Saturday, February 2, 2013

Viisasten juoma

Viinakeskustelu käy kuumana. Risteilyalus kieltää viinanoston risteilyn menomatkalla, viranomaiset ehdottavat että ravintolatarjoilu voisi alkaa pari tuntia myöhemmin ja kaiken hyvän lisäksi ruotsalaisetkin vääntävät suomalaisten pyhästä lehmästä, viinasta, vitsintynkää. Pitää taas oikein pohtia. 


Ensinnäkin jos ravintoloiden tarjoiluaikoja pitäisi rajoittaa, niin minä lyhentäisin sitä sieltä toisesta päästä. Jotenkin on vaikea ajatella, että esimerkiksi klo 2 jälkeen aamuyöllä tarjoilusta kostuvat positiivisessa mielessä muut kuin ravintoloiden kassat. Siis pitäähän kapakkitoiminnan olla kannattavaa, mutta kuvittelisin että moni puukkotappelu, takstitolpparähinä, pahoinpitely, syrjähyppy ja sammuminen jäisi väliin jos ravintoloiden tarjoilu siirtyisi mehulinjalle klo 2 jälkeen. Toisaalta mikäs sen mukavampaa kuin sunnuntaiaamuna istua brunssilla ja nauttia lasi kuohuvaa. Jos nyt siis on tarjoiluaikaa ihan pakko rajoittaa.

Ja mitä varten viinit eivät voisi olla ruokakaupoissa? Sinnehän ne luontevasti kuuluvat. Väittäisin omasta kokemuksesta, että ei viiniä tule sen enempää ostettua vaikka ne siinä tutussa ruokakaupassa ovatkin hedelmätiskin jatkeena. Ja me sentään asutaan raamattuvyöhykkeellä! Sen ehkä viinien ostaminen ruokakaupasta on saanut aikaiseksi, että tutkin puteleita tarkemmin ja yritän löytää oivallisen parin kulloisenkin ruuan kanssa. Siis silloin kun viiniä tarjotaan.Suomalaiset taitavat olla maailman koulutetuin kansakunta. Ainakin kärkikahinoissa mukana. Siksi onkin niin vaikea ymmärtää, että etenkin viinan suhteen tarvitaan yhteiskunnan vankkaa ohjausta. Että suomalainen ei osaisi viinan kanssa toimia ilman, että sitä tarkoin säädellään. Uskoisin, että suomalaisille voisi tarjota myös särkylääkkeitä ja muita käsikauppalääkkeitä ostettaviksi ruokakaupoista. Jos joku sen konseptin kanssa pärjäisi, niin koulutetut, varovaiset suomalaiset. Apteekit puolustavat asiaa tietysti sanomalla, että he kun myyvät Buranan niin siinä saa käyttäjäkoulutuksen kaupanpäällisiksi. Suomessa ollessani ei kertaakaan tultu kysymään, että ottaako neiti muita lääkkeitä näiden pillereiden lisäksi tai ymmärtääkö mikä on oikea annostus. Ei kertaakaan. Itse siitä paketin kyljestä se piti lukea. Väitän jälleen, että emme sen enempää käytä lääkkeitä kuin Suomessa ollessamme, vaikka ruokakaupasta rohdot löytyvätkin. Mutta on se vaan aika helpotus tietää, että ei tarvitse yösydännä etsiä päivystävää apteekkia, kun kuumetta pukkaa ja päätä jomottaa. 

Aina tulee olemaan ihmisiä, jotka ahmivat herkkuja niin kauan kuin niitä kaapista löytyy, peukalot ruvella pelaavat tietokonepelejä, tunkevat viimeiset kolikot pajatsoon, istuvat kuppilassa valomerkkiin. Mulle tulee mieleen, että kuten sovituskopit rakennetaan myymälävarkaita silmällä pitäen (ei maksaville asiakkaille; oikein ärsyttää ne kopit jotka ovat kuin saluunanovet auki sekä ylhäältä että alhaalta eikä minkäänlaista yksityisyyttä!) niin alkoholilainsäädäntökin tehdään ongelmajuojien lähtökohdista. Mitä olen maailmaa seurannut, niin Jeppe juo vaikka ravintolat suljettaisiin kokonaan ja viina olisi viinakortilla. Sen sijaan pimeä kauppa kukoistaa ja korvaavia tuotteita kehitellään epätoivon vimmalla. 


