Wednesday, September 5, 2012

Jo on aikoihin eletty

Enpä olisi uskonut, että kuuntelen 55 minuuttia hievahtamatta Bill Clintonin puhetta ja olen sitä mieltä, että onpa loistavaa. (Bear with me - mä olen nyt vähän demokraattien puoluekokouksen luomoissa. Ei tästä poliittista blogia ole tulossa.)


Presidentti Clinton otti puheessaan republikaanien ohjelman ja Obama-syytökset käteensä kuin leskenlehden juurineen. Ja sitten ruoti jokaisen juuren haaran, varren säikeen ja terälehden. Ei jäänyt kiveä kääntämättä, sanaa sanomatta. 

Perussanoma oli, että valitkaa joko ehdokas, joka on sitä mieltä että jokainen pitää huolen omista asioistaan ja winner takes it all. Tai valitkaa ehdokas, jonka mielestä me ollaan  kaikki samassa liemessä. Minun on helppo valita. En ole koskaan ajatellut, että minulla olisi yksinoikeus oikeastaan muuhun kuin omaan habitukseeni. Senkin olen luvannut jakaa rakkaani kanssa. 


Neljä vuotta sitten Bill Clinton piti hyvä puheen. Nyt hän piti uskomattoman puheen. Ennen näkemättömän puheen. Kaikkien puheiden äidin ja isoäidin (ok, kello on jo yli puolenyön ja viinipullo jossain puolenvälin tietämillä). Ja ennen kaikkea lojaalin, rakentavan, kannustavan puheen. Alan vasta nyt käsittää, miksi Bill Clintonia pidetään hyvänä presidenttinä, miehenä paikallaan. Hän osaa vakuuttaa ja inspiroida.


Tuosta yläkuvasta välittyy aika hyvin tunnelma. Ihmiset halusivat kuulla, halusivat uskoa kuulemansa. Tää on vähän kuin Villi Länsi, hyvät vastaan pahat (ja rumat - olihan se Eastwoodkin siellä toisessa kokouksessa - huom. en viittaa ohjaaja-näyttelijän ilmimuotoon vaan elokuvaan). 

Suomessa en koskaan ajatellut, että se miten äänestän tosiaankin vaikuttaa tulevaisuuteeni. Tänään ymmärsin, että jos demokraatit eivät ole vallassa viiden, kuuden vuoden kuluttua kun lapset menevät collegeen saattavat he (tai siis me) päätyä maksamaan opintolainaa, jonka korko vaihtelee milloin minkäkin ailahduksen mukaan. Obama nimittäin sai aikaiseksi lain, joka takaa opintolainoille kiinteän ja pysyvän koron. Palasipa mieleen, miten naapurin rouva vasta hiljan tilitti kuinka opintolainan maksu oli kuin olisi ollut mafian kynsissä. Korko heilui miten sattui. 

Toinen iso kustannus tulee olemaan lasten sairasvakuutus sitten kun ovat täysi-ikäisiä (18 v). Obama sai aikaiseksi lain, joka takaa että lapset voivat olla vanhempien sairasvakuutuksesa melkein collegeopintojensa loppuun asti kunnes löytävät työn ja oman vakuutuksensa.  Toisen puolueen ohjelma ei tällaista tarjoa. Vapaarahoitteinen vakuutus maksaisi monta sataa kuukaudessa. Kolmen urheilevan collegelapsen kanssa päädytään tuhansiin. 

Joten mun ei ole vaikea päättää. Mutta että mulle kävi näin. Clintonin Bill vakuutti ja liikutti. Jo on aikoihin eletty.

18 comments:

 1. Kuulin juuri radiossa haastattelun, jossa meidän (=Kölnin) tuomiokirkon master builder kertoi Clintonin vierailusta tuomiokirkossa. Clinton oli tiennyt aivan mielettömän paljon rakennustyylistä. Oli itse osannut sanoa, että tuo on 1200-luvulta, mutta tuo on 1400-luvulta. Kölniläiset olivat kovin impressed.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Tänään kuulin, että puhe kesti kaksinkertaisen ajan ja Clinton täydensi puhetta siinä esityksen aikana. Hänellä on nähtävästi aivan uskomaton muisti ja tietoa joka lähtöön.

