Wednesday, June 26, 2013

Kotiruokaa

Lapset valistivat, että kaikki muut käyvät syömässä paljon enemmän ulkona kuin me. No ketkä muka sitten, tivasin. Kaikki. Ja sitten tuli pitkä luettelo nimiä. Taitavat olla oikeassa, en vain ole sillä silmällä asiaa seurannut. Kotona kokkailu ei ole in. 

Mun perusteet kotikeittelylle ovat kahtiajakoiset: säästetään aikaa ja rahaa sekä syödään terveellisesti. Meillä ei ole oikein ravintoloita, jotka olisivat terveellisistä annoksistaan maankuuluja. Kati blogista Katinkanssa (klik, klik) kommentoi johonkin postaukseen kouluruokailuamme ja siitä sitten sain idean esitellä keittokirjan, jonka on määrä tehdä ruuanlaitosta HELPPOA. 


Ostin kirjan Southern Living -kutsuilta sen enempää kirjaa selailematta. 


Riemullani ei ole ollut rajoja, kun olen keittokirjaa lukenut. Tähän Green Chile Soupiin ei menekään kuin kolme erilaista säilyketölkillistä. 


Veggie-Mac Soup saa miettimään, että mitä jos ostaisi valmiin keittopurkin :) Säästyisi ostamasta kolme muuta purkillista ja pakastevihannekset. Ei sen puoleen, tämä voisi olla ihan herkullinen soppa. 


Broccoli Slaw, nam nam. 


Itse asiassa teen Cole Slawn aika usein samalla reseptillä: kaupasta valmis pussukka kaalisilppua ja sekaan Ranch -salaatinkastiketta. Mä tykkäisin perinteisestä Cole Slaw -kastikkeesta, mutta muu perhe ei sen autuutta ymmärrä. 


Kanaruoka valmistuu 20 minuutissa. Kanakeittotölkillinen sekoitetaan pakastevihanneksiin ja siinähän se sitten onkin. Biscuitit toisesta pakastetpurkista ja taas on perhe syötetty.



Kyllä mä oion kulmia aina silloin tällöin. Eihän näissä tölkkituotteissa sikäli mitään vikaa ole. Itse näen suurimapana ongelmana ylettömän suolan määrän, kun yksi jos toinen tölkkiraaka-aine pitää itsessään jo sisällään vähintään neljäsosan päivän suolatarpeesta.

Keittokirjaa lukiessa tulin siihen tulokseen, että jos lisään kotiinkuljetettuun pizzaan vähän vaikka ananasta ja sinihomejuustoa niin tarjoan jo ehtaa kotiruokaa :) 

Mites teillä? Menisikö nämä ohjeet läpi ilta toisensa jälkeen?

22 comments:

  1. No enpä usko ;-)
    Meillä luotetaan aikalailla perusruokaan:lihapullat,makaroonilaatikko ym. toki välillä on mm.tacot ja tortillat ruokalistalla.Mutta aika "peruspaketilla" mennään.
    Eikä Suomessa mielestäni ole tuollaista tölkkiruokavalikoimaakaan :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Makaronilaatikko on muuten meidän lasten suosikki! Olen tarjonnut sitä myös lasten kavereille ja hyvin tuntuu maittavan.

      Ja sitten sattui sellainenkin hauska juttu, että mulle tarjottiin uuden vuoden juhlissa erityisherkkuna suomalaisittain katsoen peruna-jauheliha -sosetta. Se oli jokin isoäidin resepti ja perheessä vaalittu perinne.

      Delete
  2. Me syömme silloin tällöin ulkona, nyt pari viikkoa menee melkein ulkoruokinnassa, koska en viitsi enää ennen lomaa kovasti ostaa ruokatarvikkeita kotiin. Entiset "varastot" on hyvin käytetty, joten pakko syödä ulkona kun kotona ei oo mitään :).

    Kun itse laitan ruokaa, niin teen yleensä kaiken ilman mitään puolivalmisteita tms., käytän siis vain tuoreita tarvikkeita. Tomaatteja otan purkista silloin kun tarvitsen, koska tuoreet ovat jokseenkin huonoja (minun mielipide). Parempi käytää hyviä purkkitomaatteja kuin huonoja tuoreita :). Leivon itse leivät ja kahvileivät.

    no name

    Ulkonakin voi syödä terveellisesti, ja meillä on ainakin paljon erilaisia ravintoloita mistä valita. Taso vaihtelee, eli pitää olla tarkka vainu kun menee uuteen paikkaan, että millaista ruokaa mahd. tarjoavat. Netti on apuna tässäkin :), voi vähän etukateen tarkastella kohteita, ruokalistoja ja arvosteluja.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Tulipa nimimerkki jännään paikkaan :D.

