Monday, October 22, 2012

Done

Velvollisuus on suoritettu. Kävin eilen äänestämässä ennakkoon. Vaikka tämän illan keskustelussa pääsisi ilmoille minkälaisia sammakoita tahansa, niin ääni on annettu. Blogia seuranneet tietävät, että olen vankka Obaman kannattaja. 


Kävimme ensin vaalilounaalla ja sitten suorinta tietä äänestyspaikalle. Vähän kauhistelimme jonoa, mutta nopeasti se veti. Väittäisin, että jonossa 80% oli demokraattien kannattajia. Ainakin päätellen niistä lappusista, joita jokaisella oli käsissään. Puolueet jakavat vaalipaikan tuntumassa yhteenvedon, jossa on kaikki heidän ehdokkaansa. 

Yksi vaalityöntekijä oli ihan hirmuisesti raskaana, tuli kättelemään ja antoi mainoslehtisen. Tässä on mun mies, äänestäkää häntä. Vastaehdokkaan vaimo ei ollut ainakaan näkyvästi raskaana. Mietin, että tuollainen vauvamasu on aikamoinen vaaliase. Sympatiaääniä tulee varmasti paljon. 

Miehen kanssa jaoimme lapset kristillisesti tasan: hänen äänestystään seurasi yksi tenavista ja minä sain kaksi omaan koppiini. Tarkoitus oli samalla opettaa äänestyskäyttäytymistä. Mutta kyllä se kynä alkoi tuntua painavalta, kun ajattelin että tässä ovat ne ihmiset (sorry, mä olen itsekäs) joiden puolesta  yritän tehdä parhaan mahdollisen päätöksen. Vastuu painoi. 

Samalla äänestykupongilla äänestetään paljon muutakin kuin presidenttiä. Äänestetään ehdokkaita senaattiin, edustajainhuoneeseen, osavaltion omaan senaattiin ja edustajainhuoneeseen, oikeusistuimiin, virkoihin. Piti vielä ottaa kantaa haluaako annettavaksi verovaroja community collegelle vai ei. Minä halusin antaa. Kyllä koulutusta pitää tukea. 


Vaalilippua oli muutettu. Siitä vielä muistutettiin ennen koppiin menoa. Aikaisemmin jos valitsi suoran äänestyksen jommalle kummalle puolueelle äänesti myös presidenttiä. Nyt suoran äänestyksen lisäksi piti valita presidenttikin. Aika kimuranttia. 

Lopuksi kaikki saivat sini-puna-valkoiset tarrat rintaan. Vaalityöntekijät kysyivät lapsilta, että oliko jännää ja onnittelivat äänestykseen osallistumisesta. Ilahdun aina siitä, kuinka hyvin täällä lapset huomioidaan. 


26 comments:

 1. Voi olla ihan tosi tyhmä kysymys, mutta uteliaisuuttani kysyn, mitenkäs sinä siellä äänestät? :) Onko sinulla siis kansalaisuus? Ilmeisesti. Millainen projekti se on (hankkia/hakea), ja onko siitä jotakin erityistä hyötyä vs että ei olisi kansalainen?

  P

  ReplyDelete
  Replies
  1. Joo, vain kansalaiset saavat äänestää :)

   Projekti kestää useamman vuoden. Useinmiten se kai menee niin, että ensin on joko työ- tai opiskeluviisumi pariksi vuodeksi, sitten vihreää korttia ja lopuksi kansalaisuus.

   Suurin hyöty kai on se, että voi mennä ja tulla maahan ja maasta. Ei tarvitse stressata vihreän kortin tai viisumin uusimisesta. Ja jos maksaa verot niin on ihan kiva, että pääsee vaikuttamaan mihin verot käytetään :)

   Delete
  2. Kiitos tästä! Eipä ole tullut mietittyä aihetta, kun on majaillut vain täällä koti-Suomessa ;)

   Delete
  3. Juu, nämä ovat sellaisia juttuja että jos omalle kohdalle ei satu pähkäiltäväksi, niin ei niillä paljon tarvise mieltänsä rasittaa :)

   Delete
 2. Täällä Saksassa ei saa lain mukaan viedä _lukutaitoisia_ lapsia mukanaan vaalikoppiin, koska vaalit ovat salaiset.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Ja täällä siihen oikein kannustetaan. Meillä vaalipäivänä 6.11. alkavat koulut pari tuntia myöhemmin, jotta vanhemmat ennättävät äänetämään ja voivat ottaa lapset mukaan. Niin ne tavat vaihtelevat :)

   Delete
 3. Minä olen ollut jo aika kauan sellaisessa välimaastossa, että en ole äänetänyt minkään maan vaaleissa. Olisimme voineet jo hakea tämän maan kansalaisuutta, mutta se on vain aina siirtyneet 'sitten joskus' aikaan.

