Tuesday, September 18, 2012

Life is good

Kun aikanaan muutin tänne etsin muutamia ruokatarvikkeita. Kunnollista jogurttia (sellaista juoksevaa kuten Valion) ei löytynyt mistään. Kaikki olivat enemmän tai vähemmän hyytelömäisiä ja jogurtteihin oli käytetty enemmän lisäaineita kuin maitoa. Siinä vaiheessa ostin jogurttikoneen, mutta käyttö jäi aika vähälle. 


Sitten tulivat kreikkalaiset jogurtit. Ei pössömpää, vaikka eivät ne ihan sitä olleet mihin olin Suomessa tottunut. Tämä maihinnousu alkoi kolme, neljä vuotta sitten. Nyt kreikkalaista on hyllyt väärällään. Uusin löytöni on tämä: orgaaninen vähärasvainen jogurttismoothie. Voin huokaista, kujanjuoksu on ohi. Tämä on lähimmäksi Valion juoksevaa jogurttia. Me happy!

Kunnon leipää oli hankala löytää. En edes haaveillut ruisleivästä, kun kunnon vaaleanleivän löytyminen oli alkuunsa mahdotonta. Silloin kun muutin oli tarjolla paahtoleipiä ja Californian Sourdough -leipää eikä juuri  muuta. Sourdough on mielestäni hyvää silloin, kun leipä on kaiverrettu koveraksi ja siitä tarjotaan clam chowder -keittoa. 

Valitin asiaa suomalaisille ystävillekin ja Suomi-vieraat tulivat aina kovin intoa puhkuen kaupasta takaisin. Ei toi Johanna mitään näe, tässähän on ihan oikein hyvää vaaleaa leipää! Juu, se oli sitä sourdoughta, joka jäi sitten vierailtakin syömättä. Leipä näyttää mainiolta. Uusia leipiä alkoi pikkuhiljaa tulla kauppoihin ja nyt valikoimaa on jo reilusti. 


Monella tavalla elämä alkaa olla siis mallillaan. On jogurttia, on leipää. Leipuri Simo paistaa mainiot ruisleivät New Yorkissa ja tilaus tulee parissa päivässä tänne meille. Ei meiltä enää puutu oikein muuta kuin sauna.



44 comments:

  1. Ymmärrän tuon leivän kaipuun ainakin..kun olimme sielläpäin maailmaa käymässä,ei tuntunut löytävän minkäänlaista hyvää leipää.Kylläpä lapsillekin maistui ruisleipä kun tultiin kotiin ;-)

    Minusta on ihana ulkomailla maistella uusia jugurtteja,kun siellä on paljon erilaisia makuja.Täällä vaan perusmansikat ym. noin kärjistettynä.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Melkein uskaltaisin sanoa, että leipätilanne on korjaantunut koko maassa. Korjatkaa muut jos olen väärässä.

      Ja mä taas koen niin, että suomalaisissa jogurteissa sentään maistuvat aidot maut, marjat ja hedelmät. Muualla esanssit ja makeutusaineet. Tosin muistaakseni Valion 2 desin purkissa tavallista jogurttia oli yli 10 palaa palasokeria.

      Ja tästä johtuikin mieleeni, että palasokerihan meiltä puuttuukin :)

      Delete
    2. Minä leivon täällä kyllä itse omat leipäni, koska kaupan valikoima ei miellytä. Tämä tosin saattaa johtua siitä, että lähikauppa on Target, ja ainoa toinen järkevästi kulkureittien varrelle osuva kauppa on Walmart. Veikkaan että jostain Whole Foodsista voisi löytyä hyvää leipää, mutta kun se on ihan väärään suuntaan ja sinne pitäisi erikseen suunnitella käynti, on vain helpompaa laittaa leipätaikina kohoamaan.

      Delete
    3. Ihan hyviä leipiä löytyy Chicagolandista, mutta ovat joko valkoisia tai suolaisia, tai molempia. Samoin kuin Jenni, minäkin leivon, mutta helpoimman kautta ja teen sekasämpylöitä. Anoppi osasi vinkata pumpernickel breadista, sehän on melkein kuin suomalaista tummaa limppua! Valitettavasti en ole löytänyt sitä kuin erikoispaikoista, kuten amissien leipomosta. Pitäisi oikeastaan etsiä, mistä sitä lähistöltä saisi!