      no name

      Delete
    2. Meilläkin on kyllä ravintoloita joka lähtöön: on Redrobin, Applebee, Moes, Chili's, Texas Roadhouse, Bojangles, Olive Garden, Arby's, Outback jne. Lisäksi tietysti kaikki yksityiset ravintolat, eri maiden keittiöitä - aasialaista, meksikolaista, irlantilaista, intialaista ym. ja pikaruokalat. Valinnanvaraa on. Noista ketjuravintoloista en kovin perusta. Annokset ovat aika tanakoita ja suolaa on reilusti. Sitten taas nämä yksityiset ravintolat ovat aika hintavia. Lohiannos $25-30, salaatit $12-15. Yhden annoksen hinnalla ruokkii kotioloissa jo koko perheen :)

      Onneksi on yksi ihana buffet, jossa käymme suhteellisen usein. Herkullinen salaattipöytä, keittoja, pastaa, jälkkäriksi frozen jogurt ja hedelmiä. Hinta lounasaikaan 7.90.

      Delete
    3. Hei ja joo, oletko kokeillut Costcon tomaatteja? Niitä mitkä ovat paketissa? Onhan se tietysti aika iso paketti, mutta niiden maku on kyllä melkein kuin itsekasvatetuissa tomaateissa.

      Delete
    4. Samoja nimiä täälläkin, Applebeessä oon käynyt vain kerran, ja Olive Gardenissa jonkun kerran silloin kun muutettiin tänne, n. 16 v. sitten. Red Robin ja Texas Roadhouse ovat ihan tässä lähellä, mutta ei niissäkään olla käyty pitkään aikaan. Eilen söimme illalliseksi pizzaa Grimaldi's, ehdottomasti parasta pizza mitä olen tähän asti täällä syönyt. Muutenhan amerikkalainen peruspizza on aika kauheata evästä :). Lounaalla kävimme Jason's delissä. Tykkään deli-paikoista, esim. Zoe's Kitchen on yksi suosikeistani.

      En ole ostanut Costcosta tomaatteja juuri pakkauskoon vuoksi, mutta katsonpa seuraavalla kerralla uusin silmin niitä :). Kiitos vinkistä. Ihmettelen vaan sitä, että miten tomaatit ovat niin mauttomia täällä. Ne on varmasti kyllästetty niin kasvinsuojelumyrkyillä, että ovat kaukana luonnollisesta. Sitten kun löytyy hyviä tomaatteja, niin hinta on pilvissä :(.

      no name

      Delete
    5. Delit on kivoja, meillä on ihan vieressä yksi josta saa kunnon BLT -leivän. Tai Reubenin. Yksi hyvin aidontuntuinen meksikolaisravintola on mulle erityisen mieluisa. Tosin Margaritat kaadetaan ilman mittoja ja välillä on ollut aika tujuja :)

      Ne Costcon tomaatit ovat niitä, jotka ovat mielestäni nimeltään campari tomatoes. Joskus onnistun löytää sellaisia, jotka eivät ole ihan vielä kypsiä. Kyllähän meilläkin sitten syödään tomaatteja pari kolme päivää ihan urakalla, mutta on ne vaan hyviä. Ylikypsiä tykkään syödä leivän kanssa niin, että sivelen leivän tomaatilla. Ai jai, pitää kai lähteä taas Costcolle...

      Delete
  3. Tölkkien luvattu maa! Ei vaan oikeesti, oon kyllä sitä mieltä että valmisruokia voi tuunailla itselleen sopiviksi. Olen samaa mieltä, siinä, että suolan määrä saattaa olla hälyttävän korkea. Muuten meillä menään kanssa (kuten (Anne-Marie) perusjutuilla;makaroonilaatikko, jauhelihakastike, perunamuussi, lohi,kana... Etenkin kesällä melkein ruokavalio koostuu grillatusta kanafileestä, maissista,salaatista, uusista perunoista, sillistä... Tykkään tosi paljon tortilloista yms. meksikolaistyyppisestä ja sitäkin meillä syödään. Ulkona käydään aika harvoin syömässä, ei vaan ole aikaakaan kun kotiudutaan niin pitää äkkiä syödä ja lähteä harrastuksiin... Meidän pojat eivät ole nirsoja, mutta tykkäväät aika simppelistä ruuasta ja senkin takia ravintolakäynnit ovat vähissä;) Yleisesti ottaen mua ihmetyttää kaikenlaiset "ruokatrendit" laihdutksen tukena. Jos vaan syö vähemmän kuin kuluttaa niin siinähän se on... Ja perusruoka ei lihota, paitsi tietty jos syö ihan järjettömästi ja makaa muuten sohvalla. (kuten mä nyt tän koipeni kanssa;)) Me muutes suunnitellaan Amerikan matkaa loka-marraskuulle;)No johan oli tää mun kommentti järkkypitkää löpinää, huh:) Nyt nautiskelemaan helteestä! Kivaa loppuviikkoa!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Suolaa on kyllä hurjat määrät vähän kaikessa. Leipäpaketteja tarkastellessa tulee aina suru puseroon. Pitäisi leipoa itse. Ja olen samaa mieltä, että parhaimmaksi tavaksi pitää painon kurissa olen havainnut syödä sen verran kuin kuluttaa (nimimerkillä aamupalaksi vaniljajätskiä lakkahillolla).

