Wednesday, December 19, 2012

Haikeaa

Tekisi mieli sanoa melkein, että vaikeaa. Olen kuunnellut joululauluja Youtubesta ja hämmästyin kuinka monessa joululaulussa on mausteena kaihomieltä. 

Vallan aloin pohtia, että oliko se tällaita Suomessa ollessani. Kaipasinko jonnekin tai jotakin? Nyt kaipuun suunta on selkeä, Pohjolaan, Suomehen kaukaisehen. Vannon, että vielä jonkun joulun alla matkaan Suomeen ja maistelen jouluherkut pitkän kaavan mukaan, aistin tunnelman ja juhlin joulunpyhät. Toisaalta, murtuuko taika kun kaipauksen kohteen taas kohtaa? Uskallanko riskeerata? Vai nautinko vain suloisesta ikävästä?


Kodin sisäänkäynti on ympäröity valoin ja pienin kuusin. Saa vaikka joulu tulla. Piparit on edelleen pyöräyttämättä ja kaikki muukin malliin retuperä, mutta en jaksa stressata. Uppoudun nyt tähän herttaiseen haikeuteen ja sydämeeni joulun teen. 

Tässä vielä parit sanat, jotka heruttavat kyyneleen jos toisenkin ulkosuomalaisen silmään: 

"Ei lapsi pohjolan milloinkaan voi joulua unhoittaa, 
se keskellä talveen jään suo suloista lämpöään.
 Hän vaikka vierailla mailla lie, 
niin aina pohjolaan aatos vie.

Taas valkeata joulua 
Keskellä suurten hankien, 
Muistan joulun aikaa 
Se kuinka saikaan 
Mun taas taakse vuosien. 

Vain valkeata joulua 
Mielessäin ootan minä ain, 
Sillä hangen hohteessa vain 
Joulurauhan tunnen rinnassain." 

*******

24 comments:

 1. Kaihoa tosiaan riittää suomalaisissa joululauluissa. Parhaita lauluja siltikin. Luulen, että vaikka joulu Suomessa olisikin vähän erilainen kuin millaiseksi se kaihomielessä rakentuu, ylittäisi se silti odotukset. Minä olen kovin tuore ulkosuomalainen, mutta silti, tai ehkä siksi juuri olen vakaasti sitä mieltä, että joulu Suomessa on jotain vallan muuta (lumella tai ilmankin).

  Youtuben ohelle vinkki, www.jouluradio.fi :)

  ReplyDelete
  Replies
  1. Kiitos vinkistä! Tuo "Ei lapsi pohjolan" löytyi muuten ensimmäisenä Amerikan joulunani. Silloin vasta sanat kolahtivat, kun Kalifornian palmujen katveessa ei voinut edes lunta toivoa. Täällä on pienet tsäänksit, tosin aika pienet. Tänäänkin yli 20 C lämmintä.

   Delete
  2. Jospa meille tänään luvattu lumimyräkkä ottaisikin kurssin teidän suuntaan. ;) Tosin luulen että se täältäkin ehtii ennen tiistaita sulaa.

   Delete
  3. Auttaisikohan jos oikein kovasti puhaltelisit lunta tähän suuntaan? Olisi kyllä ihanaa, vaikka toisaalta meillä kyllä sitten kaikki menee mullin mallin ja raiteiltaan. Mutta ei se jouluna niin haittaisi :)

   Delete
 2. Veit sanat suustani - täällä olen jo kaihostellut aidon joulutunnelman perään viikkoja, ja eipä taida mitkään niksit tätä kaiheutta pois viedä. Ollaan loihdittu suomalainen joulu akaasian alle, nautitaan totta kai - pienellä alavireellä. Ja kyllä, pienet aamuitkut sait aikaiseksi;) Saan kaiketi lainata lyriikat myös omalle sivulleni? Suloista joulua sinne lämpimään! Jaana xx

  ReplyDelete
  Replies
  1. Niin se vain on, että jouluun kuuluu nykyisin oleellisena osana jonkinlainen ikävä ja kaiho. Vaikka kyllä sitten kun itse juhlapäivään päästään lasten ilo pyyhkii alavireen pois. Mutta nämä edeltävät päivät!

