Thursday, November 1, 2012

Juorukalenteri

Maailmassa on paljonkin asioita, joita en ymmärrä. Yli ymmärryksen liippaa ihan totaalisesti aina suomalainen juorukalenteri - siis se missä kerrotaan kuinka paljon kukin on hankkinut, paljonko on ollut pääomatuloja ja verot. Mun mielestä näiden tietojen pitäisi olla yksityisiä eikä revitellä iltapäivälehtien etusivuilla. Mitä se kenellekään kuuluu kuinka paljon joku toinen hankkii. Tai ei hanki. 


Lehdillehän tämä on hyvä juttu: ei tarvitse muutamaan päivään tehdä mitään muuta kun läntätä lehtiin kansalaisten kuvia, laatia erilaisia kategorioita ja pistää hankkeet sinne kaiken kansan ihmeteltäviksi. "Kansantaiteilija Tossavaisen tulot romahtivat", "Kukka-asinantuntija Lilja iski kultasuoneen", "Näin pärjäsi talomyyjät Torppa ja Tönö". Iltapäivälehtiä ei nyt tarvitse muutamaan päivään netistä lukea.

Joskus tämä juorukalenteri (kutsutaanko sitä enää sillä nimellä) oli ostettavissa ihan painettuna laitoksena. Kuinkahan moni senkin hankki ja tarkisti naapurin, kylänmiehen ja sukulaissedän tulot. Nyt pitäisi tehdä kansalaisaloite, jotta verotiedot pysyisivät yksityisinä. Siitä saa joku ketku ja kelmi osviittaa, mikä talo kannattaa ryövätä. Tai vaikka ihan asukas itse. Suomessa on laitonta pitää monenlaisia jäsenrekistereitä, intimiteetin nimeen vannotaan. Mutta talouselämä ei ole yksityistä tietoa. En käsitä. 


Meillä herkesi magnolia taas kukkimaan. Näiden kuvien myötä toivotan onnellista marraskuuta. Lasten joululoma alkaa neljän viikon kuluttua... Sitä ennen on Kiitospäivä. 

28 comments:

 1. Mä en noita "kansaintaiteilija sitä sun tätä"-juoruilujen kiinnostavuutta ole myöskään hiffannut, mutta yhteiskunnan kannalta mun mielestä on merkittävää, että on yleisessä tiedossa, kuinka suurta veroprosenttia eniten tienaavat maksavat - samaa tietoahan nyt Romneyltakin penätään. Lisäksi valtionyhtiöiden johtajien palkkataso on myös asia, mikä mun mielestä kuuluu julkiseen tietoon, koska sillä voidaan arvioida omistajaohjauksen toimivuutta. Kolmanneksi tämä on itseasiassa tasa-arvokysymys: avoimien verotietojen avulla pystyt saamaan käsityksen, oletko työpaikallasi alipalkattu. Eräs kaverini marssi ennen tulevia palkkaneuvotteluja verovirastoon ja pyysi työkavereiden tiedot juuri tämän takia.

  Tulot ja TV-setin hinta eivät (onneksi) kulje aina käsikädessä, joten epäilen rosvojen käyttävän tuota hyväksi. Eiköhän ne saa ihan hyvän saaliin vaikka minkä asunnon tietyiltä asuinalueilta ryöväisivät. Jos merkittävin haitta verotietojen julkisuudesta on kieltämättä saamarin ärsyttävä iltapäivälehtihehkutus, niin olen valmis sen kestämään, vaikka joskus löytäisinkin itseni niiltä sivuilta.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Hyviä näkökantoja. Mä olen tässä asiassa vain ihan eri mieltä. Romney on pyrkimässä presidentiksi, tavallinen rivikansalainen ei. Veroprosenttiin voi vaikuttaa jonkin verran, mutta eiköhän siihenkin ihan perustaulukko tulorajoista riittäisi. Samoin valtion omistamien firmojen työntekijöille ja pomoille taulukon mukainen palkka, ei erillisneuvotteluja.

   Tasa-arvon suhteen olet oikeassa. Mutta jokaisella pitää siinäkin olla taju, miten koulutus, työkokemus, osaaminen vaikuttavat.

   Mutta kyllähän moni näistä kiinnostuu. Muistan Suomen ajoilta, kuinka pääpontimena tuntui olevan monella uteliaisuus, silkka tietämisen halu. Siitä oli kiva sitten iltapäiväkahveilla jutella ja miettiä että millä helkkarilla nekin naapurin sen autonsa vaihtoivat :)

   Delete
  2. Minä muistan lapsuudesta, kuinka isäni aina osti tuon juorukalenterin ja silmä tarkkana etsi kaikki naapurit, tutut, työkaverit, sukulaiset ja muuten vaan kaupungin silmäätekevät. Vanhat kalenterit säästettiin ja uusia tuloja verrattiin entisiin.

