Wednesday, February 12, 2014

Man versus Wild

 Mun toive ei toteutunut. Viime kertainen lumi ei ollut tämän vuoden viimeinen. Tänään tuli lisää. Mutta sitä osattiin odottaa. Lumentulo alkoi kuin nakutettuna klo 13 kuten ennusteissa luvattiin. Mieskin hakeutui niihin aikoihin kotilieden lämpöön :)


Valmistauduin lumentuloon kuin huippu-urheilija olympialaisiin: aamutuimaan kuskasin lapset harkkoihin, kävin tankkaamassa auton, kiersin parin ruokakaupan kautta, vein koiran pitkälle lenkille ja pesin likapyykit ja astiat. 

Muutama muu ei ollut ottanut tämän kertaista varoitusta vakavissaan. Siellä he nyt ihmettelevät valtateillä autojonoissa, että mitä kummaa. Osa on hylännyt autonsa tielle ja talsinut kotiin. Ikävä kyllä niiden mahdollisuudet jotka vielä autoissaan istuvat heikkenevät autonsa hylkääjien ansiosta. Minnekäs ajat, kun tien tukkivat tyhjät autot. Arvioiden mukaan autoja päästää hakemaan hyvällä tuurilla perjantaina. 

Luulen, että kaikista varoituksista huolimatta ihmiset muistelivat viime kertaa ja sitä, kun ensimmäisenä lumimyrskypäivänä ei lunta näkynyt mailla ei halmeilla. 


Koulupäivä peruttiin jo eilen illalla. Melkein heti tuli urheiluvalmentajan viesti ja harkat olikin aamulla  seitsemältä. Loppuviikosta olisi osavaltion kisat ja meidänkin oli tarkoitus osallistua kahtena päivänä. Huomenna ei kyllä mennä minnekään. 


Kävin kurkistelemassa etupihalle. Teitä ei enää erota. Nyt vain jännitämme menevätkö sähköt. Lumisade on muuttumassa rännäksi ja ice storm eli jäämyrsky lurkkii pilvien takana. Viime kerralla jäämyrsky oli vienyt sähköt useammaksi viikoksi. Toivon tosissani, että räntää ja märkää tulee hillitysti, vaikka pyykit ja astiat onkin putsattu. 

Liesi ja vedenlämmitys toimivat onneksi kaasulla. Kaasulla toimii myös kaksi takkaa, ainakin osan talosta saa lämpimäksi. 

Koululaisten vanhemmat käyvät kuumina. Ympärivuotiset koululaiset korvaavat menetetyt työpäivät lauantaisin, jolloin koulupäivän pituus on 3.5 tuntia. Traditionaalisten koulujen oppilaat joutuvat taas tekemään kokonaisen 6.5 tuntisen työpäivän loma-aikoina. Ympärivuotisen koulun ongelma on, että ainoastaan lauantaisin on tyhjiä pulpetteja. Vuorollaan yksi porukka on poissa koulusta ja näin saadaan pienempään tilaan enemmän oppilaita. Jotkut osavaltiot kuten Virginia ja Pennsylvania ovat ratkaisseet ongelman niin, että lapset tekevät lumipäivinä etätöitä. Toivon, että meilläkin tähän malliin päädytään ennemmin kuin myöhemmin. 


Holly (onks tää nyt sitten piikkipaatsama, orjanlaakeri vai rautatammi?) näyttää ihan jouluiselta. Olisikin ollut jouluna. Nyt on vähän vaikea löytää fiilistä, vaikka perheen toiveesta joulutorttuja paistelenkin. 


10 comments:

 1. Onpas teille tullut lunta! Me säästyimme tällä kertaa tältä talvimyrskyltä, ja nyt kyllä alkaa jo riittää koko talvi. Poikkeuksellisen pitkään on meilläkin ollut kylmää, ja kerran on satanut jäätä, ja viime viikolla saatiin vähän luntakin. Tämä on ollut täällä 9. kylmin talvi kautta aikojen. Tänään sentään paistoi aurinko.

  no name

  ReplyDelete
  Replies
  1. Ja huomenna lisää. Nyt yön aikana jotain muuta märkää.

   Kiitos muuten edellisestä kommentistasikin! Olin juuri ennen sitä miettinyt että minne olet kadonnut. Sulla on niin kivoja ja ajateltuja kommentteja! Ja vinkkejä.

