Saturday, June 30, 2012

The Philadelphia Story

Lomamatkan ensimmäinen pysähdys oli Philadelphiassa, Pennsylvaniassa. Kaupunki on tuttu vain elokuvista: The Philadelphia Story, Trading Places, Rocky. Niin ja tietysti Pekka Töpöhännässä on Philadelphia Ville. 


Asetuimme ihan keskustaan, DoubleTree -hotelliin. Sijainti oli mukava, sillä metroasemalle oli vain minuutti pari ja kävellen pääsi joka paikkaan. Ympärillä oli pieniä ravintoloita,  ruokakärryjä, Tiffany. Love Parkiin käveli muutamassa minuutissa. Katukuvaa hallitsi ja suunnistamista helpotti City Hallin katolla keikkuva William Pennin patsas. 


Kotoa lähtiessä oli sopivan lämmin ja niin oli perilläkin. 38 C astetta oli meille etelän ihmisille  vielä lähes inhimillistä. Poikkesimme hellettä kuitenkin vähän karkuun Vapaamuurareiden Temppeliin, Masonic Temple. Kierros kesti vajaan tunnin ja sinä aikana näimme kaikki seremoniahuoneet ja museon aarteet. USA:ssa vapaamuurarit ovat avoimia, jäsenyyttä ei salailla. Opas vastasi mielellään kaikkiin kysymyksiin ja esitteli ylpeänä oman loosinsa. Tosin Dan Brownin Symboli-kirjaa hän ei kovin korkealle noteerannut. Muurarit pärjäävät hyvin ilman kioskikirjailijan hypetystäkin oli hänen ponteva mielipiteensä. Kaupunkivierailun pääkohde oli tietysti Liberty Bell. Kelloa soitettiin, kun Itsenäisyysjulistus luettiin ensimmäisen kerran  8.7.1776. Oli jännä nähdä, miten niin monet halusivat ikuistaa itsensä kellon vieressä. Kello muuten halkesi, kun siinä ollutta pienempää halkeamaa yritettiin korjata. Kellon ympärillä on paljon muutakin nähtävää. Nicholas Cagen tähdittämä "National Treasure" kannattaa katsoa matkaevääksi. Reading Terminal Market sai kuolaamaan. Kauppahalli tai Hakaniemen kauppahalli tulivat väistämättä mieleen. Kalkkunakauppiaalta ostimme tukevat lounasleivät, karpalohillolla tietty ja kyytipojaksi perunamuusia ja kastiketta. Flying Monkey -nimisestä leipomosta hankittiin browniet ja appelsiini-inkivääri herkku, mutta ne syötiin ennen kuin ehtivät kuvaan. Sorry. 


Namikaupassa oli sen verran malttia, että otin muutaman kuvan. Kaupassa oli hillittömät salmiakkivalikoimat, mutta kyllä suklaassakin löytyi. Laihdutuskuuri varmasti onnistuu tällä pillerillä. 


Päänsärkyyn pari aspiriinia. 


Ja kovan paikan tullen pala suklaalevystä. 


Juhannuksen aaton aattona pääsin saunaan. Hotellissa oli ihka oikea suomalainen kiuas. Tosin epäilen, että tokkopa niille kiville on monta kertaa vettä heitetty. Ei ollut minkäänlaista löylyastiaa. Vesipullo ajoi näppärästi sen asian. Päänvaivaa aiheutti ainoastaan sopiva saunapukeutuminen. Mitä sitä nyt laittaa ylleen kokolattiamatolla varustettuun saunaan? Päädyin uimapuvun ja pyyheliinan yhdistelmään. 


Kaiken mässäilyn jälkeen piti käydä vielä tutustumassa Rocky -elokuvista tuttuihin rappusiin. Muistattehan, kun Rocky hyppii portaiden yläpäässä voittajan elkein? Rappuset, the Rocky Steps, ovat vastassa kun poikkeaa taidemuseoon,  The Philadelphia Museum of Art. Puistossa on myös pronssinen veistos, the Italian Stallion. Siinä viimeistään pääsee Rockyn kylkeen kyöhnäämään. Matka jatkuu, mutta Philadelphiaan pitää päästä uudelleen. Philly, the City of Brotherly Love, kutkutti  monella tavoin. Teatteritarjonta näytti huikealta. 

18 comments:

 1. Voi mitä nähtävyyksiä!
  Norjassa kävin kerran leirintäalueella saunassa eikä sielläkään ollut kiulua eikä kauhaa ja lämpöä reilut 50 astetta. Kävin sitten henkilökunnan kanssa pienet keskustelut siitä, miten oikeasti saunotaan :). Muualla ulkomailla en ole saunaan päässytkään.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Kyllä oikeaoppinen saunominen tuntuisi olevan muille vieras käsite. Tässä saunassa oli muuten celsiusastein varustettu mittarikin ja kun saunaa olimme lämmittäneet vajaan tunnin ja tyhjentäneet neljä vesipulloa, niin lämpöä oli mittarin mukaan katonrajassa jo reilut 80 astetta.

   Delete
 2. Mä olenkin jo odotellut, että mihin sut kärrättiin lomailemaan! Vaikka Pa:ssa olen majaillut, niin Philadelphia on jäänyt näkemättä. Masonic Temple kiinnostaisi muakin Kadonneen symbolin vuoksi!