   Jo lapsena koin tämän todella omituisena asiana ja ihmettelin ihmisten sairaalloista uteliaisuutta enkä ymmärtänyt, miten ihmeessä tuollaista voidaan painaa kaikelle kansalle ihmeteltäväksi. Nyt aikuisena ja ulkosuomalaisena ihmettelen vielä enemmän. Käsittämätöntä.

   Delete
  3. Tämä on juuri se, mitä muistan. Sen paperilehden julkaiseminen kai lopetettiin jo aika kauan sitten. Jotenkin tuli sellainen olo, että mitä pienempi paikkakunta sen enemmän asia kiinnosti. Voin olla väärässäkin. Kenellehän ne myyntitulot menivät? Verohallinnolle?

   Delete
  4. Tulorajat eivät kerro vähennyksiä tai sitä, miten rikkaat hoitavat "verosuunnitteluaan". Esim olen aika varma, ettei Suomessa oltaisi päädytty nostamaan pääomatuloverotusta, ellei koko kansalle olisi tullut niin selväksi, että rikkaat kiertävät korkeaa tuloveroa sen kautta, ja ellei tätä olisi koettu niin huutavaksi epäreiluudeksi.

   Mä olen tähänastisen työhistoriani aikana ollut vain kerran töissä organisaatiossa, jossa on ylipäätään ollut palkkataulukko, jota palkkauksessa seurataan. Siinäkin käytännössä onnistuin neuvottelemaan palkkani, koska taulukko ei ollut kovinkaan eksakti - esim työtehtävien vaikeustaso oli määriteltävissä. Johtajatasolla mun mielestä ei mitään kankeita taulukoita pitäisi edes olla, vaan palkkaus pitäisi olla vahvasti tuloksiin ja osaamiseen perustuvaa, koska on hyvä, että firmalle saadaan paras mahdollinen johtaja. Siksi mun mielestä verotietojen avonaisuus on paras tapa valvoa valtioyhtiöiden palkkausta: sellaiset "se ja se johtaja saa 10 miljoonaa palkkaa"-uteliaat hehkutukset sikseen, mutta tuota kautta selviää esim onko tappiota tehnyt ongelmissa oleva valtionyhtiö jakanut suuria bonuksia johdolleen. Eikös taannoinen eläkeyhtiöiden korruptioskandaalikin selvinnyt osittain verotietojen kautta?

   Mistä taju koulutuksen ja työkokemuksen vaikutuksesta syntyisi, jos ei ole koskaan kuullut, mitä muut ympärillään tienaavat? Tästäkin keskustelusta näkyy, että palkkaus monen suomalaisen mielestä on niin suuri tabu, ettei siitä sovi ääneen puhua. Mun mielestä palkka on vain rahaa. Yksityisyyden piiriin kuuluu se, miten sen rahan käyttää, ja se todellakin pitäisi olla jokaisen ihan oma asia. Tosi ärsyttäviä nämä stoorit, että ihmisten autonostopäätöksiä on sitten arvosteltu, mutta mun mielestä kateellisuutta ei pitäisi torjua piilottamalla kateellisuuden syy vaan sanomalla kateellisille suorat sanat.

   Delete
  5. Mutta eikö riittäisi, jos tietoihin olisi pääsy asianosaisilla, asiantuntijoilla. Ei se naapurin herra tai rouva varmaan kovin yhteiskunnallisessa vaikutusmielessä näitä tietoja lue.

   Pääomavero taitaa Suomessa olla jo 29%. Siihenkös se nousi? Musta se on aika hurja, kun otetaan huomioon että niistä tuloista jotka pääomiksi päätyvät on jo maksettu veroja. Paljon taitaa olla myös niin, että perintöjä menee pääomaverotettaviksi ja niistä on ensin maksettu tuloveroja, sitten perintövero ja nyt sitten vielä pääomavero.

   Muuten, täällä meillä on rahaan ihan samanlainen suhtautuminen. Se on yksityisasia. Asia erikseen sitten, kun pyritään julkisiin virkoihin. Mutta silloinhan se kynnys yksityisyyteen muutenkin madaltuu ja kuuluu pelin henkeen.