   Se teidän kirkko on upea! Olen kiivennyt sinne huipulle ja katsellut maisemia. Kirkko kyllä säväyttää. Muutenkin kaupunki on kaunis. Siellä rannassa olin hauskassa baarissa, jossa papat soittivat jazzia. Ja vanhalla rautatieasemalla oli menoa ja meininkiä.

   Delete
 2. Ehkä vielä olisi mukavaa jos amerikkalaiset, aivan sama kuka siellä on pressana, saisivat nuo järkkäämänsä sodat loppumaan. Rahaa jäisi yleishyödylliseen käyttöön. Maailman suurimmassa "demokratiassa" määrää iso raha ja sotateollisuus.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Olen samaa mieltä. Ja aika moni muukin amerikkalainen on sitä mieltä, että ei kiitos sotia. Kyllä tässä on taas sodittu muutaman sukupolven edestä. Itse uskon, että demokraatit saavat tämänkin asian hoidettua asiallisesti.

   Toisaalta sydäntä särkee, kun ajattelee afganistanilaisia ja etenkin naisia. Jonkun heitäkin pitäisi auttaa.

   Delete
 3. Hurraa hurraa!! Mikä blogilöytö ja mikä mahtava kannanotto. :)

  Ei silti paljon jää jälkeen Billistä vaimokaan, olen tosi otettu ollut hänen tekemisistään ja sanomisistaan...kuinka mahtava "power couple" olisivat olleet ilman tuota karismaattisen Billin kolmannen jalan voimakasta viettiä.. ;D

  Amerikkalaisissa jaksaa ihmetyttää eniten se miten ne kääntää tuon terveydenhuollon parantamisyritykset kommunismiksi?!?! Samalla pelkään: täällä Suomessa on jo ihan liian monissa asioissa matkittu isoja paljaan kapitalistisia maita ja saatu sitä itseänsä kourat täyteen. Kuinka etenee täälläkin jo selvästi näkyvä ilmiö jossa parasta terveydenhuoltoa saa työterveyshuollon kautta, ja ylipäätään kaikkea hoitoa sekä huoltoa vain isolla rahalla. "Paras" esimerkki viime ajoilta on Kotipizzan ja Omena-hotellin perustaja, Rabbe Grönblom joka lähtee paksulla lompakollaan Saksaan hoidattamaan itseään. Hänkään ei siis luota suomalaiseen systeemiin..kuinka käynee meille maan matosille.

  Tämmöistä vaahtoamista, mukavaa vaihtelua sinällään ihanille vaate- ym. blogien suosikkiasioille. :)

  t.Susse

  ReplyDelete
  Replies
  1. Kiitos, Susse! Bill kyllä puhui mut pyörryksiin ja aika kului lentämällä. Hän on tosissaan. Kun Obama tuli kättelemään Clintonia puheen loputtua Clinton vielä kumarsi presidentti Obamalle. Mä annoin jo aika monta harha-askelta anteeksi, vaikka sikaria pössyttäessä tulee mieleen kaikenlaista :(

   Oli paha paikka, kun piti miettiä pitäisikö presidenttiehdokkaan olla Hillary Clinton vai Barack Obama. Arvostan rouva Clintonia ja hänestä olisi tullut loistava presidentti. Mutta ehkäpä Chelsea jonain päivänä ryhtyy asialle. Uskon, että omena ei ole kauaksi puusta pudonnut.

   Silloin kun on joltisenkin kohtuullinen sairasvakuutus on meillä ihan hyvä sairastaa. Tai synnyttää, käydä hammaslääkärillä. Soisi vaan, että kaikilla olisi mahdollisuus siihen.

   Suomessa ollessa olin työterveyden hoivissa ja todellakin, olihan se aika helpotus kun ei tarvinnut mennä terveyskeskukseen kuten opiskellessa. Kaikki hoitui hyvin ja asiallisesti, rauhallisesti. Ja ennen kaikkea ei tarvinnut pää kainalossa istua monta tuntia odottamassa omaa vuoroaan.

   Mä yritän nyt hillitä mun poliittista intoiluani. Voi kyllä olla vaikeaa, kun Obama tänä iltana puhuu.