Oikeastaan kun asiaa tässä pohdin, niin en keksi kovin monta syytä miksi alkoholin ja lääkkeiden myynti on Suomessa monopolisoitu. Jotain tekemistä sillä täytyy olla vapaiden markkinoiden ja niiden säätelemien hintojen kanssa. Vai miksi muuten ei yksi maailman korkeimmin koulutetuista kansakunnista pärjäisi näiden asioiden kanssa kuten esimerkiksi amerikkalaiset pärjäävät? 

Ja niistä bileristeilyistä. Ehkä niidenkin meno rauhottuisi ja hinku ostaa tax free -viinaksia laantuisi jos koko asiasta ei tehtäisi niin mystistä sääntelemällä kaikkea niin kovin tarkoin. En tiedä minkä ikäiset näitä bileristeilyjä harrastavat, mutta nuorilla on ollut tapana aina juhlia. Meillä se on spring break, jota nuoret viettävät enemmän tai vähemmän trooppisissa oloissa, bilettävät ja veuhtovat koko nuoren elämän kyllyydestä. Toisille noillakin lomilla riittää olut, pari. Toiset tyhjentävät minibaarin ja vaikka uima-altaan jos siitä vain voisi humaltua. Tärkeintä kai on se, minkä mallin on kotoa saanut: pelataanko tietsikalla yötä päivää, syödäänkö kerralla koko jäätelöpurkillinen, pistetäänkö koko kuukauden palkka lottoon tai juodaanko niin kauan, että juoja sammuu. 

17 comments:

 1. Meilla taalla Turkissa on alkoholi ruokakaupassa. Myös vakevat, mutta laakkeet ovat apteekeissa. Apteekeista saa lahes kaikkia laakkeita myös ilman reseptia.
  Suomni on saantöjen ja kieltojen maa.Ja se huoma eritoten silloin, kun asuu Suomesta poissa muutaman vuoden ja sitten yrittaa siella asua uudelleen. Ei ole meilla ainakaan ollut hyva kokemus.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Väkevien suhteen on osavaltio kohtaisia eroja, joissakin on ruokakaupoissa, joissakin ei. Usein ruokakaupan yhteydessä on myös apteekkipalvelut ja jos empii ravintolisien tai muiden kanssa voi pyytää sitten farmaseutin apua. Meidän lähin apteekki on lähiruokakaupassa. Yleensä lääkkeiden hakemisesta seuraavana päivänä soittavat ja kysyvät onko kaikki kunnossa. Tavattoman kiva asia sekin.

   Delete
 2. Aivan samaa mieltä. Tuo alkoholiin liittyvä valtion hoivakulttuuri on kummallista Suomessa. Niin kuin sanoit, varmasti yksi maailman koulutetuimmista kansoista, mutta ei osaa juoda oikein?

  Meillä peruslääkkeet saa ruokakaupasta, muut täytyy hakea apteekista. Alkoholia ei ole ruokakaupoissa, mutta usein ruokakauppojen vieressä bottle shop, eli varsin kätevästi onnistuu ruoka- ja juhlajuomien osto. Ja kännisiä kaduilla vähemmän kuin Suomessa koskaan.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Meilläkin reseptilääkkeet ovat erikseen, mutta esim. meidän ruokakaupassa on apteekki joten siitä ne samalla saa ostettua. Monissa paikoin on myös drive-in apteekkipalvelut, joten asia on tehty helpoksi.

   Mä ajattelen niin, että suomalaiset osaisivat alkoholin kanssa toimia kuten kaikki muutkin sivistyskansat jos asiaa ei niin kovasti holhottaisi. Ja tosiasia taitaa olla, että aika suuri osa on viinastenkin kanssa fiksuja, kuten niin monen muunkin asian kanssa.

   Delete
  2. Mainittakoon vielä, että meilläkin on apteekit usein ruokakauppojen vieressä, niin kuin bottle shopkin.

   Delete
 3. Totta joka sana. Jos joku kaljamahakin pienenisi, kun kaupasta voisi ostaa mäyräkoiran sijasta hyvän viinin ruoan seuraksi? Minusta Suomeen pitäisi ehdottomastia ajaa muunkinlainen alkoholikulttuuri, kun "pellit kiinni keinolla millä hyvänsä." Onnistuisiko se, sitä en osaa sanoa?

