Thursday, October 11, 2012

Kuin sieniä sateella

Aamukävleyllä näytti vielä ihan kesältä, mutta lämpöä oli enää vain kymmenisen astetta. Hytisytti, vaikka oli lämpimästi päällä. Kahvimuki on pakko olla käsissä, kun saatan lapset koulubussille. Tänä aamuna siinä lämmitti käsiään koko katras. Ja nyt juolahti mieleen, että voisihan niitä hanskojakin käyttää. Onkohan meillä sellaisia? Ja missä? 


Olen kovin huolissani tulevista vaaleista. Suomen kuntavaaleista en osaa niinkään murehtia: täältä katsoen suomalaiset ovat maltillisia ja eivät ihan mahdottomista asioista vänkää. Demokratia ja tasa-arvo ovat kuitenkin hyvällä mallilla. Vaaleissakin puhutaan aika lailla totta, vähemmän keksitään tarinoita. Kilpakumppaneitakaan ei mollata mielin määrin, laiteta robotteja soittelemaan ihmisten koteihin ja kertomaan kuinka kamala tämä ehdokas on. Obamasta minä olen huolissani. Syvästi. 


Aamulla piti jo hieraista silmiä, kun autotallin ikkunasta vilkaisin. Naapuri oli laittanut kyltin pihalleen. Näitä nousee nyt kuin sieniä sateella. Ja kaikki ovat Romney-Ryan -kylttejä ja niitä on enemmän kuin olen yksissäkään aikaisemmissa vaaleissa nähnyt. 

Sivukorvalla kuuntelin, kun yrittäjä marmatti kanssaihmiselle. Sanoi, että ei busines käy ja kyllä pitää tulla muutos. Obama pois ja sassiin. Keskustelukumppani kyseli, että onko ne Obaman verojutut ja terveysuudistukset pistäneet yrittäjän ahtaalle. Ei ole, kuului vastaus. Mutta kun ihmisillä ei ole rahaa. Eivät tule asioimaan ja se on Obaman vika. Muutos pitää tulla, Obama pois ja sassiin. 

Tällaiset tilanteet ovat pahoja. Tekisi mieli kysäistä, että mikä se sun busines on ja onko siinä nyt strategiat ja visiot kohdallaan. Ja luuletkos, että ihmisillä olisi enemmän rahaa taskussaan jos pressan hommia olisi hoitanut McCain? Vai olisiko kenties taas painettu tukka putkella jonnekin sotimaan? Kaadettu autoteollisuus, annettu miljonääreille ja miljardööreille vähän lisää verohelpotuksia ja pidetty huoli ettei tavallinen pulliainen saa kohtuuhintaista terveydenhoitoa? 


Viikko sitten piti laittaa telkkari kiinni ja mennä nukkumaan kesken Obama-Romney -väittelyn. Presidentin ajatukset olivat jossain muualla ja Romney löi kuin vierasta sikaa. Kun työttömyysluvut näyttivät Obamalle suotuisia lukuja alkoi vastapuoli esittää, että luvut on "keitetty". Nyt Robmey  Romney sanoo, että lähi-itä on vaarallisempi kuin koskaan aikaisemmin, kiitos Obaman. Mua pelottaa, että kaikki tämä uppoaa ihmisiin kuin veitsi sulaan voihin. Kuullaan vaan mitä halutaan eikä edes mietitä asioiden paikkansa pitävyyttä. Faktoista viis ja uusia tarinoita kansan huviksi. Mitä tapahtui ajatukselle, että kilpailun pitäisi olla jalo ja reilu? 16 comments:

 1. HUolestuttavaa tosiaankin .Taidatte asua alueella,missä republikaanit enemmistönä.. Täälläkin julistettiin eilen uudet vaalit tammikuuksi.Ihan turhaan,mielestäni...Teillä onkin jo kovin viileää; meillä ei ihan vielä.,

  ReplyDelete
 2. Olen epäillyt, että valtaosa tässä ympärillä ajattelee vähän eri tavoin... Nyt siitä sitten saa ihan kirjallisen todisteen kylttien muodossa. Tämä on kovin konservatiivista seutua ja nähtävästi sen verran vakavaraista, että ihmisten ei tarvitse murehtia koulutuksen tai terveydenhuollon vuoksi.

  Olen ollut ihan onnessani, kun varsinkaan öisin ei tarvitse enää pitää ilmastointia päällä. Tämä alkaa olla lämpötilojen suhteen vuoden parasta aikaa, vaikka eilenkin iltapäivällä oli sitten jo lähes 30 C astetta. Mutta hyvä näin. Kyllä se sullakin kohta viilenee!

