Tuesday, October 30, 2012

Näkökulmia myrskyyn

Sandy on riepotellut ja tuhonsa tehnyt. Melkein ainakin. Yleensä vaarallisinta tällaisen myrskyn jälkeen on sitten, kun myrsky on mennyt ohi: puut kaatuvat, sähköä on paikoissa joissa ei pitäisi, tiet ja pengerrykset sortuvat. 


Eilen kuulin sivukorvalla, kun tutkija hehkutti myrskyn ainutlaatuisuutta. On muuten niin mahtavaa, kun kerrankin trooppinen myrsky ja kylmiä ilmamassoja sisältävä myrsky kohtaavat. Vaikutusalueella asuu miljoonia ihmisiä ja kerrankin, kerrankin nähdään vaikutukset tosielämään! Mun täytyy tunnustaa, että vieläkin mietin kuulinko oikein vai ymmärsinkö väärin. Voiko joku, edes vannoutunut tiedemies, olla näin innostunut.


Talousmies pohdiskeli tänään iltapäivällä myrskyn vaikutuksia talouteen. Hurrikaani Andrew vuonna 1992 sai aikaiseksi 26.5 miljardin dollarin vahingot. Talousmies sanoi, että koska valtio ja vakuutukset korvasivat kohtuullisesti, niin itse asiassa myrskyllä oli talouteen elähdyttävä vaikutus. Pitihän paljon rakentaa uusiksi ja siinä sai moni töitä. Tällaista skenaariota hän vilautteli Sandynkin osalta. Että talous nousuun, hellurei!


Politiikan asiantuntija sanoi, että nyt pitää istuvan presidentin ottaa iisisti eikä kepittää kilpailevaa puoluetta. Vastaehdokkaan pitää olla humaani ja jättää politiikka sivuosaan. Näillä ohjeilla sitten vissiin molemmat voittavat ensi tiistaina. 

Toinen ehdokkaista muuten haluaisi lakkauttaa FEMA:n (Federal Emergency Management Agency) ja joko antaa sen hommat osavaltioille tai vaikka yksityistää. Toinen on sitä mieltä, että FEMA on hyvä juttu. Mitähän mieltä ovat Virginian, Marylandin, New Jerseyn ja New Yorkin kuvernöörit? Olisiko ollut helpompi koordinoida hommaa, kun olisi jokainen tehnyt työtä vain oman osavaltionsa eteen? Vai onko etu, että jollain on kokonaiskuva? Myrskyt eivät tunnetusti kysele, että mihinkäs se tämä osavaltio tai valtio loppuu ja mistä seuraava alkaa. Uudistusta haluava ei ole tänään vastannut asiaa koskeviin kysymyksiin. Eikä paljastanut verotietojaan viimeiseltä 10 vuodelta. 

Obama sai muuten jo keppiä. Entinen FEMA:n johtaja sanoi, että Obama reagoi liian nopeasti. Yritti nopeudella kalastella vain poliittista hyväksyntää, ellei peräti ääniä. Sama hemmo  kiitteli aikoinaan Bushia mainiosta työstä hurrikaani Katrinan kohdalla. Näköaloja ja -kulmia on monia. 


Kuvat otin taas telkkarista. Eniten liikutuin tuosta yläkuvasta. Siinä on Ground Zero, veden vallassa. 

Opin tänään uusia asioita. En ole koskaan ymmärtänyt, että neljän tunnin sähkökatkon jälkeen pitää alkaa pistää jääkaapista tavaroita roskiin, kuten liha, kala, pehmeät juustot, maitotuotteet, tuore pasta, osittain syödyt hedelmät ja vihannekset, tuotteet joissa on kananamunaa jne. Siinä menisi melkein koko meidän jääkaapin sisältö. 

Seuraavien päivien aikana kuulemme lisää surullisia tarinoita. Kauppojen kassoilla kysytään, haluatko antaa dollarin Sandyn uhreille. Lapset vievät kouluun rahalahjoituksia, hygieniatuotteita, säilyketölkkejä. Sieltä ne kuskataan tarvitseville. Amerikassa arvostan sitä, että kun on aika auttaa niin ihmiset auttavat. Politiikka pistetään sivuun. Tosin tällä kertaa olen haistavinani kampanjoinnin makua. Eräskin kuvernööri jakoi Ohiossa paputölkkejä, tässä sinulle tölkki papuja. Ja tässä sinulle. Ja sinulle. Ihan yes, mutta Ohio oli niitä osavaltioita joita Sandy ei kauheasti kurittanut.

14 comments:

 1. Oih ja voih. Sanattomaksi vetää. Olen niin surullinen näistä tapahtumista. Voimia teille kaikille!

  ReplyDelete
  Replies
  1. On tämä surkeaa. Tv:ssä annettiin vihjeitä, miten järjestää trick or treat niille lapsille, joka ovat pahiten kärsineillä alueilla. Idean kaikessa yksinkertaisuudessaan on sellainen, että huristellaan autoilla riittävän suurelle kentälle tai parkkipaikalle ja lapset sitten kiertävät autolta toiselle hakemaan nameja. Moni lapsi on varmasti odottanut Halloweenia kovasti.