  Jatkan myöhemmin tästä vaaliasiasta :).

  no name

  ReplyDelete
  Replies
  1. Tänä iltana taas jännätään :) Kyllähän tämä tiukaksi menee ja itse olen hyvin huolissani lopputuloksesta.

   Delete
 4. Suomessa - tai ainakaan niissä vaalipiireissä, joissa itse olen ollut vaalivalvojana - koppiin ei saa viedä lapsia, jotka ovat tarpeeksi pitkiä, että pystyvät näkemään numerot, jotka lippuun piirretään (eli käytännössä sama logiikka kuin tuossa Saksan esimerkissä), koska se heikentää vaalisalaisuutta. Lapsi kuitenkin helposti suoraan kertoo, mitä äiti äänesti, jos kysytään.

  Vastapainoksi kyllä me annettiin niille lapsille vaalileima paperinpalaan painettuna ja kannustettiin tulemaan sitten äänestämään, kun ikää riittää. Demokratian hyväksi. :)

  ReplyDelete
  Replies
  1. Kyllähän siinä tietysti vaalisalaisuus on vaarassa. Toisaalta mua ei haittaa vaikka lapset kertovatkin ketä äänestin, joten sikäli sen ei ole väliä. Olen itse sen täällä blogissakin jo moneen kertaan selvittänyt :) Siitä kyllä puhuttiin, että vaalipaikalla ei saa sitten enää ehdokkaiden nimistä puhua, se kai katsottaisiin kampanjoinniksi.

   Voin vain kuvitella, kuinka tärkeä vaalileima on. Ihan kuin oikea virallinen paperi!

   Delete
 5. Hienoa, etta kavit antamassa aanesi Obamalle, niin mekin tehtais, jos olisi lupa aanestaa. Kuule, tama ei liity ollenkaan tahan juttuun, mutta kun lapsi aloitti kindergartenin ja sen myota on avautunut tama valtaisa vapaaehtoistyo ja kaikennakoinen opettajan ja koulun avustaminen eri muodoisa, niin: annetaanko opettajalle aina kuuden viikon jalkeen joku "lahja"? Meille annettiin ne opettajien toivomuslistat ja tytolta olen kysellyt, etta antaako toiset lapset opettajalle lahjoja, mutta selvaa vastausta ei ole tullut. Kiitos paljon!
  Toivoopi Riitta

  ReplyDelete
  Replies
  1. Hei! Olette kai myös ympärivuotisessa koulussa?

   Meillä annetaan pieni lahja yleensä joulua ennen ja keväällä vuoden päättyessä. Monta kertaa "classroom mom" ehdottelee kimppalahjaakin, johon on ihan viisasta osallistua.

   Oliko toivelista koulutarvikkeista, esim. kyniä, paperia jne.? Vai oliko se sellainen missä kerrottiin opettajan mieltymyksistä? Meillä Elementary Schoolissa julkaistiin opettajien mieltymyksistä kertovat listat ja jos haluaa muistaa opettajaa vaikka syntymäpäivänä, niin siitä voi sitten katsoa mikä olisi opelle mieluisaa.

   Olisikohan tästä apua :)

   Delete
  2. Kiitos nopeasta vastauksesta, kylla ollaan ymparivuotisessa koulussa, public elementary. Luokkaan tarvittavien tavaroiden lista on erikseen ja sitten tuli tama opettajan favorite things -lista. Koulujarjestyksessa kuuden viikon jalkeen on merkinta teacher treats, niin ajattelin, annetaanko niita lahjoja tosiaan noin tiuhaan. No, pikkujuttuhan ne on ja omaa kekseliaisyyttakin voi kayttaa, ei siella bemareita pyydetty ;) Mutta kylla se meidan opettaja laittaa joka paiva lapsen mukana jonkin tilpehoorin kotiin kiitokseksi paivan koulumenestyksesta. Me taalla viela alkuhossotyksessa ihmetellaan miehen kanssa koulukulttuuria, mutta eikohan tama tasta. Kiitos sinulle!

