Thursday, November 29, 2012

Egg nog addiktin tunnustuksia

Ensimmäisen kerran kun maistoin egg nogia ihmettelin, että miksi tästä meuhkataan. Makeaa ja tahmeaa litkua, ugh! Kaipaan noita päiviä. Kaipaan aikaa, jolloin en tiennyt mitään Southern Comfortin vaniljalla maustetusta egg nogista. Mutta paluuta noihin viattomuuden päiviin ei ole...


Mä olen nimittäin addikti. Voin juoda huoleti tölkin päivässä, hyvä jos riittää. Yritänkin rajoittaa egg nogin ostamista - jos tölkki on kaapissa litkin sen kuin kissa kerman. Juon juomani ilman alkoholia, joten sikäli lipittely pitkin päivää ei ole niin haitallista. Mutta. Tässä vajaan litran tölkissä on 1760 kaloria, kolestrolia yhdessä reilun desin annoksessa on 21% päivän enimmäissuosituksesta. Ei tee hyvää vyötärölle eikä sydämelle. 

Egg nog on tehty maidosta, kermasta, kananmunista, sokerista.Yleensä juomaan sekoitetaan viskiä tai rommia. Southern Comfort on myös erinomainen terästäjä. Päälle sirotellaan muskottia tai kanelia. Paras juomani egg nog oli sellainen, johon lisättiin vielä kermavaahtoa antamaan kuohkeutta. Mun oli vaikea poistua sen boolimaljan ääreltä. 


Nyt on menossa tämän joulun toinen tölkki. Kaupassa kävin sisäisen taistelun (tuskallinen, mutta lyhyt) ja sanoin lapselle, että tämä on sitten se tökötti joka tekee äidistä tuhdin. Lapsi katsoi kovin ymmärtäväisin ja viisain silmin ja totesi, että sitähän tapahtuu vain kerran vuodessa, holiday seasonin ajan. 

14 comments:

 1. Replies
  1. Ensimmäisellä maistelulla ei mulle ainakaan auennut. Vasta kun löysin tämän vaniljalla maustetun, niin kirkastui juoman salat :)

   Delete
 2. Minäkin muistan nuo tetrapakkauksissa olevat egg nogit. Ovat kyllä kamalan makeita minun makuuni,mutta pieni annos on hyvää.Tosin pidän enemmän venezuelalaisesta variaatiosta;Ponche Cremasta,josta teen itse munattoman version (käytän siihen purkin condensed milk) ja siihen tulee rommia,nami.Oikeaan Ponche Cremaankin tulee kananmunia.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Mielenkiintoista. Sen verran tutkin, että perinteet vievät Englantiin ja keskiajalle saakka. Ja onhan tästä varmaan paljon variaatioita.

   Olen yrittänyt mm. soijamaitoon tehtyä kevytversiota. Itsensä kiusaamista.

   Tarjoilulämpötila on myös oleellinen juttu. Oikein kylmänä ei edes maista kuinka kamalan makeaa tämä on :)

   Delete
 3. Tuohan voisi olla hyvää... ;-)
  Olen tehnyt kahtena jouluna eggnogia ja
  toisaalta se on hyvää,toisaalta ei ;-)
  Tuollainen purkki voisi tuoda sitä makeutta siihen mikä vuoksi ehkä tuntuu ettei se olekaan hyvää..olipa hankalasti sanottu :)

  ReplyDelete
  Replies
  1. En ole koskaan edes yrittänyt tehdä itse. Luulen, että siinä vaiheessa kun pitäisi lisätä sokeria menisi sisu kaulaan. Tässä nimittäin on sokeria PALJON. Ilman riittävää sokeria tämä ei maistu. Ja vanilja tietysti antaa sitten oman lisänsä.

   Delete
 4. Huh, ja kääk! Onneksi tuollaista juomaa ei (kai) saa Suomesta!

  ReplyDelete
  Replies
  1. Joo, tää on kyllä sellainen täystuho :)

   Delete
 5. On muuten tuotakin juomaa tehty litrakaupalla, oikeestaan hirveet määrät...heh....;D
  Ite kun en sen makuun oikeen koskaan pääsyt, mutta auta mun armias.... maun testaajia kyllä silloin löytyi. Se kyllä piti olla terästettyä kamaa ja hyviä neuvoja sain....maiskuteltiin ja pyydettiin lisää, ihan vain tarkistettiin josko olisin jo oikein sen oppinut tekemään?!
  Periytyvä vitsi ja tapa tästä tulikin....muka älyttivät mua kun olin Suomalainen, annoin asian niin olla, koska kaikilla oli hauskaa..;D

  Lähtevät työkaverit kertoivat uusille miten pitää toimia joulun aikoihin, jostain saivat tiedon kun aloin eka satsia egg nogin tekoon!!!

  ReplyDelete
  Replies
  1. Voin vaan kuvitella, kuinka joulutraditio on saanut kaikki hyvälle tuulelle! Varmasti on maistelijoita piisannut. Mistä sitä nyt suomalainen tyttö tietää minkälaista egg nogin kuuluu olla.

   Mä en tykkää niin niistä perinteisimmistä, mutta tämä vaniljainen on vienyt kyllä sydämen mennessään. Ja meinaa mennä kieli samaan syssyyn.

   Delete
 6. Itse en ole jäänyt tähän egg nog koukkuun, mutta sen sijaan jäätee maistuu. Vuonna 1 kun muutimme, julistin isoon ääneen, että ainoa oikea tee on kuuma tee. Tarvittiin yksi kuuma kesä, ja niin vain itsekin lipittelin jääteetä. Jään niin helposti riippuvaiseksi (!), että voi olla parempi pysyä erossa tästä herkusta ! :)

  ReplyDelete
  Replies
  1. Tiedän tämän jääteekoukun! Se se vasta katala onkin. Siihen ei ole muuta parannusta kuin välttää kokonaan. Miten se muuten helteellä maistuukin niin hyvälle! Sammuttaa janon ja jotenkin virvoittaa :)

   Delete
 7. Ikinä en ole uskaltanut tuota juomaa edes maistella :). Katsoin uteliaisuuttani yhden reseptin (Alton Brown), eikä siihen ainkaan kovin paljon sokeria tullut. Onko siis perinteisesti hirveän makea?

  Jääteetä juon aina kun käyn ulkona syömässä, ja makeuttamattomana. Kotona ei tule tehtyä ollenkaan. Minusta jäätee ei kaipaa makeutusta, kun taas kuumaan teehen lisään vähän sokeria.

  no name

  ReplyDelete
  Replies
  1. Mulle on sattunut käsiin taas sellainen ohje, jossa oli reilusti sokeria. Tosin en ole koskaan edes yrittänyt tehdä itse, näillä kaupan valmissekoituksilla pärjään.

   Jääteessä on oleellista, että se on riittävän kylmää. Suomessa kerran tilasin ja oli siihen laitettu ainakin kaksi jääpalaa. Pyysin lisää jäitä ja taisin saada kaksi palaa lisää.

   Delete