Thursday, February 7, 2013

Haukku - miten sen saa loppumaan?

Olen nyt saanut yhden suurimmista kunnianosoituksista elämäni aikana: mua on sanottu koiraihmiseksi. "Oletkin niitä koiraihmisiä, en olis arvannut" sanoi ystäväni. 


Teoriassa kyllä, mutta käytännön toteutus vielä vähän ontuu. Kertokaa nyt muut hyvät lajitoverit, koiraihmiset, miten koiran haukun saa vähän taukoamaan. Ei Felix ihan mahdoton ole. Miehille se haukkuu aina. Ikävä kyllä myös ihon värillä näyttäisi olevan merkitystä ja mitä tummempi iho sen suurempi haukku. Ovikelloa ja puhelinta tervehditään äänekkäästi. Ei väliä tuleeko soittoääni livenä vai telkkarista. Haukkuminen on hyväntahtoista, mutta äänekästä. Miten tällaista pientä karvaturria hillitään? Kaunis puhe ei auta eikä pontevampi kieltäminen. Olen myös jutellut etukäteen, että jos tänään yritettäis olla ihmisiksi. Siis koiriksi. Ei vaikutusta. Kaikki viisaus tämän asian suhteen on nyt tervetullutta. Hau. 

14 comments:

 1. Onko naksutinkoulutus tuttua (clicker training)? Positiivinen vahvistaminen? Kannattaa googlata jos ei ole. Naksun sijaan voi käyttää merkkisanaa "hyvä" "zip" tms. Ensin koira ehdollistetaan naksuun tai merkkisanaan, oppii siis sen, että "naks" tarkoittaa palkkaa = namia (ja kannattaa käyttää hyviä herkkuja).
  Sitten naksutellaan hyvästä käytöksestä. Eli kun koira on hiljaa, naks ja nami. Yksi treenikaveri istui haukkuvansa mäyräkoiransa kanssa treenihallissa muiden treeniaikana, palkkasi aina, kun koira oli hiljaa ja sai haukkumista vähennettyä. Mäykky haukkuu vieläkin, mutta vähemmän, toisilla se vaan taitaa olla verissä :) . Menetelmä vie aikaa mutta toimii, jos haukkumista ei saa kokonaan pois niin taatusti sitä saa vähennettyä kun koira oppii, että ovikello/tumma ihonväri etc. tarkoittaa namia, myöhemmin namit pikkuhiljaa poistetaan, mutta koiralle jää kuitenkin positiivinen mielleyhtymä

  ReplyDelete
 2. En tiedä mitä mieltä 'koiraihmiset' ovat, mutta tiedän sitruunapantaa käytettävän tähän tarkoitukseen.
  Kannattaa ehkä googlata ja kokeilla?

  ReplyDelete
 3. Meilla myos aikoinaan mayrakoira tuppasi haukkumaan miehia ja tosiaan mita tummempi iho sen kovempi haukku. Samoin pyoratuolissa olevat saivat kuulla kunniansa... Sitruunapanta tehosi hyvin, joskin kaytimme sita "kuuriluontoisesti" eli ei koko ajan. Olen kuullut myos paljon hyvaa tuosta naksutinkoulutuksesta! Itseasiassa jos silloin aikoja sitten olisin tiennyt siita, olisin varmasti kokeillut naksutinta ennen tuon sitruunapannan hankintaa.

  ReplyDelete
 4. Kyllä se vain niin on, että kyllä se koira haukkuu....;/

  Mullahan ei ole koskaan omia koiria ollut, mutta lähipiirissa mielestäni liikaakin. Veljelläni oli kenneli jossa silloin tällöin olin auttamassa ja hänet lapset ja lapsenlapset on koirien kasvattajia! Ääntähän niistä kaikista lahtee, koitan aina rahoittaa itteeni ja koria kun tulevat tänne mun luo kerrostaloon....;/

  Johanna uskon että ajan kanssa Felix tokenee, sillä onhan kaikki viellä uutta ja onhan siitä kerrottava, tämähän on sitä koirien kieltä...;D
  Vaikkakin vähän noloo on se kun koira oiken pysähtyy jonkun tumman ukkelin eteen ja näyttää hampaitaan....;)

  ReplyDelete
 5. Olen kouluttanut saksanpaimenkoiria mm. pelastuskoiriksi (ns. rauniokoirat), suojelukoiriksi jne. Näissä koira osoittaa haukkumalla löytäneensä ihmisen, eli koiran haukku on tarkasti opetettu oikeaan tilanteeseen kontrolloiduksi.

  Kun haukkuminen opetetaan tapahtumaan käskystä, niin koiran on helppo oppia myös vastakäsky "hiljaa".