   - Riitta

   Delete
  3. Ahaa, teillä on sitten vähän erilainen tapa. Meillä on tätä varten varattu yleensä yksi viikko vuodesta, jolloin opettajia muistetaan ja hellitään. Jokaiselle päivälle on oma teemansa.

   Ok, jos tapa on tällainen, niin katsot lsitasta esimerkiksi hänen lempinaminsa tai -kukkansa ja lapsi voi viedä sitten sellaisen mukanaan. Ja kiitoskortti on aina paikallaan. Lapsen itsensä kirjoittamana muutama sana. Kortti voi olla itse tehtykin.

   Delete
 6. Hieno juttu;every vote counts:)

  ReplyDelete
  Replies
  1. Totta, vaikka meidän osavaltion kohdalla näyttää siltä että Romney korjaa potin. No, on ainakin yritetty :)

   Delete
 7. Nyt peukut pystyyn! Ensi yönä on mielenkiintoinen väittely, sanovat uutisissa just että Obama olisi siinä parempi. Mutta mitään virhettä ei saisi tulla herroille koska silloin se olisi menoa...!?Aihe ulkopoliitikasta ja kun se vähän tuntematon alue perusamerikkalaisille, niin huh-huh sanon minä!

  Meillä kun se vaalisalaisuus tuntuu olevan edelleenkin iso tabu, jopa perheen sisälläkin ja jos lapset viellä kurkis siellä kopissa ja huutelisivat pitkin kylän raittia, että mitä se äiti oikein äänesti! Aika hassun erikoista, koska itse olen aina toitottanut oman valintani, siis kannatan reilua ja avointa peliä...ONNEA SINNE TEILLE TOIVON...:)

  ReplyDelete
  Replies
  1. Mua hämmästyttää kuinka paljon ihmiset laittavat painoa näille väittelyille, kun ehdokkaiden ohjelmat poikkeavat kuitenkin aika paljon toisistaan. Että jos toinen nyt sattuu olemaan sujuvasanaisempi tai tautajoukot ovat keksineet paremman heiton, niin sitten on voittaja. Kyllähän politiikan pitäisi ratkaista, ei yksittäisen keskustelun.

   Tuntuisi että täällä meillä tämä vaalisalaisuus ei ole niin iso juttu. Toki jokainen voi ja saa kantansa salata, mutta moni haluaa tuoda sen julki pihamaiden kannatuskylteillä, autojen tarroilla.

   Kyllä tässä onnea tarvitaan. Siis meikäläisen Obaman kannattajan näkökulmasta :) Kisa on tiukka.

   Delete
 8. Meinasin Johanna tulla kommentoimaan samaa, mitä itsekin sanoit eli tuntuu, että teillä siellä helpommin julistetaan, ketä äänestetään. Suomessa moni pitää hyvin hyvin tiukasti kiinni vaalisalaisuudestaan.

  Eilen uutisista seurattiin pieni pätkä vaaliväittelyä ja vähän nauratti se loanheitto ja nokkeleilla kommenteilla kilpailu. Eipä ne vaaliväittelyt tosin Suomessakaan ole täysin vailla muiden ehdokkaiden mustamaalausta.

  Sunnuntaina päästää sitten äänestämään kuntavaaleissa. Lapsi pääsee mukaan, mutta ei koppiin asti. Kiva tuo teikäläinen tapa :)

  ReplyDelete
  Replies
  1. Mietin tätä asiaa ja yksi syy voisi olla, että täällä ollaan melko varmaan joko republikaaneja tai demokraatteja. Suomessa on taas monta puoluetta ja monta kantaa, joten helpommin sitten kai tulee jonkinlainen leima. En tiedä. Vaalisalaisuus on hyvä asia, ilman sitä ei varmasti kaikki tohtisi äänestää.

   Toivottavasti sunnuntaina on hyvä äänestyssää, niin mahdollisimman moni käy äänestämässä. Meidän pitää vielä kärvistellä parisen viikkoa ennen kuin tämä hässäkkä on ohi. Alkaa jo olla aika puutunut olo. Onneksi ei tarvitse omaa ehdokasta miettiä, kun ääni on annettu ennakkoon.

   Delete
 9. Hyvä keskustelu oli tämä viimeinen, ja Obama oli selkeästi vakuuttavampi. Selvisi myös se, että republikaaneilla ei ole selkeää foreign policy, vaan yllättäenkin Romney myötäili Obamaa kautta linjan. Itse asiasta ei syntynytkään suurta väittelyä, vaan enemmänkin keskustelun sivujuonteissa mentiin väittelyn asteelle.