      Delete
    4. Jenni, meidän Targetilla on kohtuullisen hyvä kokojyväleipä ja Tuscan bread. Mutta nämäkin kai ovat erilaisia eri Targeteissa. Jos Trader Joe tai Costco on kulmilla, niin niistäkin voisi löytyä.

      Delete
    5. Pilvi, mä tein kanssa intona sämpylöitä, mutta kun sain järsiä ne suurin piirtein itse niin se harrastus jäi siihen. Pumpernickeliä on kokeiltu, mutta en ihan täydestä sydämestä ole innostunut. Ja sitten on tietysti suomalaiset hapankorput, joita kaupoista hamstraan aina kun kohdalle vain sattuvat.

      Delete
    6. Yksin syön minäkin sämpylät, mutta teen litran taikinan ja laitan pakkaseen suurimman osan. En ole vielä oppinut leivättömään aamupalaan, vaikka se voisi olla ihan hyväkin ratkaisu. Minä hamstraan FinnCrisp-näkkäriä. :)

      Delete
  2. Huomasin facessa, että toisessa kotikaupungissa siellä Budapestissa on nyt syyskuussa avattu Suomalainen Leipomo, ruisleipää, hiivaleipää ja karjalanpiirakoita..;D Ei sillä olen melko hyvin siellä pärjännyt paikallisella siemen-ja jyväleivilläkin! Näkkäriä kyllä saa aika monesta kaupasta, sitä on aina varalla kotona! Jukupliut, että oikea hapatettu ruisleipä on hyvää kun saapuu suomeen, sitä ei ymmärrä kuin se joka elää sen puuteessa....hih!

    Jukurtit on hyvin edustettu suomessa purkeissa tai pulloissa ja ilman palasokeria löytyy kyllä hyvin...;)

    Palasokeria mulla on, sain joltain mun hoitomummolta! Ne oikein vanhanaikasessa sokeri kipossa ja siinä on sokeripihdit!Kerran ihmettelin kun pikkutytöt olivat täällä ja kovin hiljaa keittiössä. Kurkistin ja isompi oli tuolilla ja nosteli pienemmän suuhun pihdeillä palasia, tieysti omaan suuhunkin meni. Oli uutta ja jännää tytöille, sanoin vain ,että rittää jo! Porukalla lähettiin sitten hampaiten pesuun...heh! Otin muuten kuvan heistä!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Meillä on muuten käynnyt sama juttu: pikkuväki on innoissan pistellyt palasokereja poskeensa. Heistä palasokeri on kovin eksoottista.

      Teilläpä on sitten ihana leipomo! Ottaisin samanlaisen meillekin ilomielin. Karjalanpiirakoita teen silloin tällöin, mutta tuntuvat jotenkin muka suuritöisiltä. Ja mennä hujahtavat hetkessä, kun saan piirakat pöytään :)

      Delete
  3. Minä kaipaan Suomesta enää lakritsia, oltermannia, joulukinkkua, raesokeria ja kardemummaa. Ne on aina toivelistassa, kun joku tulee. Niin, tai kinkku vain jouluna, jos joku sattuisi tulemaan:). En syö leipää oikeastaan ollenkaan, joten nautiskelen ruisleipää silloin kun sattuu olemaan. Yugurtin sijasta teen mieluummin itse sopivan löysää rahkamarja-sekoitusta. Ilman sokeria. Ja hyvää tulee.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Missäköhän asut, Mine? Kuulin huhua, että USA:ssa Dominicksissa oli Oltermannia!

      Delete
    2. Pilvi, Istanbulissa, Eikä kukaan ymmärrä tuoda tänne kunnollista juustoa:(.

      Delete
    3. Voihan. :/ Minä sain juuri vanhemmiltani tuliaisiksi kolmea eri suomalaista juustoa, toivottavasti sinullekin tulisi pian vieraita, joille voisit esittää toiveita!