   Kiitos, kun kommentoit!

   Delete
 4. Mielenkiinnolla seuraan näitä puheita ja niiden herättämiä keskusteluja myös täältä rapakon toiselta puolen ;) Kiva, että kirjoitat niistä blogissa.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Tänä iltana kuulemme sitten Obaman puheen. Olen vilkaissut muutamaa täkäläistä keskustelupalstaa, mutta kipin kapin tulin pois. Meno on luokatonta kuin suomalaisessa lukiossa... On niin merkillistä kuinka eri tavoin ihmiset tätä maailmaa tarkkailevat ja näkevät.

   Delete
 5. Bill Clintonin puhe oli todella vaikuttava, ja häntä kuuntelevat myös miehet ihan hievahtamatta ;). Itse en varmasti muistanut hengittää ollenkaan hänen puheensa aikana.

  Kuten aikaisemmin sanoin, että mitähän demokraateilla on takataskussaan, ja tässä se oli, heillä oli Clinton puheineen. Minusta Obama itse häviää karismassa hieman Clintonille, mutta odotan jännittyneenä hänenkin puhettaan, tottakai.

  Olen nyt seurannut aika tiiviisti kummankin puolueen puoluekokousta, ja ei voi kuin ihmetellä miten valtava ero oli heidän asenteissaan, käytöksessään ja puheissaan.

  Republikaanit keskittyivät kukin vuorollaan puheissaan kehumaan itseään (ei heidän ehdokastaan), ja haukkumaan Obamaa, ja vieläpä ilman perusteluja. Se oli jotenkin masentavaa ja ala-arvoista toimintaa. MInusta tuntuu, että heidän toimintansa vetoaa enää vain ääriryhmiin, ei tavalliseen ajattelevaan äänestäjään.

  Demokraatit keskittyivät puheissaan tärkeisiin asioihin ja he keskittyivät kannustamaan ja kehumaan Obamaan, eivätkä haukkuneet ja mollaanneet vastapuolta. Tottahan jotakin heittoja oli, mutta ei jatkuvaa alentamista ja mollaamista.

  No name

  ReplyDelete
  Replies
  1. Mietin, että kenenkähän toivomuksesta presidentit Bush eivät esiintyneet GOP:n kokouksessa kuin videon välityksellä. Oliko se Romneyn toive vai presidenttien toive. Kyllä entisellä presidentillä on kuitenkin puhujana erilainen arvostus kuin muilla.

   Huomasin myös saman: minä, minä, minä. Ja sitten loppuun, äänestäkää Romney pressaksi. Kyllähän demokraatitkin suomivat Romneyn ja Rayanin toimia, mutta se ei tuntuisi olevan ihan niin brutaalia.

   Odotan iltaa ja Obaman puhetta. Hän yllättää aina. Hänen lähestymistapansa ja vinkkelinsä on odottamaton, yllätyksellinen. Saas nähdä pääseekö ollenkaan nukkumaan :)

   Huomasitko, Fox poisti kommentoinnin ja nyt yleisin repostelun aihe on, että Clintonin puhe oli liian PITKÄ. Mä olisin kuunnellut kiltisti vielä toisen mokoman. Ja mies kanssa :)

   Delete
 6. En ole vielä tänään aikaissut telkkari, enkä katsonut uutisia asiaan liittyen, säästän "telkkariaikaa" iltaan :). Hah, vai oli liian pitkä puhe? Kyllä meilläkin olisi jaksettu kuunnella vaikka kuinka paljon pitempään :).

  Tuosta Bushin osallistumisesta taisivat aprikoida jossakin, että Romney ei halua että hänet liitetään millään tavoin G. W. Bushin politiikkaan, ja erityisesti niihin negatiivisiin vaikutuksiin mitä hänen presidenttikausiinsa liittyy. Romney kai haluaa olla ihan "puhdas" ilman entisten pressojen aiheuttamia epämukavia mielikuvia.

  no name

  ReplyDelete
  Replies
  1. Minäkin odotan iltaa. Kohtahan se on käsillä :)

   On se kyllä sääli, kun 8 vuotta maataan palvellut presidentti ei oikein kelpaa edes kehumaan toista ehokasta. Minä muistan vielä sen uskomattoman illaan 1999, kun Al Gore julistettiin voittajaksi ja sitten alkoi tämä "too close to call" farssi. Maan tilanne voisi olla hyvin erilainen, jos Gore olisi silloin voittanut.

