Thursday, December 26, 2013

Muutama kuva ja sana

Edellisessä postauksessa oli joulukuusi. Sain jo vähän nuhteita (kotiväeltä), kun julkaisen kuvan koristelemattomasta kuusesta. Saatiinhan ne koristeetkin paikoilleen. Meillä oli oikein hauskaa, kun laitoimme puuta juhlakuntoon. Perheessä on esteetikko (en minä eikä mies), joka siirteli koristeita oksalta toiselle, kun oli laitettu pallo liian lähelle toista tai kuppi kupin viereen. 


Mutta pelkkää koristelua ei ollut juhlan valmistelu. Kysyin lapsilta jo hyvissä ajoin, että minkälaista jouluruokaa mieli tekisi. 


Piparkakkuja, karjalanpiirakoita ja joulutorttuja tilattiin. Tortut ovat vielä tekemättä, mutta piparkakkutalkoot pidimme ja piirakatkin saatiin rypytettyä.  


Aattoa edeltävänä päivänä kävimme katsomassa Pähkinänsärkijä-baletin. Siitä jos mistä tulee juhlava olo. Produktio oli hiukan taas erilainen kuin edellisenä vuonna. 


Aattona lähdimme miehen kanssa kukonlaulun aikaan (klo 8.30) ostamaan joulukalkkunaa. Ajoitus oli erinomainen, sillä jälkeemme alkoi kauppa täyttyä. Pihalla oli kolme poliisia ohjaamassa liikennettä ja jono ylettyi jo kaupan ulkopuolelle kun poistuimme kalkkuna kainalossa. 


Aattoillan perinne on joulukirkko. Meidän lähikirkko on luterilainen, mutta kuuluu siihen suuntaukseen joka ei hyväksy naispappeutta tai homopareja. Pastorit ovat vaihtuneet vuoden sisällä ja mulla oli kyllä hyvin ulkopuolinen olo. Nimittäin hartaushetki aloitettiin sillä, että jokainen viittaamalla ilmoitti mistä on alunperin kotoisin. Kuka on paljasjalkalainen, kuka minkäkin ilmansuunnan osavaltiosta. Meidät ihan toisessa maassa syntyneet unohdettiin tyystin. Vahinko se varmasti oli, mutta tuntui apealta kun ei saanut viittilöidä muiden mukana. 


Muutoinkin saarna oli sen verran hurmoksellinen, että joulun ilosanoma jotenkin unohtui. Yllätyin myös, kun pappi sanoi "Jesus is god" - mä olen aina ajatellut Jeesuksen jumalan pojaksi, mutta en jumalaksi. Jos joku teologi sattuisi lukemaan, niin mielelläni kuulisin virallisen kannan. 


Toisen takan reunalla odottivat joulusukat ja tämän takan reunalla ovat iloisesti sekaisin didgeridoo, joulupukki, pähkinänsärkijä, joulutähdet. 


Keittiössä ovat ahertaneet erilaiset kokoonpanot. Joulupukin takana häärivät mies ja poika. Tekivätkin mahdottoman hyvän aattopäivän lounaan. 


Twelve Days of Christmas -pallot päätyivät maljakkoon kuusenoksiin. 


Enkeli taivaan lausui näin.


Aattoiltana oli paljon jännitettävää. Ylimpään kerrokseen oli ilmaantunut erikoinen paketti sillä välin, kun lasten kanssa olin tekemässä viimeisiä hankintoja pari päivää ennen joulua. 


Mulla on lipsahtanut pahemman kerran pelihimon puolelle. Kuten kuvasta näkyy on rouva luonnontilassa, hiukset hajallaan tahkoamassa pelikonetta. Flipperi on tosi koukuttava. Tänään olen ollut kaksi kertaa ihan hilkulla saada jackpotin. Ja kyllä mä sen vielä saan.


Onnellisia vuoden viimeisiä päiviä!

24 comments:

 1. Olipa ihana virkattu enkeli!

  Hyvää loppuvuotta!

  ReplyDelete
  Replies
  1. Enkeli on omia suosikkejani. Koristeesta tulee juhlava ja jouluinen olo.

   Delete
 2. Voi oma flipperi ! Ihanat joulukoristeet teillä - hyvää loppuvuotta myös täältä !

  ReplyDelete
  Replies
  1. Kiitos Leena!

   Flipperi kyllä koukuttaa pahemman kerran. Olen joskus pelannut tietsikkaflipperiä, mutta tämä mekaaninen saa kyllä pään sekaisin. Harmi vaan, kun se hopean värinen kuulanei mene sinne minne yrittää.