      Delete
    4. Voih, Oltermanni! Siinä kyllä on erinomainen juusto. Kardemummaa meiltä saa, mutta maksaa kyllä melkoisen paljon. Sellainen tavallinen maustepurkki oli viimeksi melkein 10 dollaria. Ja raesokeri, sitä kyllä kaipailen aina välillä.a

      Delete
  4. Suomalaisessa jugurtissa se maku tulee nimenomaan esansseista ja sokeria ja lisäaineita on todella paljon. "Marjanpalaset" ovat lähinnä rekvisiittaa ja koostuvat suurimmaksi osaksi hyytelöstä.Tiedän tämän todella hyvin sillä pääsin 90-luvun lopussa tutustumaan Suomessa tutkimukseen aiheesta. Lopetin siltä istumalta koko perheen kohdalta makujugurtit ja viilit.

    Suomalaisen makuisen ruisleivän löytäminen täältä Hollannista kruunasi tämän viikon:) Tosin olen ollut hieman pettynyt siihen että täällä tuntemattomiksi luulemani suomalaiset ruuat eivät olekaan tuntemattomia. Ne ovat vaan väistyneet helposti valmistettavien ja syötävien ruokien tilalta. Kaura-, manna- ja riisipuuro, hiivaton ruisleipä,paistetut silakkapihvit, ne kaikki ovat kuuluneet hollantilaiseen perusruokavalioon vielä 70-luvulla. Nykyään niitä saa mutta pitää tosissaan etsiä. oo, Suomalaista Oltermannia minäkin kaipaan ja mun mies myös:)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Oooops! Ja kun minusta Suomessa ovat sentään maistuneet oikeat marjat. Siis muihin kokemuksiini verraten. Näin sitä ihminen erehtyy. Täytynee lukea tuoteselosteet tarkemmin.

      Ruokaperinteet ja perinneruuat ovat kyllä veikeä juttu. En olisi noita puuroja heti osannut Hollantiin yhdistää. Enkä ihan silakkapihvejäkään ;)

      Oltermanni on hyvää, ei siitä mihinkään pääse.

      Delete
  5. Minä kaipaan Suomesta lähinnä tuoreita marjoja,vaikka saa niitä täälläkin,ainakin vattuja ja pensasmustikoita,mutta kamalalla hinnalla.Niin ja mansikoita,joilla on pitkä sesonki ,ainakin puoli vuotta ja joiden hinta loppuvaiheessa on naurettavan alhainen.Ja hypermarketissa on baltialaisia pakastettuja musta-ja punaherukoita. Hapanta ruisleipää kaipaan,mutta olen onnistunut itse leipomaan suhtkoht hyvää sellaista itsekin. Hapankorppuja löytyy helposti täältä,samoin Halvan lakua on terveyskaupassa ja Viola-juustoa(jota en osta)venäläisten kaupassa.Ennen sai Fasun suklaatakin hyvin,mutta nykyään lähinnä lentokentän Tax-Free-kaupassa.Suomalaista palasokeriakin on marketissa,mutta sitä en tarvitse. Jugurttien suhteen olen täällä tyytyväinen:käytän vain vuohen-ja lampaanmaitojugurttia ,ja ne ovat tosi hyviä täällä.,En koskaan osta maustettuja ja makeutettuja sellaisia,vaan laitan niihin lisäkkkeet itse.Tuosta listasta unohtui vielä Oltermanni-juusto,jota sitäkin saa venäläisten kaupoista.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Meillä on myös venäläinen kauppa suhteellisen lähellä ja välillä siellä on suomalaisia elintarvikkeita.

      Tänne muuttaessa kaupoista löytyi Fazerin minttusuklaa- ja geisha konvehteja, mutta nyt niitä ei ole ollut moneen vuoteen. Minne lie kadonneet, lopettiko Fazer kauppaamisen tänne kokonaan.

      Delete
    2. Sama juttu täällä;oli ennen Fasun Geishoja ja minttusuklaata ja Fasun sinistä ja liköörisuklaita irtopainossa tai sitten pienissä rasioissa.Enään niitä löytyy vain maasta pois lähtiessä eli lentokentän kaupasta...

      Delete
    3. Se on kyllä harmi. Musta oli kiva antaa mm. opettajille lahjaksi Fazeria. Mutta minkäs teet. Sen sijaan Swedish Fish löytyy kaikkialta.