  ReplyDelete
 3. Minuakin jännittää, mutta ei vielä ainakaan pelota. Viime viikon väittely meni huonosti - mutta vaikka se olisi mennyt paremmin, olisi se silti mennyt Romneyn eduksi. Ellei muuten, niin media olisi esittänyt asian niin, että jännitys pysyy korkealla ja katsojat ruudun ääressä. Luotan siihen, että Obama nousee - ja Romneyn ja Ryanin epämääräisyys, epäluotettavuus, vaihtelevat kannat ja takana häilyvät hirvittävät ehdotukset tai lausunnot (esim. Ryanin budjetti, Romneyn täydellinen osaamattomuus ulkopolitiikassa) samalla pudottavat heitä.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Kiitos Pilvi toiveikkaasta kommentistasi. Mä olen vain jotenkin niin huolissani. Näitkö muuten Romneyn uusimman? Ihmiset eivät kuole asuntoihinsa vakuutuksen puutteen vuoksi. Heille soitetaan ambulanssi, pääsevät ensiapuun ja jos ei ole rahaa maksaa, niin joko sairaala, hyväntekeväisyysjärjestö tai valtio maksavat laskun. En tiedä millä planeetalla Romney asustaa, mutta uskomaton lausunto.

   No, nyt vaan toivotaan että Joe ei tänä iltana pistä jalkaa suuhunsa ja pitäisi puolensa Rayania vastaan.

   Delete
  2. Ehkä demokraattienemmistöisellä alueella on helpompi olla toiveikas! Tai no, me asutaan Chicagon ulkopuolella, republikaanienemmistöisessä piirikunnassa, mutta tämä osavaltio mitä ilmeisimmin menee Obamalle.

   Enpä ollut kuullut tuota uusinta, ruma sana meinaa päästä. Juuri Romneyn kuvaamalla terveydenhuollon toimintamallilla on tähän jamaan ajauduttu vakuutusten ja hoidon hintojen kanssa!! Argh! Vielä pahempi kommentti kuin libertaristi Ron Paulin ehdotus, että köyhien pitäisi pistää keräystä kirkoilta ja kavereilta pystyyn, ja siten maksaa terveydenhuoltokulunsa. Hei HALOO!

   En ehtinyt (onneksi?) katsoa viime viikon väittelyä, ehkä tänään tarvitsee. Toivotaan että nähdään Joe parhaimmillaan!

   Delete
 4. Mun pitää lähteä ajelemaan johonkin toiseen naapurustoon. Vaikka jonkun yliopiston liepeille, niissä on aina vähän erilainen meininki.

  Minä jo soitin miehelle ja sanoin, että ryhdyn Romneyn kannattajaksi ja lopetetaan vakuutusmaksujen maksaminen. Mitäs niillä tekee, kun voi tohtorille marssia ja lasku hoituu kyllä jotenkin.

  Toivoisin, että Romney nyt vain puhuisi mahdollisimman paljon. Mitä enemmän hän kommentoi sitä enemmän näitä mokia tulee.

  Olisi kiva kuulla jos Ryan tänään selittäisi sitä heidän veroideaansa :) Ja peukut on pystyssä kyllä Bidenille. Mä tykkään Joe-sedästä, vaikka hän välillä vähän hassu onkin.

  ReplyDelete
 5. Taallakin huolestuttaa ja kiukuttaa. Se varsinkin harmittaa, etta niin monet uskovat R-Moneyn "totuuksiin". Jotenkin valehtelusta ja faktojen vaarentamisesta on tullut alright, jos ei jaa kiinni.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Ja vaikka jos jäisi kiinni ja sitten sanoo, että no, se oli tyhmästi sanottu niin kaikki ovat happy, happy, happy ja taputtavat käsiään.

   Mä epäilen, että kohta politiikkaan tällä tasolla ei edes lähde mukaan kunnon ihmisiä. Täytyy olla aika ketku, kun voi noin härskisti toimia.

   Delete
 6. Minä olen yrittänyt työntää tämän vaaliasian ihan mielen perukoille sen Romney-Obama -väittelyn jälkeen. Se oli kaikkinensa niin outo juttu, että heräsi kysymys mikä siinä oikein oli takana kun näytti että Obama on ihan muissa maailmoissa. Sanoin jo ennen väittelyn alkamista miehelleni, että kylläpä Michelle Obama on hirveän huolestuneen näköinen, että onkohan sattunut jotakin erikoista.