   Delete
 3. Heips - ihan pikapika kommentti, vaikka en teologi olekaan, mutta aikalailla näiden juttujen kanssa työni vuoksi: me luterilaisethan uskomme kolmiyhteiseen Jumalaan, siis Isään, Poikaan ja Pyhään Henkeen. Tässä on sitten se vaikea yhtälö - uskon yhtälö: yhdessä kaikki 3 ovat Jumala - mutta myös jokainen yksinään. Jeesus on siis Jumala, joka syntyi ihmiseksi, eli ihmisen elämän - tosin tekemättä syntiä, mutta koki kaikki houkutukset. Siis Jumala, joka tietää, mitä meidän ihmisten osa on. Kärsi meidän puolestamme. Voitti kuoleman ja nousi kuolleista. Ja niin saimme mekin uuden elämän. Vaikeaa ja yksinkertaista. Ihan uskon juttu;)
  Hyvää joulukautta vielä sinne - täällä Turun seudulla sitä vietetään ilman lunta, vesisateessa!

  ReplyDelete
  Replies
  1. Kiitos Lady! Kävin lapsena kahtakin pyhäkoulua, yo-kirjoituksissa aika moni vastattu kysymys oli uskonnosta. Piti oikein tarkistaa arvosana lukion päästötodistuksessa: 10. Rippikoulun loppukoekin sujui ilman virheen virhettä. Joskus mietin teologiaa ihan opiskeluksi saakka. Mutta niin vain tässä taas kaiken kansan kuullen tunnustin tyhmyyteni. Mulle tämä kolmiyhteys on aina ollut hierarkinen - minä olen herra sinun jumalasi, älä pidä muita jumalia. Hierarkian huipulla on siis ollut jumala ja hänen allaan ovat jumalan poika ja pyhä henki. Siis teoreettisesti. Tämä ei kerro uskostani, joka on hyvin henkilökohtainen juttu ja vähemmän kangistettu mihinkään uskontokuntaan tai -suuntaukseen.

   Taisi olla ensimmäinen kerta, kun joku sanoi suoraan että Jeesus on jumala. Ja mitä tulee pyhään henkeen - tästä se mysteeri alkaa. Mun pitää tutkia vähän enemmän. Niin paljon on uskonnon opetteluni ollut ulkoaoppimista, litanioita.

   Sinulle suuri kiitos. Selkeästi asian selitit.

   Delete
 4. Hyvää joulua! Vielä 10 päivää jäljellä, kuten teidän joulukoristeesta voi lukea - tuollaisen haluan minäkin!

  Lady jo kommentoikin kolmiyhteisestä Jumalasta. Uskon mysteeriä, että Jeesus on "tosi Jumala, tosi ihminen". Osaakohan wikipedia selittää: http://en.m.wikipedia.org/wiki/Trinity Mutta on se harmi jos kirkossa joutuu kokemaan itsensä ulkopuoliseksi. Tunnustan, että Suomessa kun kävin kirkossa, huomasin jälleen kuinka ihanat papit, etenkin hyviä saarnamiehiä ja -naisia minun ELCA-seurakunnassa on. Toivottavasti teillä joko vaihtuu papit jälleen tai löydätte kotoisen paikan.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Olen oppinut tykkäämään tästä 12 days of Christmas. En osaa loruja ja sanoja, mutta nautin silti.

   Tutkin wikipediankin, kiitos. Lady antoi myös kattavan selvityksen ja yksi opinkappale alkaa selvitä :)

   Me olemme hyvin huonoja kirkossa kävijöitä. Kristinuskossa minua kiehtoo erityisesti armon -sanoma. Se on kovin lohdullinen. Armo ja armollisuus ovat ihmisyyden huippuunsa viritettyjä määreitä. Ensiksi kai pitäisi olla itselleen armollinen. Joulujumalanpalvelukselta odotan myös armoa. Ja yhteenkuuluvuutta. Viime vuonna silloin suhteellisen uusi pappi sai mut tuntemaan oloni syntiseksi. Ilosanoma meni jotenkin ohi. Tällä kertaa vierauden tunne tuli, kun ei voinut viittilöidä muiden tapaan. Samalla tavoin ylpeänä alkuperästään kuin muutkin.

   Puhuimme, että ehä seuraavana jouluna kokeilemme jotain muuta. Hiljentyminen ja hartaus ovat joulun tuojia, haluaisin kuitenkin jonkinlaisen muistutuksen siitä miksi juhlaa vietämme vaikka usko olisi erilainen.

   Delete
  2. Armopa hyvinkin, tällaisena kelpaan! :)

   Delete
 5. Ihana joulupostaus. Minä en ole ikinä pelannut flipperillä! Upea kuusi ja tosi kiva raidallinen divaani. Hyvää viikonloppua!

  ReplyDelete
  Replies
  1. Kiitos! Mun pitää tulla sun sivuille useasti, olen varsinainen vihertumpelo. Mitä niille ruusuillekin tehdään...?