      Delete
    4. Vajaa pari vuotta sitten löysin Fazermintejä lähikaupan hyllystä. Rasiassa ei ollut päiväystä, mutta mausta, ja laatikon pölystä päätellen ne oli jo jonkun aikaa odottaneet ostajaa... Kallis hinta, huono menekki, ja vanhentunut tuote kun joku sen vihdoin ostaa, ei ole kovin myyvä yhdistelmä.

      Delete
    5. Fazer on kai sitten päättänyt, että turha USA:n markkinoille ryhtyä. Sääli. Kun naapurit ovat maistaneet Geishaa ja Wiener Nougatia, niin ovat olleet myytyjä. Kyllä Mariannetkin istuisivat, kuten Lontoon ja Ranskan pastillit.

      Delete
  6. Voih! Näin paluumuuttajana kaipaan USA:sta juurikin niitä Chobanin kreikkalaisia jugurtteja! Ja maukkaita ja hyvälaatuisia vihanneksia ja hedelmiä!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Olen viime aikoina mieltynyt siihen Chobanin sitruunaan ja granaattiomenaan. Jälkimmäisessä narskuvat siemenet mukavasti :)

      Delete
  7. Täällä meilläpäin hyvää leipää saa itse leipomalla. Leivon itse ruisleipää, sämpylöitä, karjalanpiirakoita, pullaa, rieskaa jne. Rieskasta ei vain tule niin oikeata kuin Suomessa, koska jauhot on jauhettu hyvin ohuiksi. Pitäisi olla hieman karkeampia. Eilen juuri kävi mielessäni, että tänään pitäisi tehdä karjalanpiirakoita :).

    Harvoin ostan mitään leipää, ehkä satunnaisesti jotakin jos tarvitsen sandwichejä varten. Meillä tässä lähellä on saksalainen leipomo ja he tekevät myös suomalaista ruisleipää kerran viikossa, ja heiltä saa kyllä muutakin hyvää leipää esim. Danish rye, Bavarian farm rye, Vollkorn (saksalainen ruisleipä).

    Jugurttitilanne on nykyään hieman jo parempi mitä on ollut menneenä vuosikymmenenä. Meidän lempijugurttimme on ollut Liberte-jugurtti, joka tuli Kanadasta. Nyt kesälomamme jälkeen huomasimme että jugurtti oli "muuttunut", sekä ulkoasultaan että maultaan. Jugurtti valmistetaan nyt kai täällä Amerikan puolella, ja jugurttien makuvalikoimat yksipuolistuivat ja nyt niitä on jopa vaikeampi löytää kaupoista.

    Pidän myös kreikkalaisesta jugurtista (Fage), jonka voi kotona maustaa mieleisillään hedelmillä ja marjoilla. Minusta kreikkalaisen jugurtin "salaisuus" piilee siinä, että se kannattaa sekoittaa kiiltäväksi ja pehmeäksi eikä syödä sellisenaan lohkeavana ;). Minusta tämä jugurtti muistuttaa Suomen maitorahkaa, joten sitä voi myös käyttää rahkan sijasta.

    Joskus piimän kaipuussa ostan kefiiriä, ihan hyvää, mutta ei voita suomalaista piimää.

    Palasokeria toin Suomesta mukanani, Pikku-Sirkkua. Täältä olen ostanut palasokeria, joka on kovaa, ja sen pilkkomiseen pienemmäksi tarvitaan sokerisakset. Minulla on :).

    no name

    ReplyDelete
    Replies
    1. Mun pitää alkaa etsiä palasokeria! Mistä löysit ja minkä merkkistä?

      Bob's Red Mill toimittaa jauhoja postitse ja sieltä löytyy erikoisemoiakin jauhoja. Meiltä ei löytynyt yhteen aikaan perunajauhoja, tilata piti kun en halunnut maissitärkkelystä.

      Olet oikeassa, että kreikkalainen jogurtti pitää sekoittaa. Minua puhuttelevat etenkin hunajan kanssa nautitut kreikkalaiset. Siis jogurtit.

      Ja mitä piimään tulee, niin ihan sulavasti jo kiskon sour milk. Alkuunsa oli vähän totuttelua. Smetanaa ja ranskankermaa kaipaan. Smetanaa etenkin blinien kanssa, vaikka sour cream asian ajaakin. Kumma, kun jotkut maut ovat niin vahvasti jääneet mieleen.

