Sunday, November 18, 2012

Housut kintuissa

Jälleen kerran mut on yllätetty housut kintuissa: lapsilla on ainoastaan 8 koulupäivää ennen kuin joululoma alkaa. Ei ole leivottu, siivottu tahi ostettu joululahjoja. Joku naapuri ennätti jo laittamaan jouluvalotkin. Ei ole meillä. Ja mennee ainakin kolme, neljä viikoa ennen kuin sellaiset ilmaantuvat. Jos vanhat merkit paikkansa pitävät. 


Lapset jo kyselevät milloin joulutonttu Twinkie tulee. I don't know. Yleensä Twinkie ilmestyy Kiitospäivän jälkeen. Miten käynee tänä vuonna, kun Kiitosipäivä on jo tulevana torstaina. 

Joulutavararat ovat tulleet kauppoihin jo kuukausi, pari sitten. Itselläni on sellainen olo, että olen joltain toiselta tähdeltä pudonnut tähän jouluhässäkkään. En ole valmistautunut, vaikka pitäisi tällä kokemuksella jo olla. Mulle joulu alkaa aineellistua vasta 23. joulukuuta. Kalenteripäivä on riittävän lähellä. Omassa synnyinkodissani joulukuusi kannettiin tupaan 24. joulukuuta. Silloin se myös koristeltiin. Mentiin joulusaunaan, paistettiin kinkku, istuttiin pitopöytään, hiljennyttiin.Toista on nyt: joulua pitää viettää puolitoista kuukautta etukäteen. 

Takaraivossa tykyttää ajatus, että aika on käymässä vähiiin. Ei ole monta vuotta siihen, kun lapset ilmoittavat että Kiitospäivää vietetään jossain muualla. Joulu menee appivanhempien hoteissa. Sitten meitä on kaksi vanhaa varista. Raakutaan keskenämme, ihmetellään ajan kulumista.

Mihin tämä aika kuluu? Hyvät aikeet eivät näytä johtavan muualle kuin sylttytehtaalle. Muista aikeista puhumattakaan. 

Katselin Simply Redin videota "Stars" Youtubesta. Juniori tuli vierelleni ja sanoi, että aika "catchy tune".  Ja onko tämä heppu hengissä? Sanoin, että on. Piti sitten tarkistaa. Tunnustan, että Mick Hucknall on mun suosikki Kaksospoikia (horoskooppi) Lenny Kravitzin kanssa. Hiuksetkin niin sopivan punaiset :) Mutta siitä kun tämä biisi  oli hitti on jo parisenkymmentä vuotta. Mihin tämä aika kuluu? Entäpä minä, ihminen?


Nostalgia iski ja katsoin Simply Redin "For Your Babies". Hucknall kirjoitti biisin 15 vuotta ennen kuin hänellä oli ensimmäinen lapsensa. Jotkut meistä taitavat syntyä tähän maailmaan aika valmiina sieluina. Loppujen meistä täytyy vain ottaa lusikka kauniiseen käteen ja alkaa opetella. Ja uskoa. "You know I'd do most anything you want, Everyday I try to give you everything you need, We'll always be there for you, I don't believe in many things, but in you I do."

Ja Sinulle joka stressaat jouluverhojen, jouluruokien, joulukorttien kanssa - seuraava joulu väijyy jo kulman takana.


16 comments:

 1. Olen pääsyt hyvin eroon jouluhulinasta, omistan yhden karahkan jonka päällä istuu tonttu.
  En ole löytänyt sitä kahteen vuoteen... en tosin ole etsinytkään, lisäksi pidän radion kiinni ei tule pimpelipompelia aamusta iltaan.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Kiitos, Ari! Mulla helpotti nyt vähän :) Minäkin kartan kanavaa, joka aloitti kuukauden alussa joululaulujen esittämisen. Ehtii tässä vielä.

   Delete
 2. Marraskuu on sen verran lämmin Helsingissä, ettei joulutunnelmaan oikein pääse vielä kiinni. Joululahjat alkavat kyllä olla aika hyvässä jamassa, ostelen pikku lahjoja ympäri vuoden ja etenkin matkoilta.

  Paketoinkin muutaman viikonloppuna, joulutunnelma ei paljoa noussut, mutta oli mukava askarrella kauniita paketteja ilman joulupaniikkia.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Kuulostaa mukavalta. Niinhän sitä pitäisi valmistautua, kaikessa rauhassa ja nauttien. Minäkin tykkään paketoinnista ja lahjojen antaminen on verrattoman hauskaa. Mutta tämän vuoden ostokset ovat vielä edessäpäin.

   Delete
 3. Alkaapa teillä aikaisin tuo joululoma (ja hulinakin).Jotenkuten helpottavaa,ettei täällä ole tuollaista jouluhulinaa,mutta toisaalta kaipaan sitä joulun visuaalista puolta.Ihana Twinkie,muistan hänet edellisvuoden postauksesta;D

  ReplyDelete
  Replies
  1. Yleensä naapurit laittavat joulukoristeet Kiitospäivän jälkeisenä viikonloppuna. Yllätyin kun joku oli viritellyt koristeet jo nyt. Twinkien kuva on viime vuodelta :) En ole vielä valmis Twikien saapumiseen. Ja ihan säikähdin kun tajusin, että lapsilla on enää kahdeksen koulupäivää. Sitten ollaan lomalla.

