Friday, May 25, 2012

Jamie Oliverin Caesar salaatti

Viikko sitten aamutelkkarissa Jamie Oliver jakoi "Ultimate Caesar Salad" -reseptin. Ruokaohje oli yhteydessä juttuun, jossa puhuttiin ravintolapäivästä. Minulla on ollut sellainen käsitys, että ravintolapäivä on suomalainen idea mutta se ei jutusta käynyt ilmi. Sen sijaan salaatti näytti syötävän hyvältä. Jamie on siitä hauska, että hän jaksaa innostaa. Vaikka sitten sellaisen klassikon kuin Caesar salaatin kimppuun. 


Reseptin löydät kokonaisuudessaan täältä


Jamien salaatissa on kanaa, ciabatta leipää, pancetta tyyppistä kinkkua/pekonia, salaattia, vesikrassia, paprikaa, parmesania ja kirsikkatomaatteja.   


Salaatti on helppo tehdä omien mieltymysten mukaan, mutta kastike on tässä salaatissa SE juttu. 


Jamien ohje kuuluu näin:

- valkosipulin kynsi
- 2 sitruunan mehu
- 60 g parmesan juustoa 
-8 anjovisfilettä
- 2 kukkurallista ruokalusikkaa maustamatonta jogurttia
- roiskaus Worcestershiren kastiketta
- ruokalusikallinen punaviinietikkaa
- teelusikallinen englantilaista sinappia (kai tähän käy Auran sinappikin - Jamie taas vetää kotiinpäin)
- puolikas nippu tuoretta basilikaa - maku kannattaa testata yrttiä lisätessä



Sitten vain kaikki ainekset sekoittimeen ja sekoittamaan. 


Lopputulos näyttää rustiikkiselta ja herkulliselta. Mitä sitä kesäkuumalla muuta ravinnokseen tarvitseekaan kuin hiukan tuhdimman salaatin. Caesar salaattia en ole koskaan elämässäni syönyt niin paljon kuin täällä asuessani. 


Mutta aikaa meni ennen kuin ymmärsin, että kastikkeen salaisuus on anjovisfileissä. Oli aikamoinen hetki huomata, että anjovis käy muuhunkin kuin Janssonin kiusaukseen. 

Meillä on pitkä viikonloppu. Maanantai on yksi harvoista kansallisista vapaapäivistä, Memorial Day. Silloin muistellaan sodissa kaatuneita. Ruuat väritetään punaisen, valkoisen ja sinisen sävyihin. Mustikat, mansikat ja  vadelmat ovat halpoja. Kaupassa oli tänään jättisuuri tuore lasti meloneja. Aurinko hellii (tänään yli 35 C) ja myrskyjä ei ole horisontissa. Ainakaan kovin suuria, joten mukava vapaapäivä tulollaan. 

ONNELLISTA TOUKOKUUN VIIMEISTÄ VIIKONLOPPUA. KOHTA ON KESÄ!

16 comments:

  1. Ennen kun vielä söin kanaa,oli Cesar-salaatti eräs lemppareistani,ja sitä tuli joskus kotonakin tehtyä,ja totta,ansovis on tärkeä maun antaja siinä kastikkeessa;D
    Jamiellahan on nyt uusi projekti;Jamie Oliver's Food Revolution,joten ehkä tuo ravintolapäivä liittyy siihen.Siinä ihmiset eri puolella maailmaa järjestävät ravintolapäivän tapaisia tapahtumia ja sitten linkittävät ne sinne Food Revolutionin sivustolle.Hyvää viikonloppua!

    ReplyDelete
  2. Caesar käy kyllä niin monen kanssa ja tällaisena ruokaisampana versiona myös ihan kunnon ateriasta.

    Olen katsonut, kun Jamie yrittää muuttaa kouluruokailua. Siinä onkin työsarkaa kerrakseen. Siis täällä meillä. Monelle kouluruoka saattaa olla päivän ainoa ateria.

    ReplyDelete
  3. Kiva postaus ! Mielestäni Ceasar salaatti on hyvä idea Jamielta - sillä niiden laatu vaihtelee suuresti täällä. Joskus olen saanut todella hyvää, ravintolassa, jossa salaatti tehtiin 'tableside'.
    Näin itse Helsingin Sanomien web sitessä salaatin, jossa oli vuohenjuustoa sulatettuna leivällä ja tämä sitten rustiikkisen salaatin päällä. Sitä tekisi mieli kokeilla meillä tänä viikonloppuna. Nautitaan tästä yhdestä ylimääräisestä vapaapäivänä, niitä kun täällä on hieman heikosti. Hyvää Memorial Päivää !

