Tuesday, July 17, 2012

Toiseksi halvinta viiniä, kiitos!

Opiskelijahuumori on tunnetusti rönsyilevä ja hyvin kukkiva lajike. Nyt on tehty pilaa toiseksi halvimmasta viinistä. Hupailun voi katsoa tästä linkistä. Lyhykäisyydessään tarinassa kerrotaan, kuinka on tosi epäcool tilata ravintolassa listan halvinta viiniä. Second cheapest on huomattavasti parempi valinta. 


Blogistaniassa ei tietysti tällaisia asioita tarvitse edes pohtia, kun matkalla Pariisita Dubaihin vähän Rion kautta koukaten voi aina lentää busineksessa, nauttia parasta niin  maalla, merellä kuin ilmassa. Viikunanlehtiin verhoutuneet pojat kaatavat lasin täyteen kun vain sormiaan näpsäyttää. 



Mutta kyllä sitä viinilistaa on tutkittu ja yritetty päättää, että mitä kummaa. Nykyisin jo tunnistan muutaman nimenkin ja tiedän, että saan lasillisen hinnalla kaupasta koko pullollisen. Jos viiniä ruuan kanssa nautin, niin ensin tarkistan olisiko tarjolla Malbecia tai Shirazia. Jos ei löydy, niin sitten on jo vuorossa talon viini, pöytäviini  tai millä nimellä se sitten kyseisessä ravintolassa kulkeekin.


Paras lukemani tarina (sorry, lähdettä en muista!) kertoo asiakkaasta, jonka käteen pullon avaamisen jälkeen ojennetaan korkki. Ihmeissään asiakas korkkia hetken pyörittelee, kunnes pistää sen hampaittensa väliin ja haukkaa palasen. Mä haluaisin joskus kokeilla ja nähdä viinimestarin ilmeen. 

Veikkaan, että joku ravintola kohta jo laittaa listalleen tuotteen "second cheapest wine". Sitä sitten vain tilaamaan!

25 comments:

  1. Replies
    1. Eikös vain. Kyllä minä tälle kauan ja hartaasti hihittelin. Ja meillä muuten alkoholin nauttimis- ja ostoraja on 21 vuotta.

      Delete
  2. Joo joo, siis meillä ainakin nautitaan vain kalleinta shampanjaa ja rentoudutaan matkaillen busineksessa. Eihän sitä mitään muutakaan jouda tekemään, eikä mitään rahvaan huveja kiitos :DDDDD

    Just hyvä video!!!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Tätä minä olen aatellut, kun olen blogiasi lukenut. Ette myöskään sairasta tai tee kodinparannusta, pihatöistä puhumattakaan :)

      Opiskelijat osaa tehdä videoita.

      Delete
    2. Totta! Täysin kuolemattomia ollaan : )

      Delete
  3. :) Mä olen nyt viinitauolla tällä hetkellä...mutta silloin kun ei olla niin kyllä me aika opiskeluaikojen hengessä usein viiniä valitaan:)

    Suomessa huonokin viini on kallista ja siis todellinen luksustuote monelle. Muistan kuinka ystäväni italialainen mies kauhisteli sitä että suomalaiset käyttävät yli kahden euron viinejä ruuanlaittoon:)Hän on kokki ammatiltaan ja oli lupautunut suomen lomalla tekemään ruokaa mutta kieltäytyi sitten kalliin viinin takia, se olisi kuulemma ollut todella suuri rikos eikä suostunut siihenkään että joku muu olisi ostanut pullon, teki sitten meille muuta taivaallisen hyvää ruokaa:) Toinen ikimuistettava juttu on se kun hollantilaisystävämme (joilla on oma hieno viinikellari viineineen) tulivat Suomeen ja menimme ravintolaan, kumpikaan ei ottanut viiniä hinnan takia koska se oli heidän mielestään suoranaista ryöväystä!

    Tykkään enemmän tästä täkäläisestä tyylistä jossa valitaan erillainen viini mielialan eikä hinnan tai hienostelun mukaan enkä taitaisi enää itsekään suostua Alkon hintoja makselemaan...Toiseksi halvin viini kelpaa siis minullekin, kiitos;)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Alkossa on yksi hyvä puoli viinien suhteen: sieltä nimittäin löytyy sellaisia 3.5 desin pulloja (tai suunnilleen). Täältä meiltä ei löydy kuin joko normaaleja, suuria tai annoksia.

