Wednesday, January 29, 2014

Kyllä me amerikkalaisetkin osataan

Vaikka me amerikkalaiset ollaankin älyttömän pinnallisia, syödään niin että ensin pilkotaan ape ja sitten tungetaan haarukalla ruoka suuhun, pidetään viinilasia kiinni siitä pesäosasta, nauretaan ihan liikaa ja turhalle, puhutaan liikaa ja ihan jonnenjoutavia, tehdään epäsyvällisiä elokuvia, syödään pikaruokaa, ei tiedetä mikä on Montenegron pääkaupunki, ollaan näennäisystävällisiä, lahjoitetaan vaan verohelpotusten toivossa, ollaan tyhmempiä kuin muiden kansallisuuksien jaloissaan pitämät saappaat, ollaan kovaäänisiä ja meidän kulttuurikin on ohut - niin kaikista näistä huolimatta kyllä meilläkin lunta piisaa!


Eilen tuli lunta tupaan. Koulu oli kiinni jo koko tiistaipäivän. Tietenkin lumentulo alkoi vasta illalla, mutta eivät lapset pistäneet pahakseen, vaikka lauantaina pitääkin mennä korvaamaan menetetty koulupäivä. Tänään keskiviikkona oli sitten kaikki kiinni. Me ollaan haistu  sulassa sovussa kotona koko perhe. Tämä päivä korvataan toukokuun 31. päivä, lauantaina tottakai. 

Illalla uutistoimittajat alkoivat olla ahdingossa. Juttua piti vääntää muutamasta haituvasta, jotka lepattelivat kaikessa rauhassa ymmärtämättä että tv-uutisissa tarvitaan draamaa. Toimittajapoika tunki viivottimen nietokseen ja kun näytti puolta tuumaa tuikkasi sen äkkiä toiseen kohtaan. Siinä olikin sitten jo ainakin kolme tuumaa lunta. Naistoimittaja käynnisti auton, ajoi muutaman metrin ja kuvattiin kuinka renkaat suti. Älkää hyvät ihmiset autoilko oli välitetty sanoma. 


Ihan oikeassa tietysti olivat. Tänä aamuna lunta oli meillä jo viitisen tuumaa paikoitellen. Tyttären ystävätär tekstaili illalla Atlantasta. Kouluja ei oltu suljettu aikaisemmin, joten kun lumisade alkoi olivat kaikki tien päällä pahimmoilleen. Vajaan kymmenen minuutin koulumatkaan menikin sitten kaksi tuntia. Osa oppilaista joutui jäämään yöksi koululle, pari lapsukaista nukkui koulubussissa kuljettajan kanssa. Meillä tämä koettiin vuonna 2004 ja sen jälkeen ei ole riskeerattu.

Ystäväni oli tuolloin vararehtorina Elementary Schoolissa ja kertoi, että lähes puolet oppilaista vietti yönsä koululla. Moni lapsi olisi saanut kyydin kotiin, mutta kun hakija ei ollut koulun kirjoihin ja kansiin merkitty luvallinen hakija niin kouluun oli jäätävä. Vaikka reksi tunsi monet hakijat ja tiesi, että siinä olisi naapurin lapsi saanut kyydin samalla, niin koulusta ei voinut päästää. Kun ei ollut nimi paperissa. Tämä tietysti sitä varten, että lapsia ei voi koulusta kaapata. 

Edellinen lumipostaukseni aiheutti jonkinlaista hihittelyä, vaikka varta vasten kehotin kaikenlaisen naurahtelun välttämistä. Mm. Ari Arnoya Norway -blogista (klik klik) hohotteli, kun meidän postilaatikko oli jäänyt lumettamatta. Nyt on lumessa! Kyllä tuosta jo pari lumipalloa tekee. Oikein jos tiivistää, niin ehkä neljä viisikin. 


Kävin kävelyllä. Sain kiertää golfkentän yksin, omasta rauhastani ja linnunlaulusta nauttien. Lapset viihtyivät pari tuntia pulkkamäessä ja Felix teki pikapyrähdyksen takapihalle. Hernerokka on kiehumassa. Tosin mulla ei ollut kuin kuivattuja keltaisia herneitä, joten rokka on  nyt enemmän ruotsalainen kuin suomalainen. 


