Thursday, March 28, 2013

Toiveuusinta: Semi Freddo

Sain lukijalta viestiä, että tosi kiva se semi freddon ohje, mutta kun siinä ei aineksien määristä minkäänlaista mainintaa. Tässäpä ohje sellaisenaan, kun se on Fazerin Marianne Crush -pussin kyljessä. Kiitos myös muistutuksesta, semi freddo on mainio jälkiruoka pääsisäisen aikaan. Meidän Marianne rouheet on aikaa sitten syöty, mutta tästä voisi tulla ihan vinkeä M&M Dark Chocolate Mint -karkeilla. 

1.75 dl sokeria
2.5 dl kuohukermaa
3 munaa
1 dl Fazer Marianne Crush -rouhetta

Vaahdota kerma. Vaahdota munanvalkuaiset ja 0.5 dl sokeria kovaksi, valkoiseksi vaahdoksi. Vaahdota munankeltuaiset ja lopun sokerin kanssa valkoiseksi ja kuohkeaksi. Sekoita kaikki kolme vaahtoa keskenään ja kääntele Marianne-rouhe joukkoon. Jäädytä ja tarjoile puoliksi jäätyneenä. 


Myöhäinen lounas oli sen verran kevyt (kalaa ja vihanneksia), että jälkiruuaksi tein vähän tuhdimman herkun. Semi Freddo eli Mariannekarkkijäädyke on suurta herkkua.

Valkuaiset ja hiukan sokeria vatkataan kovaksi vaahdoksi. Tästä olisi tullut jo marenkeja.

Lisäksi kermavaahto ja keltuaisvaahto. Vähän aristelen jäädykkeitä raakojen kananmunien vuoksi, mutta joskus on vain riskeerattava.


Lopuksi sekaan käännellään Mariannerouhe. Kesäisen Suomenmatkan tuliaiset pääsivät käyttöön.


Vadelmat vähän raikastivat muuten raskasta jälkiruokaa. Mintunlehti on myös kaunis koriste ja keventäjä. Espressokupit ovat mainiot jäädykkeitä varten: annoskoko on juuri sopiva ja muutoin harvemmin käytössä olevat astiat pääsevät tosi toimiin.

26 comments:

  1. Kiva resepti. Itse en uskalla syödä raakoja kananmunia, mutta nehän voi kypsentää, joten ei ongelmaa. Pitääpä katso lisää reseptejä, alkoi nimittäin kiinnostamaan. Joskus olen tehnyt jouluruuan jälkkäriksi vastaavaa karpalojäädykettä, ja se oli ihanaa.

    no name

    ReplyDelete
    Replies
    1. Viimeksi kun tätä tein iski se kananmunakatastrofi. Muistaakseni seuraavalla viikolla tosi moni kauppa veti myynnistä pois omia merkkejään. Kyllähän raaoissa kananmunissa on salmonellavaara. Sen vuoksi ostan aina Eggland's Best -munia ja vältän viimeiseen saakka kauppojen omia merkkejä, jotka toki olisivat halvempia. No, en tiedä ovatko nämä sen kummempia ja samalla tavalla kai näissäkin voi salmonella muhia. On vaan muka turvallisempi olo :)

      Delete
    2. Minäkin olen käyttänyt Eggland's Bestin munia ihan aikojen alusta kun kekkasin että ovat hyviä :), mutta nyt olen löytänyt Costcosta oikein hyviä luomumunia, ja olen ostanut niitä. Muistan silloin alussa kun oli "munaongelma" kun tuntui että kaikissa on outo maku, kunnes sitten kokeilin noita Eggland's Best. Organic Valleyn kananmunat ovat myös hyviä.Täällä taitaa olla se salmonellavaara vaikka söisi mitä munia, joten maku kai se ratkaisee sitten.

      no name

      Delete
    3. Oi, tämä pääsiäisen aika onkin erittäin hyvä munakokemusten vaihtamiseen :) Minä ostan myös Costcolta useinmiten munat. Meidän Costcolla on usein myös näitä Egglandeja ja 24 munan kenno taitaa olla kolmen taalan paikkeilla. Harmi, kun munia ei voi syödä määräänsä enempää. Pitää nykyisin jo vahdata kolestrolejakin. Organic Valley on myös tuttu merkki.