      Minne päin suunnittelette matkaa? Kyllähän tässä maassa katseletavaa riittää. Ja euro on vielä niin hyvässä kurssissa, että se auttaa osaltaan matkakustannusten kanssa :)

      Delete
  4. Mä oon ihmetellyt vuosikaudet, että miten todella monien meidän lasten kavereiden lasten vanhemmat ehtii ottaa aurinkoa, lukea ja ties mitä muuta, paljon enemmän kuin meidän perheessä. Pikkuhiljaa totuus on paljastunut. Näissä perheissä syödään valmisruokaa. Nugetteja ja ranskalaisia, hernekeittoa, lihapiirakoita, kaupan lihaperunasoselaatikkoa,...

    Meillä on aina syöty itsetehtyä. No, ehkä kerran viikossa jotain valmista tai ulkoruokinta. Pinaattilättyjä vaikka tai maksalaatikkoa. Itse tein syksyllä ruokaremontin, jonka myötä mäkkärivierailut ovat vähentyneet murto-osaan. Äitin hoikistumisen ohella nirsot lapsetovat yllättäen alkaneet syödä paremmin, pikkuisen painokäyrällä plussan puolella ollut tyttö on tipahtanut 0-käyrälle ja luuviulu poika on saanut lihaa luitten ympärille.

    Meillä(kin) syödään ihan tavallista ruokaa. Lohta, makaronilaatikkoa, keittoja, lihapullia, lindströmin pihvejä, karjalanpaistia, pastaa ja paljon kasviksia.

    Työlästähän se ruuanlaitto on, näin kesällä varsinkin, kun koko porukka syö kotona 2 krt päivässä. Mutta uskon, että kova työ kantaa hedelmää, ja lapsista kasvaa ennakkoluulottomia ja terveellistä ruokaa syöviä kunnon kansalaisia.

    Piia

    ReplyDelete
    Replies
    1. Nugetit meillä meni pannaan kymmenisen vuotta sitten. Mä aloin tavailla sitä tuoteselostetta ja vaikka lapset niistä tykkäsi niin lopetin vain ostamisen. Ranskalaisetkin tehdään alkutekijöistään, mä saan yleensä kuoria potut.

      Meillä taitaa yleisin valmisruoka olla Subwayn voileivät. Niitä saa niin helposti matkan varrelta ja tuntuvat jotenkin terveellisemmiltä, kun lisää reilusti kasviksia sinne väliin.

      Kyllähän se niin on, että äidin ruokatottumukset näkyvät perheessä. Mua huvitti meidän naapurin täti, joka oli laihiksella. Itse hän kyllä laihtui kovasti, kun söi Nutriletin valmisaterioita ohjelman mukaan. Perhe kuskattiin sitten Mäkkärille lähes joka ilta. Mutta kukin tyylillään.

      Delete
    2. Hih, me käytiin tänään lounaalla juurikin Subwayssä ;) Itse otan ilman juustoa ja pyydän vähemmän kastiketta. Useimmiten kinkkuleipä, tuplalihalla. Sopii tällaiselle "kuurilaisellekin" oikein hyvin. Iltaruokana oli jauhelihapihvejä ja uusia perunoita, kurkkua ja paprikaa.

      Piia taas

      Delete
    3. Great minds think alike :)

      Mun subbari suosikki tällä hetkellä on teriyaki chicken. Mies toi tänäänkin sellaista lounaaksi.