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hyvää Memorial Day! Totta, monenlaista on tullut maistettua. Maistuvin on ollut kyllä sellainen, jossa juusto oli höylättyinä lastuina salaatin päällä. Nam. Hyviä kastikkeita löytää kaupastakin, mutta tätä täytyy kokeilla. Vaikka mua se anjoviksen muussaaminen ei kovin innosta...

      Kiva kun kommentoit!

      Delete
  4. Ceasarsalaatti on omakin suosikkini. Anjoviksesta en muuten välitä, mutta ceasarkastikkeeseen se kuuluu olennaisesti!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Leipäkuutioissa on myös valtavia eroja. Joskus saa niin maukkaita, että niitä voisi syödä reilumminkin :)

      Delete
  5. Tuo näyttääkin hyvälle! Ceasarsalaattia minulla tulee syötyä todella harvoin, vielä harvemmin itse tehtyä.
    Teillä onkin lämmin, me nauroimme eilen, että meillä oli eilen n. 16 astetta lämmintä ja ihmiset tyytväisinä kulkivat t-paidassa ja sortseissa :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Meillä tämä salaatti löytyy varmaan jokaisesta ravintolasta. Sitä on aina tarjolla.

      Lämpö on vain noussut. Kyllä se kesä taas tulee. Mutta talvsen jälkeen sellainen 16 astetta jo tuntuukin läpöiseltä :)

      Delete
  6. Kiitos postauksesta. Nytpä Ceasar salaatin tekoon 15 hengelle

    ReplyDelete
    Replies
    1. No Sinulla on sitten varsinainen urakka! Minä tekaisin salaatin eilen meidän viisihenkiselle perheelle. Meni kokonainen minuutti, kun aukaisin kaupan valmiin pakkauksen.

      Delete
  7. Ceasar lemppari täälläkin!
    Anjovis tosin mielestäni kuuluu silti vain janssonin kiusaukseen ;-)

    Tänään oli lämmin päivä täälläkin ja tietenkin poltin jo itseni! No se ei sinänsä ole yllätys,että heti kun aurinko näyttäytyy minä palan...mutta kun ei ikinä opi ;-)

    Tuohon edelliseen postaukseen piti sanoa,että aivan ihanaa palautetta olette saaneet!! Meillä olisi paljon opittavaa positiivisen palautteen antamisesta!!
    Kun ihmiset ymmärtäisivät,että positiivinen palaute kantaa pitkälle ja auttaa jaksamaan!!
    Ihana ope ja aivan ihanat vanhemmat on tyttärelläsi ;-)

    Mukavaa Memorial Day!!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Eikö ole kumma juttu, että aurinko aina vaan yllättää. Mulla on vähän sama vika, että en koskaan tajua milloin aurinko alkaa taas polttaa. Pahin oli, kun lippis oli päässä väärin päin ja otsaan paloi raita, joka vilkkui koko kesän...

      Meillä kyllä iloa riitti opettajan puhelusta. Ehkä hänkään ei osaa ihan ajatella kuinka paljon tuollainen ilahduttaa. Koulussa on toinen opettaja, joka kirjoittaa oppilaille kannustavia pikkuisia viestejä. Varmasti jäävät lasten mieliin.

      Delete
  8. Lisää Ceasar salatista omasta puolestani!
    Totesin että aikoinaan Amerikassa asuessani 70-luvulla tutustuin ja rupesin itekin sitä tekemään. Nimihän on tuttu ja kansainvälinen ja sen olen olen omassa hommissani huomannut, että melkein joka maassa se tehdään erilailla. Viimeeksi kun sitä sain eteeni niin vain tuijotin melko pitkään ja viimein maistoin. Visiin oli hienonhienolla raastimella koko homma tehty! Kulinaarien nutinto se ei ollut, muistutti lähinnä ohraryynivelliä, nämä pienet kokkareet lillu runsaassa majoneesissa....;)En maksanut ite siitä ruuasta joten en siis valittanutkaa, kaikkea en kyllä syönyt, sanoin säästäväni tilaa pääruualle!
    Mikään ronkeli en ole ruokien suhteen, menee kyllä alas melkein mikä vain....;)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Tämä kuulostaa jo erikoiselta! Pitäisi olla melkein kuva, en osaa edes tällaista kuvitella. Liika majoneesi ruuan kuin ruuan yhteydessä tekee siitä kyllä vähän epäilyttävän.

      Itse olen ehkä vähän kranttu, vaikka kaikkea yritänkin maistaa. Mutta joskus jo näkee päältä, että tämä ruoka ei ole minua varten. Sinä olet matkannut niin paljon maailmalla, että varmasti olet törmännyt yhteen jos toiseen herkkuun.

      Delete
  9. Ai että, pitäisi tehdä taas tätä ! Jamien respetit ovat yleensä takuuvarmoja, niin tämäkin.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Tämän kanssa on vaikea epäonnistua :) Herkkua, jos mikä.

      Delete