   Delete
  6. Yhteiskunnallisen vaikuttamisen rajaaminen asiantuntijoihin vie pohjan demokratialta. Miten määritellään asiantuntija? Keillä on sitten mahdollisuus käytännössä vaikuttaa yhteiskunnallisesti? Ja jos suurin osa näistä asiantuntijoista ja asianosaisista on itsekin paremmin tienaavaa luokkaa, niinkuin yleensä on asian laita, onko heillä oikeaa motivaatiota edes tarttua epäkohtiin?

   Mulla ei oikeastaan ole mielipidettä pääomaveron oikeasta tasosta, mutta musta on olennaista, että demokratiassa asiasta päättää kansa eikä byrokraatit. Vaikka en ehkä aina olekaan samaa mieltä Soinin kanssa, että "Kansa tietää", niin uskon silti, että demokratia on paras mahdollinen järjestelmä, jolloin kaikenlainen tiedon pimittäminen on demokratialle haitallista.

   Tulipas tästä hirveä palopuhe mun osalta... Ymmärrän kyllä sunkin näkökantasi ihan hyvin, en taida itse ole kohdannut yhtään niin paljoa juoruilun haittapuolia kun meillä kotona aiheesta ei perinteisesti oltu kiinnostuneita. Tämä tiedon avoimuus on vaan lähellä omaa sydäntäni, ja nykyiselläänkin Suomessa on aivan liikaa esim kuntapäätöksentekoa, joka on pimitetty kansan tiedosta perusteella, että "ei näitä nyt kenenkään tarvitse tietää".

   Delete
  7. Voi Jenni, meidän kai täytyy olla samaa mieltä, että olemme asiasta vähän eri mieltä :) Ymmärrän näkökantasi, mutta olen kuitenkin niin vahvasti sen puolella, että kaikki aiat eivät kaikille kuulu.

   Toisaalta tasa-arvon toteutuminen palkkauksessa tai verotuksen kierto eivät voi olla sellaisia asioita, joiden valvonta on yksityisen kansalaisen valvonnan ja valituksen varassa. Kyllähän sitä varten pitäisi sitten olla aukoton järjestelmä.

   Niin kauan, kun eläkeläiselle joku huomauttelee että on sullakin suuret tulot vaikka et mitään enää tee tai koululaista kiusataan, että sossutako noi farkut sait kun ei teillä ole varaa, niin verotietojen julkaisemin on mielestäni väärin. Eläkkeensaaja on eläkkeensä aikanaan ansainnut ja kiusaamista en hyväksy.

   Ehkä sitten paras ratkaisu olisi, että jos mä haluan tietää sun tiedot, niin saan ne pientä korvausta vastaan: puolet korvauksesta valtiolle ja puolet sille, jonka tietoja katsellaan :)

   Delete
 2. Ihan tavallisen tallaajan verotietojahan ei enää julkaista, eikä sitä omaa verotietolehteäkään. Onneksi.

  Toisaalta taas, Suomessa kun ei ikinä puhuta kuinka paljon kukakin saa palkkaa, ei edes kollegan kanssa. Siinä olisi ainakin monelle naiselle tarkastamisen paikka, että onko se naisen euro vieläkin 80 senttiä.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Sitten on tapahtunut kehitystä.

   Suomessa ollessani itselläni oli tilanne, että "pojat" saivat samasta työstä enemmän palkkaa. Yleneminenkin tuntui olevan joutuisampaa. Sikäli olisi hyvä tietää toisten palkoista. Tai sitten pomojen pitäisi ryhtyä tässä asiassa tasapuolisiksi, joka tietysti olisi se parempi vaihtoehto.

   Täkäläisetkään eivät juuri tuloistaan huutele. Ja tieto jää ihan vain verottajan ja veronmaksjan väliseksi :)

   Delete
 3. Eikä verotietoja ole pelkästään iltapäivälehdissä, hesarin nettisivuilla joka toinen uutinen koski sitä, mitä joku julkimo tienaa. Eikö muka löydy tärkeämpiä uutisia?

  ReplyDelete
  Replies
  1. Ymmärrän, että lehdet saavat tulonsa kai ihan muusta kuin ilmaisista nettijulkaisuista, mutta olisihan se kiva kun Suomen ykköslehti pitäisi pintansa :)

   Delete
 4. Jos se jäisikin vain päättäjien ja johtajien tulojen ja veroprosentin tarkkailemiseen, mutta kun pitää kaivaa esiin kaikki nk. pikkujulkkiset ("se-ja-se elää lähes köyhyysrajalla", öh, se-ja-se taitaa saada tuloja puhtaana käteen). Ei tosiaan tee mieli lukea varsinkaan iltapäivälehtiä tällä hetkellä ja muidenkin nettilehtien sivuilla ohitan nämä uutiset kokonaan.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Olet ihan oikeassa. Musta tuntui ja tuntuu pahalta kun näen niitä otsikkoja. Olisi paikallaan, että laitettaisiin siihen alkuun jutun kirjoittajan tulot ja verot. Voisi sitten miettiä tarkemmin, mihin sävyyn kirjoittaa. Tärkeää on, että on vapaa lehdistö, mutta pientä rajaa.