   Itsekin löysin sanoitukset netistä, joten kiva jos Sinullakin on niille käyttöä. Mietin mikä on ollut sanoittajien elämäntilanne, kun on näin kaihoisasti pitänyt riimitellä.

   Delete
 3. Ulkomaan vuosina välttelin viimeiseen saakka Sylvian joululaulun kuuntelemista, sillä siitä ei selvinnyt ilman kyyneleitä ja armotonta koti-ikävää.
  Toisaalta, nyt muistelen haikeudella jouluja jotka vietimme ulkomailla ja miten saimme kuitenkin rakennettua sen tunnelman, rauhan ja Joulun, vaikka emme lumisessa Suomessa olleetkaan. Ja lapsillakin on monta mukavaa muistoa, mm. makumuistoja. Vasta viime viikolla tytär yhdisti tekemäni suklaakakun Kiinan jouluihin.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Ulkosuomalaisen osa taitaa olla haikailla aina vähän jonnekin. Vaikka kuinka elää täyttä elämää siellä missä kulloinkin on tulevat toisenlaiset tottumukset ja tavat väkisinkin mieleen.

   Meillä on muuten perheen suurinta herkkua joulutortut. Voitaikinaa saa ostettua kaupasta ja luumuhillon nopsasti keitettyä. Torttuja pitää leipoa tuon tuosta :)

   Delete
 4. Onko siitä kauan kun olit viimeksi joulun Suomessa? Nimittäin siellä on tohina muuttunut jo niin kaupalliseksi, että on tullut enemmän ja enemmän sellainen trendi, että monet lähtevät Suomesta pois jouluksi! Kaupat alkavat jo loka-marraskuussa soittaa jouluhumppiaan ja pukkeja ja paketteja näkee joka puolella, postilaatikosta tulee lelumainoksia tajuttomat määrät ym. Siinä on selvä rahastuksen maku, että se joulun varsinainen tarkoitus on unohtua.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Viimeinen Suomi joulu oli vuonna 1998. Olihan se jo silloinkin aikamoista hyörinää ja itsekin olin kaupan hommissa, jotem joulukaupan onnistuminen oli tärkeä juttu. Mutta kai se on siitä vielä muuttunut. Kaupatkin taitavat olla paljon pitempään auki. Silloin vielä monessa kaupassa kassalla rahastamisen yhteydessä käärittiin lahjatavarat pakettiin. Ei taida enää olla sellaista palvelua.

   Tänä vuonna on radio pysynyt muilla kanavilla kuin joululauluja esittävillä. Ensimmäiset alkoivat joululaulujen soittelun marraskuun alussa.

   Delete
 5. Joulun aika on ulkomailla asuessa varmaan se kaihoisin. Muistan aikoinani vietäessäni vuotta pois Suomesta pakahduttavan koti-ikävän iskeneen juuri joulun alla. Joulun jälkeen se taas hälveni.

  Joulu on toki täällä kaupallistunut ja markkinointi aikaistunut, mutta pääsyy joun viettoon muualla taitaa olla tämä Pohjolan talvi, jota halutaan pakoon. Nytkin tulee TAAS lunta, sen tulo ei näytä loppuvan ja ainakni Helsingissä ihan päivittäisten asioiden hoito alkaa olla lumimäärän takia, jollei vaikeampaa niin ainakin hitaampaa.

  Kaihosta (ja liiasta lumesta/lumen puutteesta) huolimatta, kaunista joulun aikaa.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Ja minä kai itkisin ilosta ja onnesta jos maassa olisi lunta jouluna :)

   Tosin nyt kun Felix on liittynyt perheeseemme huomaan ajattelevani, että voisi tulla pikkutassuille vilu. Ja mitä se teidän lähipiirin Tarmo lumesta tuumii.

   Olet muuten tehnyt mielenkiintoisen ja kauniin joulukalenterin blogiisi. Olen innolla seurannut sitä ja availlut päivittäisiä luukkuja. Kiitos Sinulle!