      Delete
  8. Mun sisar on asunut 30 vuotta Saksassa, ja edelleen hän kuskaa sinne Suomesta kilokaupalla voita. Suomalaista voita.

    Tärkempi asiani oli kuitenkin tulla kiittämään sinua Johanna. Postissa odotti yllätys. Ja niinpä meillä juotiin tänään tunnelmallisesti iltateetä kaikessa rauhassa. Ruokakomerokin on siivottu, koska halusin siitä kuvan uuden London Telephone boxin kanssa. Tulossa on.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Voita. En ole tätä nyt ymmärtänyt ajatella, vaikka leivonnassa voita käytänkin :)

      Kiva, kun paketti tuli perille. Minua se punainen teepurkki puhutteli jotenkin erityisesti. Ihan melkein kuin olisi englantilaisesta puhelinkopista soitellut.

      Delete
  9. Olen ostanut sitä sokeria Central Marketista ja kerran ostin British Emporiumista. Sellainen läpinäkyvä pakkaus, maksaa lähemmäs kymmenen taalaa jos oikein muistan. Harmi kun en muista merkkiä, mutta kannattaa katsastaa joka kaupan sokerihyllyt :). Sitä oli muistaakseni myös ruskeana versiona.

    Olen pannut merkille, että ranskankermaa on lähes jokaisessa kaupassa, ainakin sellainen vaaleanpunainen rasia pistää aina silmään. Eilenkin näin sitä ihan lähikaupassa, Krogerissa. Suomalaista Oltermannia on ollut myös meidän toisessa lähikaupassa, mutta nyt emme ole käyneet siellä ainakaan puoleen vuoteen, joten en tiedä nykytilannetta. Ostamme nykyään aina Danish Light Havarti -juustoa Central Marketista. Sitä saa pötköstä pyytää sellaisen palan kuin haluaa.

    no name

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kiitos! Katselenpa sokerihyllyjä nyt sillä silmällä. Tuli mieleeni, että voisi löytyä myös jostain herkkukaupasta tai teehen/kahviin erikoistuneesta kaupasta.

      Meidän lähi-Kroger muutti joltisenkin matkan päähän. En ole käynyt siellä yli vuoteen. Ranskankermaa on löytynyt Trader Joelta, mutta neljän taalan hinta pikkupurkista vähän aina arveluttaa. Mutta seuraavalla kerralla kyllä poikkean Krogerilla, kun ohi ajelen. Sieltä on löytynyt myös joskus Larsin raesokeria ja ruotsalaisia Marie keksejä.

      Delete
  10. Karkeita ruisjauhoja (Hodgson Mill) ostan ihan Krogerista, he ovat pitäneet meidät "jauhoissa". Sitten ostan myös ohuempia jauhoja (Arrowhead Mills) milloin mistäkin, ja nyt olen jopa harkinnut nettitilausta isomman määrän, sellaisia kuin King Arthur flour. Heidän muut käyttämäni jauhot ovat kyllä olleet erinomaisia. Pitää kokeilla myös heidän ohrajauhoja.

    no name

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kyllä kunnon jauhoissa pysyminen on tärkeää. Oletko löytänyt ohrasuurimoja? Tekisi joskus mieli pistää puuro hautumaan yön yli. Yksi niitä herkkuja, joita todella kaipaan. Varsinkin kun valmistamisen vaiva on suhteellisen pieni :)

      Delete
    2. Olen niitäkin ostanut joskus, pearled barley, puuroa niistä tein, mutta ei oikein tullut hyvää :(. Suomesta olen tuonut tullessani rikottuja ohrasuurimoita (ryynejä?). Ne on jotenkin parempia puuroon. Vai tarkoititko ohrahiutaleita? Sellaisia näin joskus Korean marketissa.

      no name

      Delete
    3. Aloin miettiä, että onko ne suurimoita vai ryynejä vai mitä. Näin se kelitaito sitten hupenee ja sanat hukkuvat. Hiutaleita ne eivät ole, koska haudutusaika on piiiitkä.