      Tykkään myös meidän omista kalifornialaisista viineistä. Mieheni ranskalainen ystäväkin ne kelpuutti, sillä köynnökset on tuotu Ranskasta :)

      Ruokakulttuuri on kyllä rentoa ja kun moni juo ruuan kanssa cokista, niin voi kursailematta tilata sen toiseksi halvimmankin viinin. Ja kyllä se halvinkin on ollut ihan ok.

      Delete
  4. Shiraz on mun lajike myös. Suosin australialaisia viinejä. No, joskus on chileläiseen myös sorruttu. Ostan yleensä 3 litran hanapakkauksen ja se riittää aika pitkäksi aikaa kahteen pekkaan. Ei viini kuitenkaan ihan kaikkien ruokien kanssa sovi. Viimeiset tilkat yleensä menee vielä pataruuan tai ruskeankastikkeeen piristeeksi.

    Mies tuli viikko sitten Roomasta ja oli aika ihmeissään kun siellä oli juuri myynnissä näitä 2-3 euron viinipulloja! Suomessa tuetaan maitotaloustuotteita, ei viiniä!!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Olen muuten miettinyt, että minkähänlaisia ne suomalaiset maatilaviinit ovat? Kai ihan kohtuullisia. En ole koskaan maistanut, tietääkseni.

      Meillä on halvimmillaan viinipullo sellaista 5 taalan luokkaa. Niissäkin on ihan kohtuullisia, maistettu on :) Ja esimerkiksi lähikaupassa on silloin tällöin tarjouksia niin, että jos ostaa 6 pulloa saa -10% tai -15% alennusta.

      Delete
  5. Täytyypä yrittää bongata tuo toiseksi halvin viini, onpa hauska! :D Juon tosi harvoin USA:ssa ravintolassa viiniä, tai sitten olen vain eksynyt vääriin paikkoihin: Minusta meidän seudun 5-7 dollaria lasillisesta on liian kallis, kun kohtuuhyvän pullollisen saisi (ainakin alennuksesta) samaan hintaan. Ja kun pöytäseura joko ei juo tai juo olutta, se on minunkin valintani, jos alkoholia juon. Suomessa on pullot kalliita, mutta yleensä talon viiniä saa lasin 3,5-4 eurolla. Tämä lasillinen ravintolassa/pullo kaupassa suhdeluku minua eniten hämää.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Olet muuten oikeassa, siinä ne viinilasilliset ovat alkaen 5 taalasta melkein. Toinen juttu on kyllä se, että viimeksi otin sellaisen talon viinin ja sain sitä varmaan puolilitraa. Lasiin nimittäin mahtui :) Ja mun mielestä sitä ei edes mitattu millään mitalla, kunhan loroteltiin lasiin.

      Delete
    2. Tuopa onkin totta, en ole hintavertailussani ottanut lasillisten kokoa huomioon. Ehka seuraavalla kerralla viinin tilaamista miettiessa katson naapuripoydasta kuinka liberaalisti sita on kaadettu! :)

      P.S. Meidan lahikaupasta loytyy pieni valikoima pikkupullojakin, janna ettei siella. Onkohan joku verotusjuttu tm. Osavaltiokohtaiset erot on musta kiehtovia - tyyliin, Jack Daniels valmistetaan maakunnassa, jossa alkoholin myynti on kielletty. :)

      Delete
    3. Meillä on niin hauskaa, että sunnuntaisin ennen puoltapäivää ei saa viinaksia juoda. Väki unohtaisi vielä mennä kirkkoon. Mua tämä huvittaa kovasti.

      Meillä on pikkupulloja, mutta viinipulloista en ole nähnyt sellaisia isosta pullosta puolikkaita. Kerta annoksia löytyy melkein kaikesta. Meidän pitää hakea viinakset viinakaupasta. Vain olut ja viinit ovat ruokakaupoissa.

      Annoskoko on mielestäni ollut huomattavasti reilumpi kuin Suomessa. Ja ainakaan sitä ei mitata pipetillä :)

      Delete
  6. Mie en ymmärrä viineistä mitään... No erotan sentäs punkun ja valkkarin:D
    Opiskeluaikaan juotiin halvinta mitä oli tarjolla,pullo El Tiemboa alle 5 euroa.Enemmän toi siippa on perehtynyt.
    Itseasiassa olen oluen ystävä,ehkä viskiäkin joskus.Nykyään tulee harvemmin otettua,otan vain silloin jos lähen ulos ehkä 1-2 krt vuodessa. En kestä krapuloita nykyään niin ei vähentyneet ovat biletykset.Enkä koskaan ole ollut lasillisen nauttija, minusta se on yhtä tyhjän kanssa:D

    ReplyDelete
    Replies
    1. Viinit ovat kyllä aika merkillisiä. Olen ollut muutaman kerran viinitilalla maistelemassa ja osaan kyllä pyöritellä ja tuoksutella. Olen haistavinani viinissä milloin mitäkin, kerran jopa karvasmantelia. Muut eivät yhtään tykänneet mun syanidi vitsistä.