   Delete
 5. Meillä pari sukulaista osti aina sen juorukalenterin ja illat pitkät istuivat pänttäämässä ja tutkimassa tuttujen ja tuntemattomien tuloja. Kyllä riitti joulupöydässä ja pyhien vierailulla sitten taivasteltavaa: "Aattele, sillähi Möttösellä niin isot tulot ja ajjaa kuitenni niin vanahalla autolla. Eikä sen eukollakkaan oon häävit vaatteet ja tukkahi hapsottaa ko petolinnulla. Mihin lie rahat mennee kun ei oo varraa käyvä kampaajalla?". Tai sitten se toinen laita: "Kyllä ne on Röttösellähi surkiat tulot vaan silti on mersu pihassa, siinä sitä eletään yli varojen".

  :( Sitten kun tuli mahdolliseksi kysellä tekstarilla ihmisten tietoja niin vasta ne viestit lensi.
  Juuri semmosta pahantahtosta ja inhottavaa että saa kahvipöytään puheenaiheita. Eikä ees välttämättä mitään iäkkäitä tai keski-ikäisiä vaan ihan nuoretkin.

  Itelle aina tärkeintä ollu se mitä ite tienaa miehen kanssa. Vain se merkihtee meijän elämän kannalta.

  Mutta huomasitko... hesarissa taisi olla juttu jopa blogistien tuloista! Sen ja sen blogin pitäjä tienasi sen ja sen verran, toinen taas vaan näin vähän.

  Tanja

  ReplyDelete
  Replies
  1. Tämä tekstarivaihe on mennyt minulta ihan ohi! Tuossa jo mietin kuka sai rahat paperijulkaisusta. Saikohan verohallinto näistä tekstareista rahat?

   Että blogistien tulotkin vertailuun. Mä olisin sitten siellä kategorissa "nolla" :).

   Näin minäkin olen kokenut, että mielenkiinto on ollut enemmän silkkaa uteliaisuutta kuin yhteiskunnallisesti rakentavaa ja kantaaottavaa. Ja uteliaisuutta on usein ryydittänyt pahansuopuus.

   Delete
 6. Olen samaa mieltä kanssasi,siis ei voisi vähempää kiinnostaa! Meillä ei ole silloin ennen koskaan ostettu eikä kiinnosta nytkään.

  Tosi kaunis tuo magnolia!
  Tyhmyyteni tunnustan,mutta tuoksuuko se?

  ReplyDelete
  Replies
  1. Magnoliat ovat kauniita! Minä välillä tungen nenäni sinne kukkiin ja olen ollut huomaavinani, että lämpimällä säällä tuoksuvat enemmän. Tuoksu on makea ja usein siellä kukassa on mehiläinen. Mulle ei ole vielä selvinnyt, että kuinka usein kukkivat kun kukkaa tuntuu pukkaavan aina eri vuodenaikoihin.

   Sama juttu, juorukalenteria ei ole koskaan ollut kotona ja musta riittää kun jokainen tietää omat raha-asiansa.

   Delete
 7. Ihanat kukat!

  Ja aivan samaa mieltä noiden tulojen avoimuudesta, ainakin, kun kyseessä eivät ole mitkään monimiljonäärit. Eivät tavallisten kansalaisten ja pienituloisten julkkisten tulot kuulu mielestäni kenelle tahansa uteliaalle kulkijalle.

  Työpaikkojen palkkataulukkojen mukaan pitäisi mennä, sen mukaanhan palkkamenotkin budjetoidaan, samoin veroissa kai mennään pääsääntöisesti taulukoiden mukaan. Jos laillisesti pystyy venkuloimaan niin, että ei maksa 100% veroa, niin eihän se mitään. Eri asia, jos epäillään vaikka petoksesta, mutta ei silloinkaan ihmisten tulo- ja verotietoja pitäisi kenen tahansa käsiin antaa, veroviranomaiset ja poliisi riittänevät.

  Ovatko nämä juorukalenterit omiaan kannustamaan kateuteen?