  Me ollaan Dallasissa heitetty hotellin suomikiukaalle vettä vesipullolla myös. Hotellin työntekijä tosin sai hepulin ja väitti, että me saadaan sähköisku, kun heitetään vettä sähkölaitteen päälle :DDDD

  ReplyDelete
  Replies
  1. Masonic Temple oli kyllä upea. Niitä loosihuoneita oli useita ja jokaisessa eri teema: gootti, renesanssi, egypti jne. Minä myös tykkäsin Kadonneesta Symbolista, mutta meidän opas nähtävästi ei. Faktat olivat hänen mielestään kokolailla oikein, mutta kirjallista vapautta oli harrastettu enemmän kuin on hyväksi.

   Mä mietin sitä veden heittämistä. Nimittäin funtsin, että ovatko osanneet asentaa piuhat oikein. Mutta riski otettiin ja se kannatti!

   Delete
 3. Ihana Philly juttu ja hyvä tietää, että Doubletree:ssä on sauna ! Ymmärsinkö oikein, että siellä oli oikeaa salmiakkia ? :)
  Muuten meidän vanhassa Y:ssa oli myös sauna, mutta siellä ei saanut heittää löylyä, koska muutamilla tyypeillä oli tapana lukea aamun sanomalehteä lauteilla !

  ReplyDelete
  Replies
  1. Salmiakki oli ihan oikeaa, erittäin voimakasta ja hyvää. Yksi lajike maistui jo ihan apteekin salmiakilta.

   Joku onneton kävi oven takana kurkkimassa, kun löylyteltiin, mutta ei rohjennut peremmälle. Hänellä oli kirja kainalossaan.

   Delete
 4. Siis kokolattiamatto saunassa?! Hih... :) Kaikkea sitä kuulee ;D 38 astetta lämmintä ulkona... Huoks, täällä raittiit kelit vain jatkuvat.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Onneksi ei ollut kovin pitkä nukka. Tuntui kyllä ihan hauskalta jalkapohjaan :) Kun tultiin kotiin oli täällä lämmintä 43 C astetta ja tuleva viikko on samanlaista.

   Delete
 5. Philadelphiassa kävin minäkin moikkaamssa Liberty Belliä;D Tosin oltiin itse kaupungissa aika vähän aikaa,sillä vietimme muutaman päivän lähellä olevassa pienemmässä kaupungissa. Aika makee dieettipilleri;D

  ReplyDelete
  Replies
  1. Kyllä tuollaisella pillerillä laihtuu :) Ja lähtee päänsärky.

   Kaikki ihmiset olivat tavattoman ystävällisiä Philadelphiassa. Kuumuus oli tietysti kova ja kanssakulkijat antoivat kerjäläisille, kadun asukeille, vesipulloja. Ja yksi haki Wendyltä hampurilaisen yhdelle nälkäiselle.

   Delete
 6. Kiva postaus, tuolla en ole itse käynyt.

  Myös Berliinistä, markkinoitla, löysimme koko kojun täynnä aitoa oikeaa suomalaista salmiakkia! Oli aika yllätys :)

  ReplyDelete
  Replies
  1. Siinä kyllä menee pää ihan pyörälleen, kun näkee tuttuja herkkuja. Mä en ole ihan varma olivatko salmiakit suomalaisia kun olivat irtomyynnissä, mutta maku oli kyllä mainio. Ihan kuin merkkareita.

   Delete
 7. Juuri luin lomareissulla "Symbolin", joten vapaamuurarikohde olisi ollut myös minusta kiva nähdä. Fakta ja fiktio tosin tietysti eri juttu...

  Hassuja saunoja on tullut siellä täällä vastaan; löllöimmät löylyt ovat löytyneet heti tuosta Ruotsin puolelta (vihreä kokolattiamatto ja muoviset lepotuolit) ja yhdet parhaista Italiasta (saunan lauteet menivät tosin poikki suomalaisten saunoessa). Saksassa kylpylässä henkilökunta yritti estää löylynheiton, koska se on hengenvaarallista.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Kirjan luettuani katselin kyllä myös Washingtonin nähtävyyksiä ihan eri tavoin. Symboliikkaa ja merkityksiä kun tuntuu olevan vähän siellä ja täällä :)

   Hassua, että jo Ruotsissa on niin erilaisia saunoja. Täällä muuten kanssa kuntosalin saunassa oli herra pitänyt miehelle esitelmää siitä, kuinka vaarallista löyly on. Se polttaa värekarvat.

   Delete
 8. Kuullosti mielenkiintoiselta, kyllä maailma on täynnä ihania paikkoja. Hyvää lomanjatkoa. Ja ne suklaat --nam!

  ReplyDelete
  Replies
  1. Niin on. Olisi kyllä mukava nähdä ja kiertää niin monta paikkaa. Philadelphia tuntui ystävälliseltä ja mukavalta paikalta.

   Delete
 9. Philadelphiassa olen ollut kerran, au pair-aikana vierailimme toisen auppari-ystäväni perheen sukulaisten luona. Sukulaiset halusivat ehdottomasti tutustuttaa meidät aitoon ja alkuperäissen Philly-leipään, joka olikin mehevä. Philly sandwich ja "Rockyn portaat" jäivät kaupungista mieleen.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Leipä jäi kokeilematta, vaikka etukäteen mietin että pitäisi maistaa. Jotenkin kuitenkin jäi väliin. Onneksi meidän Jersey Mikelta saa kai suhteellisen oikea Philly cheese steak -leivän.

   Delete