   Mukava tietää, että joku toinenkin jännittä illan ohjelmaa :)

   Delete
 7. Aika omituista, juutuin nimittain itsekin ruudun aareen. Eka kertaa taisi tulla oikein vakavasti mieleen, etta voi kun paasisi aanestamaan. Eilisen illan puheet olivat mielestani erinomaiset - tanaan jaa valiin, kun istun koneessa.
  Pitaako tassa viela ruveta politikoimaan vanhoilla paivilla ?
  :)

  ReplyDelete
  Replies
  1. Pitää, pitåå! Tässä maassa jos missä on tärkeä äänestää. Jill Biden puhuu juuri nyt. Kerrassaan ihastuttava nainen!

   Jos tukea voi lahjoittamalla jos ei voi äänestää. Obama on tällä hetkellä alakynnessä. Romneylla on etulyöntiasema mitä rahaan tulee. Itsekin juuri lahjoitin :)

   Delete
 8. Hyvä kirjoitus ja Clintonin puhe oli kyllä vertaansa vailla, samoin Obaman.

  Minun mielestäni Clinton oli mies paikallaan myös istuvana presidenttinä. Muistan kuinka 12 vuotiaana tein tutkielmaa yhdysvaltain presidenteistä ja hehkutin Clintonin valintaa. Aikuiset minulle naureskelivat, samoin kuin edellisten "Obama-vaalien" ja tämän hetkisten vaalien suhteen.
  Minusta siinä ei ole mitään nauramista. Vaikka Clintonilla oli toki omat ongelmansa niin pidän niitä enemmänkin ajoittaisina harkintakyvyn puutteina. Clinton ja Obama ovat ihmisten asialla ja sitä Yhdysvallat tarvitsee edelleen!

  Ja eipä voinut välttyä kyyneliltä Gabrielle Giffordsin astellessa lavalle.

  Leppis

  ReplyDelete
  Replies
  1. Samoin, oli uskomatonta nähdä Gabrielle. Voi mikä tarmonpesä, voimanlähde! Ei ole puutetta tahdonvoimasta.

   Minuun taas vaikuttivat Clintonin toilailut niin paljon, että suorastaan kiukutti Hillaryn ja Chelsean puolesta. Noloa jo muutenkin ja sitten vielä koko maailman katseiden ristitulessa. Ei hyvä. Mutta eihän sillä tietysti tekoa ollut hänen politiikkansa kanssa.

   Jotenkin tuntuu, että nämä vaalit ovat vielä tärkeämmät kuin neljä vuotta sitten. Eniten pelottaa, että maa on muuttumassa sellaiseksi jossa naapurista ei enää välitetä. Sehän tästä maasta tekee niin omanlaisensa, kun naapuria autetaan ja perhe on tärkein.

   Jännittää.

   Delete
 9. Minäkin pidin Clintonin puheesta, kuten monet sanovat, hän on Obaman paras puolestapuhuja. Eilen maljani niinsanotusti vuoti yli ja avauduin omassakin blogissani politiikasta, ja illalla seurasin ihan muutaman tunnin puheita. John Kerryn puhe yllätti positiivisesti. Obaman puhe teki tehtävänsä, oli valtavan vaikuttava. Hänen visioimansa Amerikka on paikka, jossa haluaisinkin loppuelämäni asua! Nyt odottelen mielenkiinnolla sinulta kommentteja Obaman puheesta! :)

  ReplyDelete
  Replies
  1. Kerry oli mainio! En muistanut, että hänessä on niin paljon ytyä :)

   Minä, kuten niin moni muukin, taisi muistella sitä neljän vuoden takaista puhetta ja nyt olo oli vähän bliisu. Mutta realistinen, rehti, positiivinen puhe. Ja mistä tykkään erityisesti on se, että vastaehdokkaaseen suhtaudutaan kunnioittavasti.

   Kolme iltaa menikin telkkaria katsoessa. Harvoin näin herpaantumattomalla mielenkiinnolla jotain seuraan.

   Delete