   Tämä flipperi on ikivanha, mutta yksi niistä eniten koskaan rahaa tuottaneista. Mekaanisen härvelin kanssa on mukava painiskella.

   Delete
 6. Aika mahtava lahja tuo flipperi,ja sellaiseen jää kyllä tosi helposti koukkuun!
  Mukavaa loppuvuotta Johanna!

  ReplyDelete
  Replies
  1. Voi Jael, tää on ihan ehdoton. Varsinkin kun huomaa, että tässäkin lajissa harjoittelusta on hyötyä.

   Kohta pitäisi osata kirjoittaa 2014. Aina menee muutama päivä harjoitellessa :)

   Delete
 7. Hyvää loppuvuotta! Kiitos ihanasta kortista,se tuli tänään.
  Ja oikein hyvää uutta Vuotta teille kaikille !
  Olen ihan kade..nuorena paukutin kovastikin flippereitä.Sen jälkeen en ole juurikaan edes nähnyt niitä.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Ei näitä flippereitä varmaan enää ole missään. Nykyään on vain tietokonepelejä.

   Kuule, meille toi posti yllärin. Tuli Tapanin aamuna. Ihmettelin, kun postiauto siihen aikaan kulki. Laatikossa oli IHANA paketti! Perhe rakastaa mua, kun mulla on salmiakkia ;) Upeat lehdet, Muumi - ihan kaikki! Olit ajatellut niin paljon. Kiitos.

   Delete
  2. Ole hyvä! Kiva kuulla,että tykkäsit ;-)

   Delete
  3. Ja paljon! Mulla on ollut monta salmiakinnälkäistä ystävää viime pivinä ;)

   Delete
 8. Onpas komea kuusi koristeineen! Mutta mikä on didgeridoo? Ja tuosta flipperistä minäkin ole kade, ihan huippu ;) Avataanko teillä lahjat aattona vai joulupäivän aamuna?

  ReplyDelete
  Replies
  1. Kiitos! Mies ja lapset kävivät puun hankkimassa ja kuusikauppias oli kysellyt vanhempaa poikaa ensi jouluksi töihin :)

   Didgeridoo on Australian alkuasukkaiden aboriginaalien soitin. Ääni on matala ja miellyttävä. Naiset eivät saisi soitinta perinteen mukaan soittaa. Meillä ei ole ainakaan mun suhteen pelkoa, sillä äänen saaminen puuputkesta tuntuu olevan ihan mahdotonta.

   Meillä on ollut flipperiturnajaisia. Harjoitella pitää jos meinaan pärjätä. Olen joka kerta viimeinen :(

   Delete
  2. Niin ja lahjat avataan joulupäivän aamuna. Kun lapset olivat pieniä olivat innokkaimmillaan jo neljän paikkeilla lakittelemassa lahjoja. Tänä vuonna oli kello kymmenen kun avaamaan ryhdyttiin.

   Delete
 9. Onpa tyylikkäät karjalanpiirakat, ihan kuin rypyttelisit niitä päivät pitkät!

  Aupair-vuotenani kävimme tanskalaisen ystäväni kanssa luterilaisessa kirkossa jouluaaton jumalanpalveluksessa. Yritimme vähän piilotella muiden selän takana, jottei meidän tarvitsisi esittäytyä seurakunnan edessä, mutta niin vain pappi huomasi meidät. Jouduimme erikseen nousemaan esiin ja kertomaan vähän pidemminkin kuin muut mistä olimme ja kuinka olimme päätyneet joulukirkkoon New Canaaniin, Connecticutiin.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Oi kiitos! Mä olen ennättänyt rypytystä harjoitella jonkin verran. Jos piirakoita tekee mieli niin ei siinä muu auta kuin kaivella ruisjauhot esille.

   Teillähän oli kattava esittäytyminen! Tämä meidän luterilainen kirkko on kasvanut muutamassa vuodessa valtavasti ja en usko, että papit enää kaikkia karitsoitaan tuntevat. Kirkko oli kyllä kotoisampi sekä rakennukseltaan että seurakunnaltaan pienempänä.

   Delete
 10. Teillä on ollut mitä upein kuusi. Tuuhea ja tasainen! :) Kiva lukea joulustanne, olet viime aikoina postaillut sen verran harvemmin, että olen ajatellut sun olevan kiireinen!

  Kaikkea hyvää ensi vuodelle Johanna!

  ReplyDelete
  Replies
  1. Kiitos JOnna! Tämä syksy on ollut vähän sellaista matalalentoa, kunhan saa yhden asian kerrallaan alta pois. Olisin kyllä jonkinlaisen loman tarpeessa, mutta seuraava mahdollisuus olisi ehkä ensi elokuussa. Lasten harrastaminen alkaa olla mulle kokopäivätyö :)

   Delete