  ReplyDelete
  Replies
  1. Punaviinissä olisi ainakin antioksidantteja ;) Tuosta pellit kiinni -mentaliteetista. Esimerkiksi jääkiekkopeleissä pitää se olut hörniä pikavauhtia erätauolla, jos haluaa pelin nähdä. Katsomoon kaiketi olutta ei saa viedä vieläkään.

   Täällä mukinsa voi viedä katsomoon ja tyhjentämisen kanssa ei ole kiirettä. Viimeksi pelissä käydessä en huomannut, että väki olisi alvariinsa rampannut virvokkeita hakemassa. Monelle tuntui piisaavan se yksi juoma siinä omalla paikalla nautittuna.

   Delete
 4. Totta joka sana! Suomi on holhousyhteiskunta... Jeppe tosiaan juo, jos haluaa, säädetään lakia miten vaan.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Olen ollut jonkin verran päihdetyössä vapaaehtoisena ja melkein tuntuu, että joskus olisi parempi jos holisti saisi juomansa ostettua kaupasta. Olisi ainakin puhdasta, ei myrkkyviinaa ja hintakaan ei olisi pimeiden pullojen kiskurihinta joista pahimmassa tapauksessa kertyy viinavelka jota on mahdotonta maksaa.

   Delete
 5. Suomi oli kieltolakiin asti enemmänkin mietojen juomien maa, mutta rajoitusten ja kieltojen aikaan siirryttiinkin väkeviin kun hyötysuhde piti saada tehokkaaksi. Siitä ei sitten ole päästykään...

  ReplyDelete
  Replies
  1. Tätä en muuten tiennyt. Toisaalta Kaari Utrioni luettuani pitäishän se tajuta. Oli rouvainoluet ja maustetut viinit :)

   Delete
 6. Kannatan! Täällähän viinaa saa joka kaupasta eikä se ole päässyt liialliseksi hulinaksi.Ainakin viinejä voisi saada ostaa Suomessa ihan ruokakaupoistakin.Toisaalta;Alkon kaupat ovat tosi siistejä ja hyviä:)

  ReplyDelete
 7. Mutta onhan teilläpäinkin kieltoja.Muistan että ainakin Pennsylvaniassa ei saanut julkisesti juoda ostamaansa juomaa ja näin taisi olla joissain muissakin osavaltioissa.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Suurin ero Suomeen taitaa olla, että meilläa alkoholin ostoikäraja on 21 v. Se tuleekin monelle turistille yllätyksenä. Monissa kaupoissa henkilöllisyys tarkistetaan jos ostaja näyttää alle 40 v. Joissakin kaikilta.

   Esimerkiksi Alaskassa on laki, jonka mukaan vaalipäivänä eivät saa ravintolat anniskella viinaksia kuin vasta sen jälkeen kun vaalipaikat ovat sulkeutuneet. Ja tosiaankaan kaduilla ei monin paikoin liikuta pullot tai purkit käsissä vaan putelit piilotetaan ruskeaan paperipussiin. Onhan näitä. Maailmassa ei taida olla kuin kourallinen maita, joissa alkoholin ostoa tai kulutusta ei olisi millään tavoin säännelty.

   Delete
 8. Mun mielestä Suomen alkoholisysteemi tukee ainoastaan ja vain Alkon monopolia. En usko että siinä ajatellaan kansalaisten terveyttä.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Tästä muuten tulikin mieleeni, että kaupoissa on usein viini- ja oluttarjouksia. Ihan kuin muistakin elintarvikkeista. Ja väkevistä on omat tarjouksensa alan likkeissä. Kuten ravintoloissa on välillä jokin hanaolut tarjouksessa jne. Nyt en edes muista onko Suomessa ollut juomat tarjouksessa. Ehkä jokin happy hour jossain, mutta muuta ei mieleeni tule.

   Delete
 9. Täällä Sveitsissä lääkkeet onsaatavilla vain apteekeissa. Alkoholijuomat on myynnissä ruokakaupoissa, mutta toisaalta toinen suurimmista kauppaketjuista (vrt Suomessa K-kaupat ja S-ryhmä) ei myy olenkaan alkoholia, ei edes olutta! Gluhwein kojuja on talvella siellä täällä, eli viinaksia voi ostaa missätahansa ihan kadultakin.

  ReplyDelete