      Delete
  5. Ruualaittohan on mukavaa, aikoinani otin lapset aina mukaan siihen ja sitten vasta se olikin oikein hyvää kun lapsi sai sen itse tehdä!? Vaikka vain salaatin repimistä ja sekoittelua kauhalla, pastan mittaamista kuppiin tms. oli jo lapsille omaa tekemää ruokaa ja kyllä se muuten valmiina maistukin heille ja oppi jäi päähän tulevaisuutta varten!

    Vielläkin pääasiassa yhden hengen taloudessa kokkaan peruskeittoni ja uuniruuat alusta loppuun itte! Vaikkakin lintsaa jonkin verran ja syön ulkona, koska ympärillä on hyviä etnisiä lounasmestoja joissa on hyvät salaatipöydät ja herkulliset lihat ja kanat....kalaa ei muuten koskaan ole!? Ne otan sitten kapseleina kotona! Hinnatkin sopivat arkena lounaille 5-10€.

    Kun aikoinaan muutin Italiasta Amerikkaan, olin tottunut pastat, pestot, ketsupit....siis kaiken ite tekee ja sitten pitikin opetella purkkien aukasua ja pussin ja pakettien kylkiä lukemaan jotta sai ruuat tehtyä...tästäkin huolimatta...hyvää ruokahalua!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Mä olen ollut vähän huono opastamaan ruuanlaitossa, mutta sen verran yritän että kun menevät collegeen niin osaavat edes munat paistaa, pastan keittää ja tehdä puuron. No, puuron kanssa on vähän niin ja näin, ei ole meidän tenavat parhaita puuron syöjiä. Harmittaa, kun vispipuurn päällekään eivät vielä ymmärrä.

      Elosen lounaspöytä oli kyllä aikanaan ihan verraton. Onkohan kui9nka muuttunut. Ja Viherlandiassa olen käynyt muutaman kerran.

      Delete
  6. Suomessa taasen ruuanlaitto kotona kuten muukin kotoilu ovat in. Meillä syödään itse tehtyä kotiruokaa joka tapauksessa, eli erilaisia keitettyjä vihanneksia tai salaattia/raastetta ja lihaa/kalaa/kanaa. Myös keittoja, laatikoita, kastikkeita, täytettyjä kasviksia, pyöryköitä, raastepihveja, murekkeita, munakkaita. Pastaa/perunaa/riisiä on harvoin, muutaman kerran kuussa, kun mun mielestä eri tavoin kypsennetyt tai tuoreet kasvikset ovat paljon maukkaampia ja ravinteikkaampiakin. Tykkään tuunata ruokia, teen vaikka lohikeiton kookosmaitoon tai porkkanapihveille katkarapukastikkeen. Lapset ovat "kaikkiruokaisia", toisin sanoen raukoilla ei ole muuta mahdollisuutta kuin syödä sitä, mitä lautasille annetaan. Lempiruokiansa sitten ovatkin hodarit, pitsat, burgerit, kebab ja makaroni ketsupin kanssa :D

    Kesä on ihana siksikin, että omalta pihalta saa kaikkea tuoretta lisukkeeksi pöytään. Salaatteja, yrttejä, sipulinvarsia on saanut jo tovin, (maa-artsokkaa, parsaa ja raparperiä aiemmin kesällä) ekat herneenpalot on syöty ja tänään poimin ensimmäiset kypsät mansikat. Lapsetkin syövät salaatteja innokkaammin, kun ne tulevat omalta maalta. Yksi yrttilaatikko pukkaa pinaattia siihen malliin, että isoimmat lapset ovat saaneet vohveliraudalla paistaa pinaattilättyjä kerran viikossa.

    Meillä (=minulla?) ei menis tuon keittokirjan ohjeet läpi. Tosin täällä on aika suppeat säilykevalikoimat. Mä aina lapsena hämmästelin esim. Blytonin Seikkailu-sarjaa tai Viisikoita lukiessani, kun niissä perheiden ruokakomeroissa oli aina isot kasat ties minkälaisia ruoka- ja maitosäilykkeitä. Oman kunnan ruokakaupan valikoima oli karrikoiden tonnikalaa, säilykehedelmiä, sardiinia ja herkkusieniä. Kun joskus lukioikäisenä matkustin Englantiin, oli suurta huvia kierrellä kaupoissa katselemassa, mitä kaikkea säilykepurkeissa voikaan ostaa -että ihan valmiiksi kuorittuja ja lohkottuja perunoitakin suolavedessä, taikinoita, mansikoita sokeriliemessä jne :)

    Valmisateriat ovat jotenkin mauttomia joko harmahtavia tai oransseja sooseja. Joskus kiireseen ostan pakastealtaasta pitsat tai ruokakaupan lihatiskin irtomyynnistä muovirasioihin kaupan tekemää valmista "kotiruokaa" ja salaattia. Meidän perheessä on Tapaus, kun käymme yhdessä ulkona syömässä. (Hampurilais/pitsapaikkoja ei tähän lasketa, mutta ei niissäkään alvariinsa juosta.) Voisin käydä useamminkin, kun hyvälaatuisia ruokapaikkoja kaupungistamme löytyy. Esteenä on hinta -isolta perheeltä menee useita satasia kerralla. Miehen kanssa käymme joskus kaksin, ja mies käy työnsä puolesta aika usein.

