Monday, November 5, 2012

Näin naapurini äänestävät

Huomisilta ei voi tulla liian nopeasti. Vaaleja ja vaalimainoksia pursuaa korvista, ovista ja ikkunoista. Huomisen jälkeen helpottaa. Jos valinta ei ole mieluisa, niin politiikan seuraamisen voi jättää vähemmälle.

Posti toi hyvin virallisen näköisen paperin. Kuvat saa suuremmiksi klikkaamalla. 


Tässä ylemmässä kuvassa on seitsemän naapuriani ja heidän äänestämisensä edellisissä pressanvaaleissa vuosilta 2004 ja 2008. Sitä ei tietenkään kerrota, ketä naapurini äänesti mutta se kerrotaan äänestikö hän vai ei. Tein jännittävän havainnon, yksi suurimmista purnaajista ei vaivaudu äänestämään. Hmm. 

Lista on koottu sikäli mielenkiintoisesti, että joukkoon on otettu ainoastaan yksi joka on äänestänyt molemmissa vaaleissa ja muut ovat vähän hommaa laistaneet.  Lähettäjä on "Americans for Limited Government". Republikaanit valittavat vuolaasti hallinnon raskautta, joten ehkä sylttytehdas löytyy siltä suunnalta. 


Tässä alemmassa kuvassa on sitten kirjeen sisältö. Kiitos aktiivisesta kansallisosallistumisesta. Vaalien jälkeen toimitamme rekisteriotteen siitä, miten naapurinne näissä vaaleissa äänestivät. 

Näitä lippusia on lähetetty googlailuni mukaan n. 2 miljoonaa ympäri maata. Varsin tehokas taisteluväline, kun naapurit saavat selville toistensa äänestyskäyttäytymisen. Laillistakin tämä on, sillä äänestysrekisterit ovat julkisia. Sieltä voi käydä tarkistelemassa kuka äänestää, kuka ei. Mutta kuinka eettistä tämä on, en tiedä. Jotenkin olen ajatellut, että vaalisalaisuuteen kuuluu myös tieto siitä äänestääkö vai ei. 

Mulla on huomisen suhteen vähän huonot hytinät. Päivittäin julkaistavien tutkimusten mukaan Obama olisi kirinyt hiukan ohi mitä koko maan ääniin tulee. Osavaltioiden valitsijamiesten määrä kuitenkin ratkaisee ja niiden suhteen Obama on säilyttänyt koko vaalien ajan hienoisen johdon. Mutta kestääkö Ohio, Wisconsin ja Iowa mahdottoman ryöpytyksen, jota tulee joka tuutista? Floridassa on ennakkoäänestyksissä ollut  useiden tuntien mittaiset jonot. 

Surkeinta on, kun tuntuu että ihmiset eivät ymmärrä että maailma muuttuu. Suurimpia argumentteja Obamaa vastaan on ihmisten kanssa jutellessa, että bensa ja ruoka ovat kalliimpia kuin neljä vuotta sitten. No, niin ne olivat 2008 kalliimpia kuin 2004. Työttömyysluvut ovat suuret. Talouden ankeana vuonna 1932 työttömiä oli 23.6 %, vuonna 1992 7.5%. Nyt ollaan tultu vuoden 2010 huippuluvusta 10% alas 7.9%. Naapurini sanoo, että joo luku ei pidä paikkaansa, se ei näytä osa-aikatyöttömiä, oikea luku on paljon suurempi. En sitten malttanut olla kysymättä onko lukuja alettu laskea viime aikoina ihan uudella tavalla. Huolettaa myös se, että ihmiset eivät ehkä ymmärrä että ne 4% työttömyyspäivät saattavat olla historiaa. Asukasluku on suurempi, koneet korvaavat ihmistyövoiman ja jos tärkein ostokriteeri on tuotteen hinta, niin aika usein USA häviää Kiinalle, Pakistanille, Intialle.