  Helppo tapa opettaa koira haukkumaan käskystä on sitoa koira normaalista talutushihnasta tolppaan, aitaan tms ja pomputella palloa tai koiran lempilelua sen kuonon edessä niin, ettei koira kuitenkaan yllä tarttumaan palloon. Samalla hoetaan valittua käskysanaa (esim. hauku) käskyäänellä. Koira alkaessa haukkua, sitä kehutaan vuolaasti (jos haluaa, niin voi antaa myös namin) ja käskyäänellä kehujen väliin hauku-käskyä.

  Seuraavaksi koira on saatava hiljenemään käskystä. Rauhoita omat liikkeesi, ole vaikka paikallaan ja myös pallo kädessäsi paikallaan. Käske "hiljaa" ja kun koira hiljenee, se saa vihdoinkin palkaksi himoitsemansa pallon! Jos on mahdollisuus, niin tässä vaiheessa olisi hyvä päästää koira irti hihnasta ja palkita se upeasta suorituksesta reippaalla palloleikillä.

  Ja kuten aina koirankoulutuksessa, iloista yhdessä toimimista ja päivittäin harjoitellaan toistoja, toistoja toistoja. Kerralla ei kannata tehdä kuin hetki, ettei koira kyllästy, muttanäitä hetkiä pitää olla päivässä useita. Kun koira on ymmärtänyt idean, niin hauku-hiljaa käskyparia voi harjoitella vaikkapa aina enne kun antaa koiralle ruokakupin. Haukkumisen aintarvi kestää kuin vaikka neljän haukahduksen verran, enne hiljaa-käskyä.

  ReplyDelete
 6. Suihkepullo tai rämisevä peltipurkki, lisää aiheesta tässä:
  http://koirakoulukompassi.com/haukkuu.html

  ReplyDelete
 7. Voi kun osaisinkin auttaa! Mun koira haukkui aina pyöreitä katuvaloja, se tiesi missä kohtaa puistoa on pyöreät katuvalot, nosti katseen ylös ja alkoi haukkumaan, saman se teki mummuille jotka kantoivat kädessä laukkua. En yhtään tiennyt mistä moinen käytös johtui eikä sille koskaan saatu loppua.

  Toivottavasti teille sen sijaan löytyy parannus tähän kiusalliseen vaivaan!

  ReplyDelete
 8. Mieluummin tuo positiivinen kuin negatiivinen "koulutus". Pelolla ei saa hyviä tuloksia.

  ReplyDelete
 9. Täällä on mys kivoja vinkkejä koirankoulutukseen :) http://www.kumikana.org/koulutus/

  ReplyDelete
 10. Kaunis Felix :)
  Voi kunpa osaisin auttaa...meillä oli rottweiler ennen allergisoitumista eikä hän haukkunut juuri koskaan.
  Luin ihan mielenkiinnosta vastattain Cesar Millanin kirjan koirankasvatuksesta.Mielestäni siellä oli ihan hyviä vinkkejä,vaikka hänen metodeistaan osa on kai saanut negatiivistakin palautetta.
  Toivottavasti saatte apua!
  Mukavaa viikonloppua :-)

  ReplyDelete
  Replies
  1. Kiitän teitä kaikkia kommentoijia tällä kertaa näin yhteisesti! Olen lukenut viestinne jo kertaalleen ja hyviä vinkkejä on jo vaikka kuinka. Osaa olen googlaillut, kuten sitruunapantaa. Kaikkea sitä muuten keksitäänkin :)

   Lisääkin vihjeitä otetaan vastaan. Felix on ollut ehdottomasti samaa mieltä, että pitäisi kokeilla positiivista koulutusta. Negatiivinen on kuulemma katteja varten...

   Delete
 11. Sitruunapannat yms eivät vahvista koiran ja omistajan välistä suhdetta, kuten yhdessä toimiminen ja koulutus. Kouluttamalla koiraa saat koirastasi onnellisen, joka haluaa totella ja ilahduttaa emäntäänsä eli laumanjohtajaa. Vähän sama kuin pikkulasten kanssa, aikuinen asettaa rajat ja lapsi on onnellinen, kun ei tarvitse leikkiä johtajaa. Myös koira on onnellinen, kun sillä on turvallinen johtaja laumassa.

  ReplyDelete
 12. Bambikin haukkuu mutta ei onneksi liikaa.Se katsoo aina ulos ikkunasta puistoon päin ja esim. sellainen ajettava leikkiauto saa sen ihan hulluksi.Kun torun se lopettaa. Ulkona se saattaa haukkua joitakin isoja koiria,joita se pelkää. Suloinen Felix!

  ReplyDelete
 13. Kouluttamalla on varmasti paras tapa saada haukkuminen loppumaan. Oletko katsonut Cecar Milanin (? siis koirakuiskaaja) ohjelmia :)

  ReplyDelete