   Delete
 4. Meille tulee nyt erilainen joulu, ei olla kotimaassa ollenkaan.
  Ei ole kiirettä joululahjojen ja verhojen kanssa.
  Muistellaan vaan entisiä perhejouluja hyvillä mielin. :-)

  ReplyDelete
  Replies
  1. On muuten varsin houkutteleva ajatus. Olisi kiva joskus tehdä jotain ihan muuta. Tosin lapset ovat jo puhuneet pitkän aikaa siitä kuinka jännä on hiippailla jouluaamuna alakertaan katsomaan olisiko joulukuusen alle ilmestynyt mitään :)

   Delete
 5. Teillä ollaan kyllä aikaisin liikkeellä. Ei ihme, jos sua vähän huimaa.. Laitan sulle hei emailia hieman aiheeseen liityen. Olisi kiva jos jaksaisit vastata siihen. Suomiterkuin, Sally

  ReplyDelete
  Replies
  1. Sinä tämän oivalsit niin hyvin: sehän tässä ketuttaa, kun joulua pitää viettää niin pahkuraisen pitkään. Ja heti 25. joulukuuta jälkeen pitää unohtaa koko juttu. Laitoin mailia, toivottavasti tuli perille.

   Delete
 6. Minä olen tänä vuonna ihan yllättävän ajoissa!! Olen kirjoittanut kortit,ostanut aika paljon lahjoja eli homma hallussa (edes yhden kerran ..hih)
  Eilen aamulla saimme suru-uutisen,vaikka tiedossa olikin ,että sellainen on tulossa,mutta aina se tuntuu yhtä ikävältä.Nyt lapsillani ei ole enää yhtään isoisovanhempaa.
  Meille on jostain syystä sattunut jo kaksi kertaa aikaisemminkin ,että joulun alla on jonkun läheisen hautajaiset.
  Mutta pitää olla iloinen niinstä 92.vuodesta jotka mummoni sai olla täällä <3

  ReplyDelete
  Replies
  1. Voi Anne-Marie, olen pahoillani. Sellaista tämä elämä on. Olen ollut huomaavinani saman, suru-uutiset tulevat yksi toisensa jälkeen.

   Minä kömmin joka asian suhteen taas lähtökuopissa. Joskus on ollut tilanne parempi tässä vaiheessa. Joulukorttikuvakin on ottamattaa...

   Delete
 7. Meille tulee poikkeuksellinen joulu, sillä vietämme sen Suomessa!

  Muuten olemme täällä perinteisesti panostaneet jouluihin hyvin maltillisesti; lahjoja emme ole ostaneet, mutta jouluruokia olen laittanut, ja kotia koristellut ja valoja on laiteltu ulos ja sisälle.

  Minusta on ihana käydä kaupoissa tähän aikaan vuodesta kun esillä on kaikkea jouluista, ja pidän kovasti kun joululaulut soivat ympärillä. Tulee ihan "jouluinen" olo.

  Muistoissa on kuitenkin ne ihanat lapsuuden joulut, ja ne kun oma lapsi ja sisarusten lapset olivat pieniä. Ne olivat jotenkin elämän ihaninta aikaa, ja joulu tuntui joululta ja sitä odotettiin pitkään ja hartaasti. Nyt ei joulu ole enää niin kovin merkityksellinen.

  no name

  ReplyDelete
  Replies
  1. Olen onnellinen puolestasi! Joulu Suomessa kuulostaa ihan lupaukselta, sellaiselta jota ei ole vielä lunastettu. Toivon kovin, että voin viedä edes kerran lapset jouluksi Suomeen. Näyttää, että näin täällä juhlitaan.

   Minun pitää aina muistuttaa itseäni, että tässä nyt luodaan niitä lapsuuden jouluja. Niitä, joita omat lapseni muistavat. Siinä kai se joulun taika piilee.

   Delete
 8. Mun vanhin lapsonen on 20 vuotta ja siis silloin kun odotin häntä, mielestäni kuuntelin juuri tuota Simply Redin"Stars" biisiä! :) Sillä on siis erityinen merkititys minulle. Onneksi se soitetaan kohtuu usein GroovyFm:llä aika usein ja saan laulaa biisiä samalla!

  Aloitin jouluhössötyksen 2 tuntia sitten laittamalla työpaikan ikkunaan sähkökynttelikön. Viikonloppuna on varmaan parasta jo jotain leipoa!

  Hyvää loppuviikkoa!

  ReplyDelete
  Replies
  1. Minä tykkäsin, ja tykkään, tästä biisistä ihan hirmuisesti. Ikävä kyllä sitä ei juuri meillä radiosta kuulu ja vanha CD on soitettu loppuun :)

   Meillä on edetty joulun suuntaan sen verran, että lapset ovat kirjoittaneet kirjeitään joulupukille. Mä en tiedä uskovatko he enää joulupukkiin vai onko tämä nyt vain tällainen vanhempien harhautus. Selviääpähän kuitenkin lahjatoiveet. Ihanaa viikonloppua!

   Delete