  Muuta en voi toivoa kuin että Obama jatkaisi seuraavankin kauden. Romneytä en osaa edes kuvitella presidentiksi, aikamoinen sätkynukke.

  no name

  ReplyDelete
  Replies
  1. Mutta jo olivat republikaanit haukkumassa Obamaa liian agressiiviseksi. Heidän mielestään Romney oli nyt presidentillinen.

   Kyllähän se ulkopolitiikka aika hukassa tuntui olevan. Ja Romney olisikin vaan mielellään jatkanut sisäpolitiikkaa.

   Ja näitkö kuinka mediapersoona Ann Coulter jo innostui twiittaamaan ja viittasi presidentti Obamaan "kehitysvammaisena" tai taitaa sanan "retard" käännös olla jo lähempänä jälkeenjäänyttä.

   Delete
 10. En kestä TUOTA ihmistä, jotenkin niin vastenmielinen persoona! Muutenkin aika masentavaa katsoa tuota jälkipeliä, ja noita republikaanien omituisia itsepäisiä näkemyksiä. Että Romney presidentillinen! Miksi itse on niiiiin vaikea nähdä häntä presidentillisenä, näen hänet jotenkin hysteerisenä höpöttäjänä. Lähes pakkomielteistä ja ahdistavaa perättömyyksien latelemista, hiki otsalla vaan sitä saman toistoa. Republikaanien puolelta härskiä istuvan presidentin mitätöimistä ja alentamista. Muuta selitystä en näe tällaiselle käytökselle kuin sen että he niin pelkäävät presidentin vaikutusvaltaa ja karismaa, joka Romneylta puuttuu täysin.

  no name

  ReplyDelete
  Replies
  1. I hear you! Itseasiassa eilen mietin, että McCain oli sentään miellyttävä ja pysyi vielä jokseenkin kaidalla tiellä, vaikka kyllähän sieltäkin sammakoita tuli.

   Mulla nousee karvat pystyyn Romneyn kanssa. Mutta pahaltahan tämä tilanne näyttää. Toisaalta olisi kyllä aika karua, kun niin vihainen puolue voittaisi. Tuntuu, että vihapuhetta on paljon. Luulen, että ennen pitkää republikaaninen puolue hajoaa. Tuskinpa ne kunnianarvoisat, rehdit ihmiset haluavat olla samassa puolueessa kaikkien vihanpitäjien kanssa. Ja mun on vaikea käsittää, että Suomen Kokoomus on republikaanisen puolueen kaveri.

   Delete
  2. Kyllä minäkin näen niin, että jotakin mätää on tässä puolueessa. Heidän kannattaisi puhkaista tämä mätäpaise, ja antaa haisevan eritteen valua pois. Näin he voisivat lähteä paranemisen tielle, sillä tällainen vihaisuus ja ilkeily on jotakin järkyttävää katsottavaa ja kunneltavaa. Siksikin järkyttävää, että tämän likaisen ilkeilyn annetaan näkyä ja kuulua tuutin täydeltä, ja harvoin on nähty että näin epäkunnioittavasti kohdellaan istuvaa presidenttiä. Ei edes G.W. Bush saanut tällaista kohtelua osakseen näissä valtavirran tiedotusvälineissä. Mitähän CNN meinaa kun eivät eilenkään oikein näyttänyt pystyvän näkemään Obamaa selkeänä voittajana väittelyssä?

   no name

   Delete
  3. CNN on herättänyt minussakin ihmetystä. Viime vaalien alla se taisi kieltäytyä näyttämästä Obaman pitkää mainosta vaaleja edeltävänä iltana. Onhan puolueettomuus tärkeää, mutta kyllä se eilinen keskustelu meni mielestäni aika kirkkaasti Obamalle.

   Mun yksi ystävä sanoi jo edellisten vaalien alla, että hän ei voi äänestää puolueensa presidenttiä koska tuntuu niin kurjalta miten republikaanit ovat käyneet kärttyisiksi. Hän vähän nolostelee republikaani menneisyyttään, mutta onhan se puolueena ollut ihan erilainen vielä joskus Reaganin aikaan ja isä-Bushinkin.

   Mitä luulet, mikä on Trumpin yllätystieto huomenna? Hän uhosi, että tämä tieto pistää Obaman kamppiksen sivu-urille. Alkaakohan taas päivittely syntymätodistuksesta?

   Delete