  Tämä presidenttipeli on ollut aika kiihkeää, ja republikaaneilla on ihan kauhea vimma päällä saada Obama pois Valkoisesta Talosta. Epäilen kovasti, että republikaanien taustajoukoissa on sellaista vaikutusvaltaista porukkaa joiden maailmankuvaan ei kuulu ollenkaan, että Valkoisessa Talossa isännöi musta mies. Voisin kuvitella, että Romney itse voi olla jopa hyvin kiusaantunut näiden taustavoimien vaikutusvallasta, eikä ehkä tunne samoin kuin he, mutta tässä voisi sanoa, että "kenen rahoilla käyt vaalikampanjaa, niin heidän suulla puhut".

  Tänään on mielenkiintoinen ja jännittävä ilta tulossa :).

  no name

  ReplyDelete
  Replies
  1. Kiva, kun kommentoit. Minä sanoin miehelleni, että ehkä joskus jonkun muistelmista luetaan mitä tapahtui. Ajattelin, että on tapahtunut jotain mikä uhkaa läheisten hyvinvointia. Obama oli muissa maailmoissa.

   Toistaiseksi Joe näyttää hoitavan hommat hyvin. Moderaattori on hyvä. Ja mun on helpompi seurata Bidenin puhetta kuin Ryanin. Uskon, että monen keskiverto amerikkalaisen on samoin. Toivotaan parasta.

   Delete
 7. Go Joe! Sorry guys, mutta on ilo katsella Bidenia. Nyt mulla on peukut pystyssä, että se Joen kuuluisa jalka ei mene suuhun.

  ReplyDelete
 8. Nyt on jotenkin helpottunut olo :), ja minun täytyy sanoa samaa, että Joe Bidenia on ilo kuunnella. Hänen puheensa oli suoraa ja selkeää, kun taas Ryan puhui paljon, mutta jäi hieman epäselväksi että mitä hän oikein sanoi? Paljon puhetta, mutta vähän asiaa. Näin se näyttää olevan kautta linjan, demokraateilla riittää asioista puhumista, kun taas republikaanit toistavat sanoja ilman järjellistä sisältöä.

  no name

  ReplyDelete
  Replies
  1. Joe oli loistava. Hänen hymynsä on valloittava. Vaan mitä sanoo CNN: tasapeli! I can't believe that! Bidenin HEIKKOUDEKSI katsotaan keskeyttäminen, päälle puhuminen. Viikko sitten ne olivat Romneyn VAHVUUKSIA. Kenen taskussa CNN on? Kuka on omistaja? Joskus tuntuu, että vaikka Obama muuttaisi veden viiniksi ja ruokkisi koko Amerikan muutamalla hassulla leivällä ja kalalla niin mikään ei riitä. Ei ole varmaan ollut helppoa varttua Barack Obamaksi. Toisin kuin muutamaa astetta vaaleammilla pojilla.

   Delete
 9. Vuosien varrella on tullut seurattua rapakon takaista politikointia. Jotenkin tuntuu, että amerikkalaiset äänestäjät ovat aika manipuloitavissa olevia. Herkästi uskovat 10 hyvää ja 9 kaunista lupausta. Monikaan ei halua tehdä mitään asioiden hyväksi, vaan kaikki pitäisi saada valmiina. Vaikea tilanne kaiken kaikkiaan ja lähi-itä kysymys jaksaa innostaa äänestäjiä aina vaan... Jotenkin helpottavaa asua täällä "pienessä maailmassa", jossa on ongelmia, mutta ei ehkä ihan samassa mittakaavassa kuitenkaan. Mielenkiintoinen postaus kertakaikkiaan, kiitos!

  ReplyDelete
  Replies
  1. Olen miettinyt tätä paljon ja musta olisi hyvä, kun olisi enemmän varteenotettavia puolueita. Nyt varsinkin republikaaninen puolue pitää sisällään niin moneen suuntaan tempovia ryhmiä, että on vaikea hahmottaa mitä ne republikaanit oikein ovat. Kun on kaksi ehdokasta kärkytään virheitä, yritetään saada toinen puhumaan itsensä pussiin ja itse asiat unohtuvat.

   Delete
 10. Seuraan koko ajan tilanetta! Jos maailma saisi päättää niin nykyinen pressa pitäisi jatkaa ehdottomasti, luin sen oikein leheltä ja ääniuutisetkin sen sanoi!!!! Se on jäpti se...;)
  Ameriokoissa visiin kävellään eniten kahvimuki kourissa. Täällä vanhalla mantreella on melkein synti syödä ja juoda kulkiessa....heh! Vaikkakin kovasti se on yleistynyt meilläkin, keskieuroopassa kovastikin.
  ps.meillähän se ryypiskely ulkona ja nurkantakusessa on aina ollut se hitti, palasta ei kyllä oteta sen ryypyn kanssa, koska ei kuulemma se huikka pamaha pönttöön jos sen sotkeen ruuan kanssa! Tulikin tässä se varsinainen opetus heh-heh....;D

  ReplyDelete