      Delete
    4. Meillä menee noita munia aika paljon leipomiseen ja kausiluonteisesti myös tulee syötyäkin niitä. En tiedä mikä minua riivaa syyspuolella kun silloin aina himottaa munia :), mutta nyt on se aika kun ei maistu yhtään. Mutta leivontaan niitä menee. Tänäänkin.
      Kolesteroleista en ole ollut huolissani, viime mittauksessa lääkäri oli kirjoittanut niiden kohdalle että good!. Olin ihan tyytyväinen. Sokeriarvojen kohdalla olen tarkkailussa, puolivuosittain.

      no name

      Delete
    5. Pitääpä tarkkailla olisiko itsellä tällaista vuodenaikoihin liittyvää munanhimoa :) En ole ennen kuullutkaan.

      Mulla kanssa on kaikki arvot ihan kohdillaan, mutta munien kanssa yritän jarrutella. Pitäisikin leipoa. Oikein kunnon pullaa tekisi mieli.

      Delete
    6. Samoihin aikoihin ilmenee myös lohen, sillin, sardiinien (rasvaisen kalan) himo, suunnilleen joulun tienoille saakka, sitten helpottaa :). Jos, se keho valmistuu pitkän ja kylmän talven varalle, ihan vanhasta muistista. Se ei taida tietää, että asutaan herkkupatojen äärellä ja kuuman auringon alla :), vaan vieläkin luulee että kylmässä ja pimeässä Suomessa.

      Mulla juuri korvapuustit kohoamassa, ja muutama pelkkä pulla. En tykkää uunituoreesta (lämpimästä) pullasta, vaan annan kunnolla jäähtyä, ja sitten maistuu :), joskus illemmalla sitten.

      no name

      Delete
    7. Tulipa pilkku omituiseen paikkaa :).

      no name

      Delete
    8. Vau, olen kateellinen teidän kananmunien alhaisesta hinnasta! Meillä luomumunat farmers marketista 12kpl $5 ja kaupassa kalliimmat!

      Delete
    9. No name, kyllähän siinä saattaa olla takana jokin ikiaikainen muisti, joka kehottaa meitä pohjoisen ihmisiä varautumaan ankaraan talveen. Rasvaiset kalat ovat hyväksi vielä sydämellekin, joten ei siinä varmaan vahinkoa tule.

      Meidän lasten hampaan ovat puhjenneet huomattavasti aikaisemminkuin kuin amerikkalaisilla ikätovereillaan. Olen miettinyt, että johtuisiko siitä kun pohjoisessa on pitänyt saada järsittyä ihrapala tai juurenpala jotta on pysynyt hengissä. Etelämpänä on saanut kyllä ihan ikenilläkin mäystettyä pehmeät hedelmät :)

      Delete
    10. sannabanna, on meilläkin munat normaalissa kaupassa huomattavasti kalliimpia. Esim. nämä samaiset Eggland's Best 12 kpl ovat kaupasta riippuen $2.99-4.50. Erikoistarjoukset sitten juttu erikseen.

      Delete
    11. Suomessa luomumunat 6kpl n. vähän alle 3e halvimmillaan.

      Itse en ole kertaakaan ollut huolissani munien sylnnistä. Nykytytkimusten mukaan ne eivät juuriaan vaikuta kolesteroleihinkaan ja salmonellaa en ole ikinä onnistunut saamaan, vaikka olen munia syönyt raakana tavattomasti! :)

      Delete
    12. Tämä on tämä ikuisuusongelma meikäläiselle. Välillä sanotaan, että ei pitäisi syödä kuin yksi muna viikossa ja sitten taas näytetään vihreää valoa useammallekin. Munapaketin kyljessä sanotaan, että yhdessä munassa on 58% päivän kolestrolimäärästä. Harmi, kun mä tykkään juustoista, pekonista, punaisesta lihasta, majoneesista, kermasta... Tulee kolestrolia yli äyräiden :)

      Delete
    13. Costcossa nuo luomukananmunat, 24 kpl, maksaa muistaakseni vähän yli kuusi taalaa.

      no name

      Delete
  2. Nami,kelpaisi kyllä minulle:)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Tää on herkkua! Ja lapset meillä puhuvat jäätelöstä. Melkeinhän tämä on kuin omatekoinen jätski.