      Tykkään myös oluesta. Hefeweisen olut on mielimerkkini. 15 vuotta sitten opin tykkäämään konjakin mausta ja muutama vuosi sitten viskistä. Luulen, että se liittyy jotenkin makunystyröiden ja hajuaistin menetykseen :)

      Kankkunen ei ole kiva ja sitä vältän. Vanhan sananparren mukaan krapulan tuloa ei voi estää, mutta päivän päätän minä.

      Delete
    2. Hahha vai syanidin maku:DD Voin vain kuvitella muiden ilmeet ja ehkäpä silmän pyöräytyksetkin!
      Ou my god!
      Mie toki arvostan sitä jos jollain on tuntemusta ko.asiaan. Täyttähän siihen olla joku lahja, vai onko se ihan opittua sittenkin?
      On se siippa joskus yrittänyt kertoa,mutten mie ymmärtänyt. Nyökyttelin vain "a-haa".

      Delete
    3. Näin jälkikäteen ajatellen se ei ehkä ollut ihan sopiva kommentti. Kyllä viinitietous on taitolaji. On ollut ilo olla joskus ruokapöydässä tällaisen taitajan kanssa, kun asiantuntija on tilannut ruokajuomat. Siinä otetaan niin monelaisia asioita huomioon.

      Delete
  7. Minä en todellakaan ole expertti, mutta (ikävä kyllä) vuosien varrella makuaisti on kehittynyt viinien suhteen. Se vaan on niin, että second cheapest ei enää maistuisi hyvälle. Rahalla saa tässäkin lajissa ikävä kyllä.

    En vailitettavasti kuulu talouden puolesta niihin, joille nämä viikunnanlehtiin (tai edes viininlehtiin) pukeutuneet tarjoilee tai jotka koskaan pääsee siihen Dubain koneeseen. Täytyy siis jättää juomatta, juoda parempaa harvemmin tai kestää second cheapest.

    Joskus kun voitan lotossa, menen Perahotellin raflaan ja tilaan 1000 liiran pullon. Katsotaan mitä makuaisti sitten sanoo?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Niin, kyllä aika usein laatu korvaa määrän ja viinien suhteen varmasti näin on.

      Sen kerran kun mies oli hövelillä päällä ja tilasi pullon Bollingeria pöytään ei sitä tietenkään ravintolassa ollut, vaikka se listassa olikin. Toivottavasti sulla on parempi onni :)

      Delete
  8. Tämä kirjoituksesi sai minut hyvälle tuulelle. Minulle voisi käydä kuin tuolle korkin purijalle, en tunnista viinejä enkä isommin viinikulttuuriakaan.

    Nostan maljan "second cheapest" viinille.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Viinin suhteen on myös erittäin tärkeää hyvä seura. Jos seura on passelia niin viinikin siinä kultivoituu :)

      Delete
  9. Hah. Hauska video. Pakko tulla kertomaan, että meidän nuorimmainen soittaa bändissä jonka nimi on Shiraz Lane. Ja siinä olikin kaikki mitä viineistä ymmärrän.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ovatpa keksineet hauskan nimen :) Sinulla on siis varsin henkilökohtainen suhde Siraziin.

      Delete
  10. Schiller's New Yorkissa tarjoaa listallaan cheap, decent ja good-viinejä. Joimme muistaakseni decentiä eli sitä toiseksi halvinta...

    Istanbulista on kotiuduttu, siellä viineissä oli rankka verotus, joten niitä tuli juotua vähän. Monessa paikassa ruoat saattoivat olla alle 10 EUR, mutta viinit alkoivat 40 eurosta, se toiseksi halvin oli jo 50 EUR. Sorruin välillä jopa oluen juontiin, jota tapahtuu ehkä kerran vuodessä.

    ReplyDelete
    Replies
    1. No jo on viinillä hintaa! Suomalaiset viinit eivät olekaan sitten niin kalliita, kun tarkemmin ajattelee. Onkohan muuten Turkissa anispohjaisia juomia, tyylin ouzo tai pastis? En ole koskaan käynyt Turkissa, joten tiedot ovat vajavaiset.

      Ei mitään uutta auringon alla. Tämäkin ajatus on siis jo pantu täytäntöön.

      Delete