykyistä EU:ta suunniteltiin "Euroopan Yhdysvalloiksi". Siihen on vielä pitkä matka, mutta minä ainakin toivoisin, että suunta olisi se. Kaikkien maiden pitäisi yhdistyä ja päästä eroon sodista.
  Täällä on esimerkiksi kirjoitettu lisää aiheesta: http://m.taloussanomat.fi/?page=showSingleNews&newsID=201412865?pos=luetuimmat&c=mobile&rss=mob

  Sori "paasaus", mutta koen aiheen todella merkittäväksi.

  T. Tyyne

  ReplyDelete
  Replies
  1. Tyyne, ei kun on just niin hyvä kun paasaat! Kyllähän tässä asiassa on monta puolta. Varmaan menee aikansa, ennen kuin EU on kuin USA. Ja onhan täälläkin aika ajoin keskustelua, että mikä osavaltio milloinkin haluaisi erota liittovaltiosta. USA on kuitenkin lähtökohdiltaan niin erilainen kuin Eurooppa, yhteen hiileen puhaltaminen on luonnollisempaa.

   Katalonian äänestystä jos yrittäisin ennustaa, niin veikkaisin että itsenäisyyden haluajat voisivat vaikka voittaakin. Espanjan taloustilanne taitaa olla niin haastava että se jo asettaa haasteita.

   Skotlannin suhteen mielenkiintoista on, että väkimäärä on melkein sama kuin Suomen. Kun ajattelen, että Suomikin saa olla itsenäinen maa niin tuntuu pahalta kieltää se joltain muulta. Eihän Skotlanti ole ollut kuin viimeiset 300 vuotta osa Isoa-Britanniaa. Suomen itsenäisyys on vielä lyhyempi. Mikä minä oken siis keneltäkään kieltämään itsenäisyyden. Ja toisaalta, voisihan itsenäinen Skotlanti silti olla osa Euroopan unionia ja kuulua Natoon.

   Delete
 3. Teillä onkin aikamoinen kansallisuuksien pläjäys nivoutunut yhteen :) Jälkkäri kuulostaa eksoottiselle...

  ReplyDelete
  Replies
  1. Joo, voi sitten identiteettikriisin yllättäessä katsoa jos jokin toimisi :)

   Delete
 4. Replies
  1. Onneksi mun ei tarvinnut lunastaa lupaustani...

   Delete
 5. Minä olen täysin hurahtanut Outlander-sarjaan,jossa on paljon skottilaisuutta;D
  Ihana Felix:)

  ReplyDelete
  Replies
  1. Kiitos vinkistä! Täytyy katsoa jos sarja löytyisi Netflixiltä.

   Delete
 6. Skotlanti oli tosi kaunis paikka vierailla! Jäin jopa miettimään ostaisiko palan maata 100€. En muista "tontin" kokoa,mutta myyvät Ylämaalta paloja maata halukkaille. Työkaverini mies omistaa palan ja sai siitä hienon plakaatin itselleen ;-)
  Pubit olivat kyllä kivoja ;-)
  Ja se puhetyyli :) Ihana!!!

  ReplyDelete
  Replies
  1. Ilman muuta pitää maata ostaa! Miten mä muistaisin, että joskus viskipullon kylkiäisenä olisi saanut maapläntin, kun postitti jonkin kupongin :)

   Olisipa ihana mennä. Olisi vähän lähempänä kuin Suomi.

   Delete
 7. You Can Buy Land in Scotland & Join the Lairds of Glencoe From £29.99

  Traditionally, Scottish landowners have been afforded the courtesy title of Laird (Lord) or Lady. Our beautiful plots of land start at £29.99 for one square foot.


  Hih, tulisikohan minustakin Lady ;-)

  ReplyDelete
 8. Replies
  1. Tää on ihan loistavaa! Nyt kyllä ostetaan maata ja ryhdytään Ladyiksi! Sun nimi kyllä sopisikin: Lady Anne-Marie :)

   Delete