  ReplyDelete
  Replies
  1. Sinä sanoit tämän niin hyvin. Minä jättäisin vielä monimiljonääritkin pois. Jos yltävät sitten miljardööri listalle joita talouslehdet aika ajoin kokoavat, niin se on riittävä tarkkuus. Sillä alkaa olla jo poliittista vaikutusta, kuten joku Rupert Murdoch, Waltonin perhe tai vaikka New Yorkin pormestari Bloomberg.

   Ja samaa mieltä olen siinäkin, että ei viranomaisten tehtävä on huolehtia verotuksen oikeellisuudesta, ei rivikansalaisen.

   Delete
 8. Appeni päätyi pari vuotta sitten paikallislehteen kunnan äyrikuninkaana, vaikka eläkeläisen lehdessä julkastut tulotiedot olivatkin täysin väärät. Lisäksi hänen mainittiin vaimonsa (jolla on eri sukunimi) miesystävänä "Kärkeen kiilasi xxx, joka tunnetaan myös näyttelijä xxx:n miesystävänä". Edelleenkin jotkut kuntalaiset saattavat huomtuttaa hänelle esim. tiekunnan kokouksessa "No ei tää sulle varmaan kallista ole, sullahan on rahaa..."

  ReplyDelete
  Replies
  1. Ohhoh! Korjasiko lehti tiedon? Ja uskon, että vaikutus on juuri tuollainen. Että mitäs tällä sulle on väliä. Mitä pienempi paikkakunta sen tarkemmin toisten asiat tunnetaan ja tiedetään. Myös ne raha-asiat.

   Delete
 9. Kappas, kun muutin Norjaan hämmästelin sitä että pystyin netistä katsomaan kenen tahansa verotiedot / tulot ja velat. Sama jatkuu edelleen, tosin siihen on tainnut tulla joku hakumäärä rajoitus, en ole käyttänyt muutamaan vuoteen.
  Tuo verotietojen julkisuus täällä ehkäisee hyvin harmaata taloutta, en ole myöskään kuullut kenenkään valittavan tuosta avoimesta järjestelmästä.

  ReplyDelete
  Replies
  1. No sielläpäs ollaan avoimia. Ovatko esimerkiksi osoite- tai puhelinnumerotiedot yhtä helposti saatavilla?

   Ei sen puoleen, meilläkin saa aika helposti (maksua vastaan) selville niin osoitetiedot, puhelinnumeron, luottotiedot kuin rikosrekisterinkin. Ei ole vielä tarvinnut käyttää, vaikka joskus lapsenvahtia palkatessa on tullut mieleen.

   Delete
 10. Ja kun ne jäisi edes iltapäivälehtiin, mutta kun nykyään tv:n iltauutisetkin ovat pelkästään niitä ja uutisten päälle tulevat urheilu-uutiset luonnollisesti urheilijoiden tuloja!!!

  Mun mielestäkin toi on ihan käsittämätöntä, ellei jopa vähän sairasta.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Ei ole totta! Alkaa olla yhteiskunnan läpinäkyvyys aika pitkälle vietyä. Tällä periaatteellahan pitäisi sitten jo melkein tehdä terveystiedoista julkisia (ettei esim. huiputa eläkettä vaikka terve olisikin), tiedot valtiolta ja kunnalta saatavista tuista (ettei mene väärään osoitteeseen väärillä perusteilla), ajokortin tiedot (ajaako motskarilla luvan kanssa vai ilman) jne. En nyt ole ihan tosissani, mutta olen kyllä vahvemman intimiteettisuojan kannalla. Voisivathan viranomaiset tietoja tarkistaa tarpeen mukaan. Mutta kaikki asiat eivät mielestäni kaikille kuulu.

   Delete
 11. Verotietojen julkisuus on tärkeää yheiskunnallisesti. Esim. juuri tuon mainitun harmaan talouden kannalta, julkisuus on osa valvontaa. Lisäksi se on hyvä tapa muodostaa käsitys maksetuista veroista, tulojen muodostumisesta ja eri ammattien palkoista. Palkkataulukot eivät kerro mitään, sillä ne ovat vain minimi.
  Suomessa kaikkien verotiedot ovat julkisia. Kuka tahansa voi mennä verovirastoon ja katsoa sieltä kenen tahansa suomalaisen tiedot. Tätä käytetään joskus esim. elatusmaksujen määrittelelyssä. Myös kunnat saattavat tarkistaa päivähoitomaksua varten verotustiedot. Jne.
  Jos verotiedot julistettaisin salaisiksi, menisi mukana iso pala avointa suomalaista yhteiskuntaa.
  Itselleni on ihan sama jos joku naapuri, tuttava tai kummin kaima selvittelee verotietojani tai jonkun muun.

  ReplyDelete