Ystävällisesti samalla ilmoitan, että mun lumikiintiö on tältä vuodelta täysi. Tämä riittää. Kyllä tässä jälleen päästiin tunnelmiin ja fiiliksiin. Käyn kohta lappamassa lumet etupihalta ja siinä sitä on naapureilla taas ihmettelemistä. Joku vuosi takaperin naapurin rouva tuli vartavasten kysymään, että olenhan ryhtynyt urakkaan vapaaehtoisesti enkä esim. mieheni pakottamana. Ystävällisesti hän toi minulle myös konjakkia mojovan tujauksen, jotta kylmä ei kangistaisi. 

23 comments:

 1. Teillä on enemmän lunta kuin meillä täällä Pohjanmaalla! Onneksi sentään järvi on jäässä, niin pääsee potkukelkkailemaan ja luistelemaan. Hiihtämisestä saa vain haaveilla... Mukavia lumisia päiviä sinne teille! Hernerokkaa, nam!

  ReplyDelete
  Replies
  1. Mä muuten näin jokin aika sitten uutisissa, että Pohjanmaalla tulvi. Vähän aikaisessa vissiin, kun tulvathan on yleensä keväällä.

   Tykkään hernerokasta kovasti, mutta jälkikasvu ei suostu syömään. Aika harvakseltaan tulee keiteltyä. Lapsi juuri ilmoitti, että hajusta tulee paha olo ja piti ovea auki raikkaan ilman toivossa :(

   Delete
 2. Enemmän on teillä lunta kuin täällä Turunkin seudulla. Pakkasta on tosin täälläkin ihan riittämiin - ja viiltävää tuulta. Saisi jo riittää.
  Enkä nauranut;)

  ReplyDelete
  Replies
  1. Kyllä se on jos Suomen Turku jo päihitetään! Meillähän on kohta olympialaisiin täysimittainen talvijoukkue!

   Joo, tämä mun blogi on täyttä asiaa ja faktaa - ei sovi nauraa.

   Delete
 3. Ihania kuvia vaikken talvesta välitäkään :D Amerikassa on niin mahtipontisen kauniita koteja.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Taloissa kyllä on jos vaikka minkälaisia lisäkkeitä ja ulokkeita :) Yksi syy on mm. se, että monissa naapurustoissa on sovittu, että samanlaisia taloja ei ole vieri vieressä. Joten jos rakennuttajafirma on saanut vaikka 10 tonttia ja käyttää kahta tai kolmea talomalliaan, niin taloista pitää muokata vähän eri näköisiä vaikka pohjaratkaisu pysyisi samana.

   Delete
 4. Johanna, olen samaa mieltä - lumentulo osassa Amerikkaa voisi jo loppua.
  Otin tänään valokuvan paluusta, jossa on lunta ja siinä on jotain niin väärää.....:)

  ReplyDelete
  Replies
  1. Eli piti sanoa, että otin kuvan PALMUSTA ja siinä on lunta....

   Delete
  2. Kyllä lumisissa palmuissa alkaa olla ko jotain luonnonvastaista. Kerran Kalifornian vuosina oli rankka raekuuro ja rakeetkin jo näyttivät hassuilta :)

   Meillä on muuten koulut jo kolmatta päivää kiinni. Tylsää.

   Delete
 5. Lunta on Kanta-Hämeessäkin niin vähän, ettei hiihtämään ole päästy kun jäällä. Eikä siis lumitöitäkään ole tarvinut tehdä. Tuulta ja pakkasta silti on ihan riittämiin. Thaimaassa on ihmisiä kuollut kylmään...Hieman ovat nuo säät menneet sekaisin. Olen joskus miettinyt, mikä olisi pakkasraja Suomessa, että koulut menisivät kiinni ja töihinkään ei tarvisi mennä? -32 C muistan lapsuudessa olleen yhtenä talvena Rovaniemellä ja vanhemmat heltyivät antamaan rahan linja-autoon. Oli aika kylmä...ripset jäätyivät kiinni toisiinsa!

  ReplyDelete
  Replies
  1. Muistan itse vaatineeni jääräpäisesti kovalla pakkasella, että menen polkupyörällä. Eihän se mihinkään liikkunut, mutta niin vain poljin kouluun ja takaisin n. -30 C asteen tunnelmissa parin kolmen kilometrin matkan. Ei tullut ainakaan kylmä :)

   Meillä tämä on turvallisuuskysymys. Liikenteessä alkaa tulla kuolonuhreja. Mutta nyt kyllä vähän harmittaa, kun koulu on kolmatta päivää kiinni. Meidän tiet ovat jo kokolailla sulat. Koulupiiri on kuitenkin niin suuri, että muualla on sitten vissiin vielä lunta.