   Delete
 6. On niin totta, että näin joulun alla kaipaus Suomeen kasvaa rajattomaksi. Sylvian joululaulu on kiellettyjen laulujen listalla. En pysty kuuntelemaan sitä kyynelehtimättä.

  Onneksi meitä samassa tilanteessa olevia on monia. On lohduttavaa tietää, ettei ole yksin.

  Rentouttavaa ja rauhallista joulua sinulle ja perheellesi täältä naapurista Kanadasta!

  T. Laura

  ReplyDelete
  Replies
  1. Olet muuten ihan oikeassa, tulee jotenkin lohdullinen olo kun ajattelen että joku toinen tuntee ehkä samoin.

   Kanadassa! Meidän piti toissa kesänä autoilla Kanadan puolelle, mutta mentiinkin rantsuun. Mulla vihoitteli juuri silloin selkä ja pitkä automatka olisi ollut hankala. Mutta joku kerta vielä. Haluaisin erityisesti vierailla Quebecissä ja siellä Fairmont La Chateau hotellissa. Ja tietysti niin monessa muussakin paikassa ja kaupungissa.

   Delete
 7. Mä oon aatellut, että ikä osaltaan tekee tehtäväänsä. Vaikka ihan kotimaassa asun ja elän, niin joulu saa muistelemaan lapsuuden jouluja ja ihmisiä, joita ei enää ole. Joulu herkistää. Juhannus on ehkä toinen vähän vastaava ajankohta.

  Mutta sun kannalla oon siinä, että ulkomailla ollessa kaipasin kovasti juuri lunta, pakkasta ja oikeastaan kaikkea sitä, mikä "oikeaan suomalaiseen jouluun" kuuluu. Muistan, kuinka kerran melkein itkin ja hypin onnesta, kun kone laskeutui seutulaan, vastassa oli joulukuinen iltapimeys, pakkasta parikymmentä astetta ja joka puolella lunta! (Ja huomasin sen, ettei iho ollut yhtään karaistunut pakkasilmaan, vaan palellutin poskipääni hetkessä valkoisiksi!) Ja tuntuu se lumi olevan tärkeä muillekin, kun kuuntelee, kuinka Suomessa pelätään mustaa joulua.

  Ja vielä kiiskeilen Matkattaren näkemystä vastaan: Mielestäni kaupallisuuden vastapaino näkyy ja kuuluu selkeästi Suomessa; Kirkot ovat täynnä kauneimmissa joululauluissa, samoin konserteissa ja koulujen joulujuhlissa on tungosta. Käsitöiden ja itsetehdyn arvostus on noussut, villasukat ovat haluttua tavaraa. Joulupadat ja muu hyväntekeväisyys muistetaan. Ihmiset tuntuvat haluvan joululta läheisten seuraa, aikaa vain oleilla, syödä hyvin, lukea, pelata, nauttia joulumusiikista, -tuoksuista ja -tunnelmista.

  Hyvää joulua sinulle!

  ReplyDelete
  Replies
  1. Ah, kyllä mullakin on tullut kyynel silmään kun olen haistanut syksyllä Suomen metsäisen tuoksun heti lentokentällä. Sitä on vähän vaikea selittää, mutta ilma oli jotenkin helpompaa hengittää. Saatikka sitten lunta.

   Kiva kun toit tämänkin puolen esille. Olen huomannut, että joulumarkkinat ovat yleistyneet ja niissä näyttäisi olevan tarjolla käsitöitä ja perinneruokia. Kyllähän käsinkudotut villasukat ovat ihan parhaat. Varsinkin jos on vähän viluinen olo. Himputti, kun meiltä ei sellaisia löydy käsityöläisten putiikeista edes ostettaviksi. Itse olen puikkojen kanssa vähän onneton.

   Koulujen joulujuhla on myös sellainen, mitä arvostan. Meillä ei joulu- tai kevätjuhlia ole ja tuntuu vähän orvolta. Uskoisin, että lapsetkin nauttivat kun pääsevät esittämään lauluja, runoja, näytelmiä. Ainakin itse tykkäsin.