    No, tulipa pitkä ja rönsyilevä teksti. Jos tähän loppuun tiivistän, niin omasta mielestäni teen sen verran monipuolista ja maukasta ruokaa, että keskitasoiset ruokapaikat saati valmispöperöt eivät pärjää -eivät maussa eivätkä hinnassa.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Mulla on hyvin samansuuntaisia ajatuksia ruuanlaitosta, paitsi että Sinä olet kyllä huomattavasti mielikuvistusrikkaampi ja kokeilunhaluisempi. Mulla tuppaa olla aika tylsää, paitsi sitten joskus kun oikein innostun tai näen hyvän reseptin.

      Olisinpas nyt innokas kuulemaan minkälaisella reseptillä teet pinaattivohvelit. Vohvelit meillä ovat maan tavan mukaan aamupala ruokia ja olisipas kiva tarjota joskus vihreitä vohveleita.

      Mä luin aina innoissani Viisikoista juuri näitä ruokakuvauksia. Aina oli lapsukaisilla pöytä koemana ja lähitalosta haettua maitoa.

      Koulusta tulee välillä ostoslistaa mitä pitäisi ostaa esimerkiksi johonkin juhlaan tai projektiin. Siis näitä syötäviä. Aikaisemmin yritin löytää itse, mutta jos googailun jälkeenkään en vielä tiedä mitä tarvitaan lampsin lapun kanssa kauppaan ja näytän myyjille. Kyllä on pikkuleipien päällekin tarjolla jos jonkinlaisia kuorrutteita.

      Delete
  7. Helpoin resepti: jos sulla on valmiiksi hyvä vohveliohje, niin lisää siihen hienonnettua pinaattia ja jätä sokeri pois. Itse teen suunnilleen näin:

    n. 2l tuoreita pinaatinlehtiä
    5 sipulin vartta
    tilkka vettä

    -> soseutan ihan hienoksi velliksi, johon sitten lisään

    ripaus jauhettua valkopippuria
    ripaus muskottipähkinää
    reilu tl suolaa
    rypsiöljyä iso loraus
    1-2 rkl sokeria (voi jättää pois)
    1l maitoa
    5-6 dl jauhoja
    4-5 munaa
    2-3 dl kreikkalaista jukurttia, rahkaa tms. (onnistuu ilmankin)

    Sekoitan, annan turvota noin tunnin, sitten paistohommiin. Voi on paras rasva paistamisessa, tulee rapsakoita vohveleita eikä voi sotke niin paljon kuin ruokaöljy. Tuolla ohjeella tulee n. 25-30 täyttävää pinaattivohvelia.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hei! Kiitos Sinulle hurjan paljon kuin näit vaivaa ja kirjoitit reseptin tänne. Oletpas ihana. Kiitos.

      Näitä pitää kokeilla. Ja kuule, näähän on ihan mainiot esimerkiksi Halloweenin viettoon, kun pitää olla erivärisiä ruokia! Meillä taidetaan maistella vohveleita tänä viikonloppuna :)

      Delete
  8. Vaikka au pair-perheessäni syötiinkin pääsääntöisesti kotitekoista ruokaa (jonka au pair valmisti), olin naapuruston nähtävyys tehdessäni pizzaa alusta asti.

    Suuri osa suomalaisista syö eineksiä, mutta ihan periaatteesta teen aina ruoat itse. Ruoka on parempaa ja vielä edullisempaakin.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ihana tarina! Olet kyllä varmaan ollut ihmetyksen ja kummastuksen aihe.

      Mä käytän täällä vähemmän eineksiä kuin käytin Suomessa. Esimerkiksi pakastevihanneksia tai -marjoja tulee ostettua ani harvoin. Samoin kaikki valmiit pakasteperunasysteemit ovat jääneet ostamatta. Ja marinoidut lihat. Suomessa se kynnys oli jotenkin matalampi...

      Delete