      Delete
    4. Lähdin tässä tutkimaan, että mitä ne olivat ne Korean kaupan ohrahiutaleet. No, hiutaleita ne eivät ole kun olivat sellaisia paksumpia. Ovat pressed barley.

      Eli kaikenlaista tästä maasta saa, ja mitä ei saa, niin sitä ei tarvita :).

      no name

      Delete
    5. Niinhän se on. Mutta eihän tässä auta kuin lähteä kierrokselle aasialaisiin kauppoihin. Olen aikaisemmin metsästänyt niistä kokonaisia kuivattuja herneitä. Halkaistuja löytyy vaikka kuinka, mutta kokonaisten kanssa on hankalampaa :)

      Delete
  11. Tuo leipäongelma oli minulle yllätys. Kuvittelin, että USA:ssa on erilaisia etnisiä leipomoja vähän joka kulmassa! Italialaisia, ranskalaisia, saksalaisia jne. Siis väärä luulo!Tietysti suomalainen leipä on vielä erilaista.

    En ole kovin monessa maassa jugurttia syönyt, mutta kallistun kyllä sille kannalle, että suomalainen on parasta. Eikä juustotkaan ole huonoja! :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Tämä saattaa olla myös sellainen ongelma, jota kaikilla ei suinkaan ole. Uskon, että jonkun suuremman kaupungin keskustassa valikoimaa on vaikka muille jakaa. Epäonnekseni olen asunut alueilla, joissa on vain tavallisia ruokakauppoja. Kaliforniassa oli leipomo naapurissa, mutta silloin vielä kaikki oli valkoista vehnää.

      Meidän erikoisuus on maissileipä, joka ei ole hullumpaa. Pienen palan sitä voi ruuan kanssa syödä.

      Delete
  12. Niin, ja suomalaiset juustot ovat kyllä erinomaisia! Alkajaisikseen niissä ei paljon lisäaineita ole.

    ReplyDelete
  13. Suomalaiset jugurtit ja juustot ovat ihan parhaasta päästä, ja tietenkin ne ovat tehdyt meidän suomalaisten makuun sopiviksi. Suomalaiset jugurtit ovat täkäläisiin perusjugurtteihin verrattuna terveystuotteita :). Suomesta saa kuitenkin monenlaisia jugurtteja (isosta marketista), mutta silti nykyään on ehkä menty liikaa kevytlinjalle. Vetisiä, rasvattomia, esanssisia tuotteita valitettavasti on aika runsaslukuisesti tarjolla.

    Halusin ostaa Suomessa käydessäni (muutama vuosi sitten) tavallista, normaalirasvaista rahkaa. Mutta sitä ei ollut olemassakaan, oli vain jotakin 0,3 % rasvaa, tai jtkn vastaavaa. Se on valitettavaa, että kuluttajille ei anneta vaihtoehtoja, vaan kaikkien pitää tyytyä niihin huonoihin ja teollisempiin tuotteisiin.

    no name

    ReplyDelete
    Replies
    1. Suomalaisen juuston maine on kiirinyt myös muualle: kerran täällä suomalaista juustoa ostaessani toinen asiakas piti pienimuotoisen esitelmän suomalaisen juuston erinomaisuudesta keskittyen etenkin lisäaineettomuuteen.

      Meillä on paljon yhteistä! Olen myös suuri rahkan ystävä ja aika usein jää kevyttuotteet hyllyyn. Syön mieluummin vähän vähemmän, mutta hyvää :)

      Delete
  14. Pilvelle tiedoksi: Turkki ei kuulu EU:hun. Turkkilaisia ruokatavaroita saa tuoda EU:n maihin, mutta ilmeisesti ei päin vastoin.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Heh, joo, Pilve tietää kyllä ettei Turkki kuulu EU:hun, vaikkei ole maassa koskaan käynytkään. :) Ei kuulu USA:kaan, mutta minulle on tänne tuotu ihan laillisesti (kovaa) juustoa, leipää, hilloa, sinappia, suklaata... Eli Turkin ilmeisen tiukat säännöt eivät voi liittyä yksinomaan EU:n ulkopuolisuuteen.

      Delete
  15. Simon leipä onkin aitoa tavaraa, maistoin New Yorkissa

    ReplyDelete