   Delete
 2. Hei Johanna, kiitos kun pidät blogia ajankohtaisista asioista, saa vähän ruohonjuuritason ajatuksia asioista. Niitä oikeita. Tosin meillä on CNN ja Sky ja joitain muita kanavia katselin yöllä suoria lähetyksiä. Ja muutenkaan nykyisin ei tarvitse tyytyä siihen mitä YLE tai Maikkari ehtii kasata asioista, yleensä ne tulee jälkikäteen kuten ne tsunami-uutiset. Semmoin lintukoto tämä Suomi on. Kylmä syksy on täälläkin! Mukavaa syksyä! Mielenkiintoinen tämä blogisi. tervehdyksin, Kaisa

  ReplyDelete
  Replies
  1. Kiitos, Kaisa. Ja kiva, kun jätit kommentin!

   Kyllähän Sandy vaikuttaa varmasti pitkän aikaa ja se näkyy ja kuuluu eri tavoin.

   Maailma on käynyt pieneksi monella tapaa. Tieto tapahtumista on silmänräpäyksessä tuhansien kilometrien päässä.

   Delete
 3. Surullista oli kyllä lukea Sandyn aiheuttamista tuhoista ja nähdä siitä kuvia.Niin paljon tuhoa jota vaikuttaa vielä pitkään.Minun täytyykin kirjoittaa New Jerseyn sukulaisilleni ja kysyä onko heillä kaikki ok.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Sinulla on perhettä siellä. New Jersey kyllä näyttää kovin lohduttomalta. Toivottavasti kaikki on hyvin.

   Delete
  2. Kaikki ok ilmoitti pikkuserkkuni Jill.Tosin hänen siskollaan ei ole sähköä mutta vanhemmilla on....

   Delete
  3. Voi kun ihana! Sulla on kyllä suuri perhe ja suku. Itse myös sain varmistuksen tänä aamuna pojan kaverin perheeltä, että kaikki on ok. Ainoastaan koulusta vapaata.

   Delete
 4. Surkea näky on ollut Itärannikko. Varsinkin kun tuttuja paikkoja on näkynyt veden vallassa, on tajunnut kuinka suuren luokan vahingoista on kyse.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Olen ajatellut Sinua nyt erityisesti, kun tiedät että tunnet nämä seudut kuin omat taskusi. Ja itsekin New Jerseyssä seikkailimme kesällä, otimme kuvia rantakadulla ja silloinkin jo näytti että vesi ei kauhean kaukana tiestä ollut. k

   Delete
 5. Mekin huomasimme aamun lehdestä tuon erään ehdokkaan välttelevän asenteen kysymykseen, mitä olisit itse tehnyt, jos olisit ollut presidenttinä. Ilmeisesti parempi olla vastaamatta mitään, jos tietää, ettei vastaus tule miellyttämään suurinta osaa kansasta, koska tuppisuuna olemisesta syntyy paljon pienempi kohu.

  Surullista aamun lehdessä oli lukea, että suurimmalla osalla asunnonomistajista vakuutus ei korvaa tulvan aiheuttamia tuhoja. Siinä on monen elämänaikaiset säästöt sitten menneet myrskyn mukana...

  ReplyDelete
  Replies
  1. Tämä vakuutushomma on niin mystinen! Meillä onneksi koti on alueella, joka katsotaan "tulvavaarattomaksi". Joskus mietin, että mitähän se vakuutus tosipaikan tullen korvaisi.

   Ehdokas päästeli kesällä 2011 kommentteja (ovat nauhalla, joten ei voi kieltää), että FEMA pitäisi tällaisenaan lakkauttaa ja osavaltioiden ottaa omalle kontolleen. Mitähän siitä tulisi. Aika hauskasti kääntyi New Jerseyn kuvernöörin takki: Obama onkin nyt mies paikallaan. Aikaisemmin oli sitä mieltä, että presidentti pyörii ympyrää Valkoisen Talon pimeissä huoneissa...

   Delete
 6. Olet armelias eräälle ehdokkaalle joka piti show'taan Ohiossa. Jos ehdokas oikeasti olisi halunnut auttaa myrskytuhojen suhteen, hän olisi yksiselitteisesti ohjannut ihmiset lahjoittamaan Punaiselle Ristille (tai muille vastaaville), ja rahaa, ei papuja.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Hih, :) Mä kyllä taidan olla liian kiltti. Mua otti päästä se Wal Martissa asiointi. Hyvähän se on, hyvä esimerkki. Ärsyttää kaikki mitä entinen kuvernööri tekee.

   Delete