Meillä muuten on talokauppa kiihtynyt. Uudet yritykset avaavat ovia ja vanhoihin palkataan työntekijöitä. Näin katsellen elämä näyttää valoisammalta. Mutta jos se mies synkeällä äänellä sanoo mainoksessa, että päin prinkkalaa menee ja tuomiopäivän torvet toitottavat epätoivoa synkkien pilvien täyttessä taivaanrannan niin minkäs teet.  

21 comments:

 1. Onpa erikoista että lähetetään tuollaisia papereita ,jossa näkyy naapurien äänestyskäyttäytyminen.Sitä ei sitten kehtaa olla äänestämättä kun se tulee noin esille.Kauhean jännää,toivottavasti Obama saa jäädä vielä toiselle kaudelle!

  ReplyDelete
  Replies
  1. Posti oli aikamoinen yllätys. Kuori oli pakko avata, kun näytti niin viralliselta. Kyllähän yhteisön paine varmasti vaikuttaa. Harmi, sillä meillä tässä on aika taaja republikaanien kannatus.

   Ihanaa, kun Sinäkin pidät peukkuja Obamalle:) Ennakkotietojen mukaan hänen "ground game" on vielä ihan eri luokkaa kuin neljä vuotta sitten. Ja on se näkynyt: meidän oven takana kävi eilen vaalityöntekijöitä, mulle on soitettu pari kertaa ja varmistettu että äänestän. Sähköposteja tulee säännöllisesti. Uusia äänestäjiäkin on rekisteröity ennätyksellisesti. Mutta nähtäväksi jää mitä vastapuoli on touhunnut.

   Delete
  2. Aika kovaa touhua:) Jännää katsoa miten homma etenee!

   Delete
 2. Sissi, kyllähän tämä aika villiä on. Juttelin yksi päivä vanhemman herran kanssa ja hän sanoi, että vuodesta 1962 hän on saanut äänestää ja koskaan ei ole ollut näin likaista kampanjointia. Ja kun miettii, miten etukäteen on jo haluttu tehdä asioita hankaliksi: useissa osavaltioissa on vähennetty ennakkoäänestyspäiviä, laadittu uusia sääntöjä esimerkiksi identiteetin tarkitukseen jne. Mutta huomenna helpottaa!

  ReplyDelete
 3. Voi vitsi mikä lappunen... en olisi odottanut, että tällaisia kehdattaisiin lähettää, vaikka äänestäminen tai äänestämättä jättäminen Suomessakin on kaikille julkista tietoa. (Jos haluaa jättää äänestämättä salassa, on pakko marssia paikan päälle jättämään tyhjä lappu.) Jännä nähdä, vaikuttaako tällainen painostaminen äänestysprosenttiin... kerro sitten, kävikö se purnaaja tänä vuonna äänestämässä. :)

  ReplyDelete
  Replies
  1. Jää muuten nähtäväksi, että pitääkö putiikki lupauksensa ja lähettää vaalien jälkeen uuden raportin. Kyllähän siinä säästyy pitkä centti jos lähettävät yhteenvedon sitten neljän vuoden kuluttua. Ja onhan sekin vielä vaalien jälkeen :)

   Delete
 4. No oho, aika erikoinen lappunen :) Pidetään Obamalle peukkuja!

  ReplyDelete
  Replies
  1. Joo, tämä on sarjassa itkeäkö vai nauraako. Konstit on monet.

   Muu maailma taitaisi Obaman valita valtaosin. Sitäkin on käytetty vaaleissa lyömäaseena. Kuten että esimerkiksi Kuubassa Obama olisi suositumpi...

   Delete
 5. Tosiaan erikoista, go Obama go!

  ReplyDelete
  Replies
  1. Ihanaa, kun sieltä pohjoisestakin tulee kannustavia tuulia! Tosin näyttäisi siltä, että ihan oikeasti saattaa tulla huomenna taas New Yorkin korkeudelle pohjoisia myrskytuulia.