   Delete
 6. Talvi ilman lunta ei ole talvi, hyvää talvea myös sinne, ai niin postilaatikon päälle sopisi pieni lumiukko tervehtimään posteljoonia;)

  ReplyDelete
  Replies
  1. Kiitos! Kyllä tämän kerran talvessa kestää.

   Joku oli saanutbsaman idean. Eilen kävelylenkillä,huomasin pikkuruisen lumiukon laatikon päällä. Yksi perhe oli aloittanut massiivisen iglutyömaan.

   Delete
 7. Tulit mieleeni, kun uutisissa näytettiin kuvia eteläisistä osavaltioista, joissa oli ihan reilun näköisesti lunta. Helsingissä on lunta vain vähän. Monet valittavat, mutta minä tykkään kun kerrankin on saanut kulkea kinoksissa kömpimättä.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Eilen lumessa talsiessani tuli mieleen lumikävelyn edut. Ei meillä isot nietokset ole, muutamia senttejä. Mutta sehän ottaa jalkoihin jo ihan eri tavalla, kun pitää jalkoja nostella! Ja funtsin siinä talsiessa, että noinko viima auttaisi selluliittiin.

   Delete
 8. Tulipa teille kivasti lunta,kauniin näköistä! Sais täälläkin olla. Kun joulukuussa Jerusalemissa oli lunta taisivat koulut olla kiiinni muutaman päivänkin kun lumi sotki liikenteen ja kaiken.Miten harvinaista lumi on teilläpäin?

  ReplyDelete
  Replies
  1. Olen nähnyt postikortin, jossa Jerusalem on lumen peitossa. Niin suuren vaikutuksen se teki, että muistan vieläkin.

   Talvessa on yleensä pari kolme lumipäivää. Viime talvena ei ollut yhtään. Päivä, pari on ok, mutta sitten jo voi odotella seuraavaan talveen :)

   Delete
 9. Onpa idyllisen näköistä! Täällä Pirkanmaalla on juuri sen verran lunta, että näyttää talviselta, mutta siinä kaikki. Koreassakin kuulemma satoi hirmuisesti, mutta ne lumet taitaa olla jo sulaneet...

  ReplyDelete
  Replies
  1. Vastasatanut lumi on ihan parasta! Ja mulle oli taas suuri hämmästyksen aihe kuinka lumi vaimentaa ääniä ja kuinka valoisaa lumi on. Kun tuli lenkiltä sisälle olisi kuin olisi negatiivia katsellut. Silmillä oli totuttelu kirkkauden jälkeen tavalliseen sisävaloon.

   Delete
 10. Meilläkin on vain hiukan enemmän lunta kuin siellä ja mielestäni tämä kyllä riittää tälle talvelle!
  Olisipa täälläkin pakkasraja kouluihin/töihin! Joskus voisi sellaisen kotipäivän viettää!
  Mukavaa loppuviikkoa!!

  ReplyDelete
  Replies
  1. Kyllä yksi tai kaksi päivää lumipakolaisena vielä on jees, mutta sitten toivoo normaaliin päiväjärjestykseen paluuta.

   Pitäisikö alkaa valmentaa näistä meidän lapsista hiihtäjiä? Tiedä kuinka pitkälle pääsisivät suomalaisvalmennuksessa...

   Delete
 11. Ihanaa itseironiaa! Mikä edes on Montegeron pääkaupunki? :)

  Ja ihan tiedoksi vaan, meillä täällä Sveitsissä (siis kyse on vaan omasta asuinkaupungistani, ei muista alueista), ei ole tänä talvena ollut yhtään lunta! Olette siis voitolla Sveitsistä! ;)

  Mervi

  ReplyDelete
  Replies
  1. Podgorica näyttäisi olevan :)

   Joo, mua välillä harmittaa nämä stereotypiat amerikkalaisista. Just jostain luin, että "amerikkalainen kulttuuri on ohut". Mitä se sekin tarkoittaa.

   Ajatus USA:n hiihtojoukkueesta sen kun vahvistuu. Jos nyt jo Sveitsikin lumen määrässä rökitetään. Sveitsin lätkäjoukkue sen sijaan taitaa olla reippaassa nousussa.

   Delete