   Ja ne kauneimmat joululaulut. Sunnuntai-iltana oli Suomen uutisissa pitkä pätkä laulutilaisuudesta. Kyllä se vain herkistää ja näytti että koko perheen voimin kirkkoon kokoonnutaan laulamaan.

   Olen kanssasi samaa mieltä, että ikääntyminen tuo kaihoa tullessaan. Lapsuus alkaa näyttää aina vaan paremmalta ajalta :)

   Delete
 8. Joulun lähestyminen saa varmaankin mielen haikeaksi ja kaipaamaan Suomeen.Ihana tuo sininen sisäänkäynti:)
  Mukavaa joulun odotusta sinulle ja perheellesi Johanna!

  ReplyDelete
  Replies
  1. Kiitos Yaelian. Lapset ovat tohkeissaan, huolissaan että laitetaanhan varmasti joulusukat esille. Mä olen pahasti vaiheessa näissä valmisteluissa, mutta yritän nyt keskittyä olennaiseen enkä edes yritä kaikkea mahdollista.

   Delete
 9. Lunta, sitä täällä todella nyt on. Ja tunnelmallista - maisemat aivan upeat ainakin meillä Espoossa. Mutta luulen, että kannattaa tulla joskus. On se niin eri juttu. En usko, että petyt :-) Minäkin kaipaan aina syksyllä Usa:Han / Kanadaan. Ja uskon, että joku syksy kun sinne pääsen, olen tyytyväinen!

  ReplyDelete
  Replies
  1. Olisi ihana tuoda lapset edes kerran Suomeen viettämään suomalaista joulua. Luulen, että nauttisivat kovastikin. Vaikka ruuan kanssa saattaisi tulla ongelma. Mun itse tekemät laatikot eivät ole innostaneet :) Mutta ruisleivällä ja karjalanpiirakoillakin pärjää. Nyt alkaisi olla sikäli otolliset ajat, että lapset muistaisivat erilaisen joulun sitten myöhemminkin.

   Delete
 10. Onpa ovenne aivan ihana valaistuksessaan.
  Varmasti erittain monella ulkosuomalaisella juuri joulun aika on haikeuden aikaa.
  Mietin usein omalla kohdallani tata asiaa. Jouluahan taalla meilla ei tunneta ollenkaan. Emmeka me mieheni kanssa sita myöskaan vieta taalla asuessamme. Suomessa jos olemme, niin silloin osallistumme lasteni myöta heidan joulunviettoonsa.
  Minkaanlaista kaipuuta en tunne Joulun aikaan, vaikka perinteisesti tarjoan suomalaisille ystavilleni joulukaffeet. Kuusen valoineen laitan valaisemaan sateisia ja pimeita iltoja jo joulukuun alussa. Kynttilöita polttelen jne. Mutta kylla sen taytyy tulla jostain sydammen sopukoista, etta tavallaan koko Joulu on poissa elamasta. Hyvaa Joulua toivottelen tietenkin kaikille jotka Joulua viettavat.
  Ja onhan taalla kaupat pullollaan joulukoristeita myytavana, mutta ne ovat Uudeksi vuodeksi tarkoitettuja.Mielellani kiertelen ostoskeskuksia ja katselen, mita uutta taas on tullut.

  Sinulle ja perheellesi rauhaisaa Joulun aikaa sinne kauas.

  ReplyDelete
 11. Rauhaa, hiljaisuutta kotona, ystävällisyyttä, ymmärtämistä ja levollista Joulua.

  ReplyDelete
 12. Kyllä ne monet laulut ovat melko kaihomielisiä ja luulenpa, että te muualla asuvat suomalaiset otatte ne vielä jotenkin tunnepitoisemmin. Kaikki näyttää ja tuntuu jotenkin paremmalta täällä Suomessa kun välimatka on tarpeeksi pitkä...Sanotaan että aika kultaa muistot, mutta kyllä sen tekee myös välimatka.

  Tunnelmallista joulunaikaa<3

  ReplyDelete