   Mulle tämä riittäisi. Koko elämä kun menee vähän raiteiltaan. Perjantaina aamulla pitäisi lähteä tien päälle viemään lasta kisoihin, mutta en taida uskaltaa. Koulu on tuskin auki tällä viikolla ja lauantaina pitäisi korvata yksi edellinen lumipäivä. Ja tältä viikolta taas kolme korvattavaa päivää... Huoh. No, nautitaan nyt. Onhan tämä harvinaista herkkua.

   Delete
  2. Välillä tuntuu, että sitä viettää liikaa "nettielämää", ja tosiaankin jakelee niitä vinkkejä ihan liikaa :D, alkaa ihan itseäkin ärsyttämään semmoinen :D.

   Suomeen tulee oltua yhteydessä Skypen kautta, ja kun on tämä aika-erokin, niin yhtäkkiä huomaa että on mennyt koneella iso osa omasta normaalista päivärytmityöajasta (<--- hassu sana). Facebookissa kuitenkin on hyvää se puoli kun saa "monta kärpästä yhdellä iskulla". Yleisestikin ottaen yhteydenpito Suomeen ystäviin ja sukulaisiin on lisääntynyt näiden modernien yhteyksien ansiosta, mutta yllättäenkin vie aikaa, ja sitten tulee helposti tunne, että on ollut koko päivän tietokoneella, kun pitää lehdetkin lukea, ja kommunikoida virtuaaliystävillekin ym..

   Kieltämättä onhan tämä mukavaa, voi olla yhteydessä monelle taholle ja seurustella virtuaalisesti ystävien ja sukulaisten kanssa. Normaalielämässä heitä tapaa niin harvoin. Täkäläisten ystävien kanssa taas tavataan ihan naamatusten eikä olla edes facebookissa eikä Skypessä.

   no name

   Delete
  3. Olet kyllä ihan oikeassa, että täällä netissä saisi ajan kulumaan. Olisi niin monta paikkaa tutkittavana.

   Mä oken niin aataminaikainen, että en ole facebookissa ja skypettämisestäkään en ymmärrä mitään. Taitaa olla ihan hyvä juttu, menisi aikaa muutoin vielä enemmän.

   Musta on tosi kiva, kun jaksat antaa vinkkejä ja neuvoja. Joskus kun on vähän neuvoton olo :)

   Delete
 2. Onpas siellä lunta - huomattavasti enemmän kuin täällä Turun seudulla. Täällähän ei siis tällä hetkellä ole lunta kuin jossain ojanpenkoissa hieman. Suomalainen helmikuu.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Kuuntelin juttua ilmaston lämpenemisestä ja meinasivat, että tämä olisi ihan pysyvä ilmiö.

   Kävin tekemässä lumitöitä. Puolisentoista tuntia meni terhakasti, kun raivasin pihatietä. Hyvää kuntoilua, mutta kyllä kerta vuodessa kyllä melkein riittäisi.

   Delete
 3. Hyvää ystävänpäivää sinne lumen keskelle!! <3

  ReplyDelete
  Replies
  1. Hyvää ystävänpäivää! Kiitos ystävyydestäsi.

   Delete
 4. Kyllähän sä osaat lumen tuloon varautua, kun oot täältä "ikuisen jään ja lumen maasta". Tuntuu jotenkin, että ihmiset eivät ota opikseen jostain, mitä on aiemmin tapahtunut. Hassulta tuntuu, kun täälläl lumi on aika vähissä ja muualla maailmassa taistellaan lumimyrskyissä. Vaikka toisinpäinhän se pitäisi olla.

  En ole pitkään aikaan ehtinyt vierailla missään blogissa,joten tuo kilpailu on mennyt ihan ohi. Tottakai kävin heti äänestämässä:)
  Hyvä ystävänpäivää Johannalle<3 Vai oisko se Happy Valentines;)

  ReplyDelete
  Replies
  1. Mä en ole koskaan ollut hyvä talviajossa. Sen verran on kuitenkin tolkkua, että osaan varoa ja ennen kaikkea hiljentää vauhtia. Tää on meillä aika yleistä, että jos kerran on varoiteltu vähän liikaa niin seuraavalla kerralla ei oteta kuuleviin korviin. Esim. hurrikaanien tieltä evakuointi ei onnistukaan.

   Onnellista ystävänpäivää, Kati! Kiitos äänestäsi. Olipas mukavasti tehty!

   Delete