      Delete
  3. Nam! Semifreddo on ihanaa, en olekaan tehnyt sitä Mariannesta.

    Suomessa kananmunista hervemmin ilmeisesti tulee salmonellaa. Olen kyllä huomannut, että amerikkalaisissa resepteissä suhtaudutaan paljon skeptisemmin raakojen kananmunien käyttöön.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Mä olen ajatellut asian niin, että tuskin täällä salmonellaa on sen enempää, mutta seuraukset siitä jos joku sairastuu tuottajan munista ovat varmaan monin verroin raskaammat. En yhtään ihmettelisi, vaikka reseptissäkin pitäisi lukea että raakojen munien käyttö on kokin omalla vastuulla eikä reseptin laatija siitä vastuuta ota. Raastupa uhkaa kovin helposti näissä tapauksissa.

      Delete
  4. Kuulostaa hyvältä ja helpolta herkulta !

    Mä käytän raakaa kananmunaa smoothiessa, en ole juurikaan edes ajatellut asiaa tuon salmonellan kannalta. Ilmeisesti täällä Suomessa se on kuitenkin suht' harvinaista, että kananmunissa ( tai kanoissakaan ) sitä olisi.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Tuossa jo Lumolle vastailin, että ehkä se salmonella ei ole juuri sen yleisempää, mutta tuottajalle/kaupalle/tuotteen valmistajalle seuraukset voivat olla sitäkin mittavammat.

      Itsekin syön keitetyt kananmunat löysinä, kuten myös paistetut. Toistaiseksi ei ole mitään sattunut. Toisaalta tuotantoa on sen verran, että sitten kun sattuu niin vaikutukset osuvat moneen.

      Delete
  5. Pahimpaan pullantuskaan saa Costcosta ostettua pussillisen (16kpl) Labriola'n Pretzel Slider Buns $5.99. Halki, mansikkahilloa ja kermavaahtoa ja "aidot" laskiaispullat minuutissa valmiit.
    Noilla parjaa kylla sen aikaa, kun odottelee sita leipomisinspiraatiota.

    Jenna

    ReplyDelete
    Replies
    1. Jenna, kiitos! Eilen juuri kävin Costcolla, mutta nämä on sellaisia tuotteita joita en koskaan edes älyä katsoa ja tutkia tarkemmin. Joskus kaupasta löytyy egg bred, tai challah, ja se on myös ok pullankorvike. Tutkin seuraavalla kerralla nämä bunssit ;)

      Delete
    2. Challahista teenkin yleensa meille hyvat koyhat ritarit, kun itse en pitkoja viitsi leipoa. Toki siihen kelpaa vaalea leipakin, mutta tuo on jotenkin maukkaampaa.

      Toivottavasti loydat bunssit, meilla ne haviaa tosi nopeasti. Kelpaa jokaisen suuhun. Olen opettanut paikallisetkin laskiaispulliani syomaan, eika kukaan ole kuulemma koskaan noilla "mausteilla" Pretzeleita ennen kokeillut.

      Jenna

      Delete
    3. Ihan kuin meillä! Mä teen myös challahista köyhiäritareita. Lapsetkin osaavat niitä pyytää tällä nimellä. Kaliforniassa asuessa oli korttelissa leipomo, jonka challah oli tismalleen kuin pulla. Sitä on kyllä ikävä.

      Tää on niin hassua, kun meillä Amerikan-suomalaisilla on niin paljon samanlaisia tottumuksia ja mietteitä :)

      Delete
  6. Sulla on Vanhaa Luxemburgia! (Juu, kiinnitän huomioni olennaiseen :) Ihan maukkaalta näyttää sisuskin, täytyy laittaa resepti talteen.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Voi, mä rakastan tätä aina vaan. Olen ostanut eBaystä lisää osia, näitä vanhoja. Uusi, ihan vitivalkoinen ei muka ole ollenkaan niin ihana. Vaikka on sekin upea :)

      Delete