   Välillä mietin, että lehdet tahallaan kertovat tilanteen olevan liian lähellä että voittajaa voi ennustaa. Vaaleista loppuisi mielenkiinto, kun voittaja olisi varma. Jäisi julkaisut lukematta, tv-ohjelmat katsomatta.

   Delete
 6. Obaman puolesta liputetaan täälläkin. Hirmuisesti en ole vaaleja seurannut, mutta sen verran vaan, etten ymmärrä miten joku ei osaa päättää ketä äänestää. Niin erilaisia tuntuvat ehdokkaat olevan!

  ReplyDelete
  Replies
  1. Totta, tätä minäkin olen miettinyt. Ehdokkaat ja mielipiteet kun ovat aika erilaiset. Luulisi valinnan olevan helppo.

   Seuraaminen kävisi kyllä kokopäivätyöstä. Tietoa on valtavasti ja varsinkin Romneyn perässä pysyminen vaatisi aktiivisuutta. Hänen kelkkansa kun kääntyy tuon tuosta.

   Delete
 7. Vankka luottamus Obamaan on täällä suunnalla vaikkei mulla sananvaltaa asiaan olekaan :)

  Kyllä minä luotan siihen että Obama jatkaa vielä!

  Tanja

  ReplyDelete
  Replies
  1. Meillä vaan näyttää niin synkeältä, kun joka puolella on Romney/Ryan kylttejä. Jännittävä päivä tulollaan. Ei kyllä millään malttaisi odottaa iltaan.

   Delete
 8. Laitoin oman ääneni Facebookiin Obamalle! Meillä täällä kiertää Obaman kuvan kera ja teksti jossa nuoli osoittaa nimeäni ja jossa myös tietysti oma kuvani....THIS PERSON IS OB TEAM OBAMA....;)
  Kohta jännitys loppuu, vaan niin tasoissa ovat, että voihan herrain pieksut, mutta vakaasti uskon.....:D

  ReplyDelete
  Replies
  1. Taas kirjotin huolimattomasti, siis... THIS PERSON IS ON TEAM OBAMA....siis viellä kerran toivon onnea ja menestystä.....;)

   Delete
  2. Mua jo ihan hermostuttaa! Koulussa oli vaalit ja lapset valitsivat Romneyn. Aika paljonhan ne lasten kannanotot kuvastelevat kai perheen ja vanhempien asenteita. Tänä vuonna olen kuullut paljon myös kommentteja, että kumpikaan ehdokas ei ole mieluisa. Valitaan sitten se pienempi "paha".

   Delete
 9. Meilläpäin on äänestyspakko, eli ellei ole hyvää syytä, niin sakot tulee, jos jätät äänestämättä :) Nuo äänestäjien osoitetiedot ovat täällä periaatteessa julkiset, mutta vain niin, että voit tarkastaa omat tietosi rekisterissä. Jännä kuinka siellä ihan proaktiivisesti noita tietoja lähetellään!

  Täälläkin peukutamme Obamalle!

  ReplyDelete
  Replies
  1. Olen lukenut siitä! Meilläkin olisi paikallaan, sillä äänestysprosentti on alle 60. Tälläkin kertaa arvioidaan, että n. 90 miljoonaa äänioikeutettua jättää äänestämättä. Valtaisa luku. On uskomatonta, että niin monelle on ihan sama kuka valtaa pitää, kuka päättää.

   Delete
 10. Mä olen aina ollut sitä mieltä että äänestyspakko Suomeenkin. Silloin jokainen joutuisi miettimään edes vähän.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Tuossa jo vastailinkin, että näissäkin vaaleissa n. 90 miljoonaa äänioikeutettua ei oikeuttaan käytä. Tältä kannalta kun miettii, niin väite että maa on jakautunut kahteen leiriin ei sitten pidäkään paikkaansa. Melkein yhtä suuri porukka kun on sitä mieltä, että sama se.

   Delete