Wednesday, February 29, 2012

Talokauppaa amerikkalaisittain

Olen oppinut tunnistamaan merkit siitä, että talo aiotaan laittaa myyntiin. Ensimmäinen viite on, että ennen itse pihamaansa hoitaneen naapurin pihalle ilmestyy lannoituspalvelu. Nurmikko lannoitetaan suunnilleen kerran kuukaudessa.

Kuvat olen etsinyt netistä tänä aamuna kolmesta eri kohteesta. Talot ovat myynnissä tässä ihan lähellä. Talokauppa on taas ilmiselvästi vilkastumassa ja myyntiajat näyttäisivät lyhenevän.


Seuraavaksi pihalla huhkii puutarhuriryhmä: pensaita ja puita istutetaan ja trimmataan, penkkejä ja istutuksia pöyhitään. Tämän jälkeen paikalle marssitetaan painepesuriammattilaiset puhdistamaan ulkoseinät ja drivewayt, jokapaikan höylä tyhjentämään rännit roskista. Viimeisenä tulee sitten maalari, joka maalaa ainakin ikkunanpielet ja räystäskourujen laudoitukset.


Kaikki tämä voidaan myös tehdä siksi, että tulossa on perhejuhlat. Varma merkki alkaa olla, kun pihamaalle tuodaan kontti johon kannetaan kaikki ylimääräinen tavara talosta. Mitä vähemmän henkilökohtaisia tavaroita sen parempi. Kontin säilytykseen kelkkomisen jälkeen tulevat maalarit. Valokuvat ja muut seinäkoristeet on otettu seiniltä pois ja maalari taikoo seinistä taas uudet: vailla naulanreikiä, ihan kuin vasta paikoilleen pystytetyt, neutraalit. Tapetteja täkäläisissä kodeissa harvoin näkee. Loppusilauksena kokolattiamatonpesijät putsaavat matot ja siivoojajoukko kuuraa kaiken muun. Ikkunanpesijät huolehtivat, että aurinko pääsee paistamaan esteittä.


Pihaan kaartaa kiinteistönvälittäjä, joka vielä ehdottaa muutamaa parannusta ja talo on parin päivän kuluttua myynnissä.


Luulin jo aika hyvin tietäväni, miten taloa myydään. Mutta eilen illalla ystäväni yllätti. Hän tuli hiukan jo kiihtymyksestä puhkuen kysymään mielipidettäni. Heidän naapurinsa oli esittänyt kaikille lähinaapureille toivomuksen, että lapset leikkisivät esittelyjen ja open housien ajan takapihoilla. Siis siinä tapauksessa, että lapset eivät pysyisi sisätiloissa. Ystäväni mielestä tämä menee jo liian pitkälle. Onhan kyseessä kuitenkin lapsiperheiden asuttama naapurusto. Minä ehdotin, että jättää toiveen omaan arvoonsa. Voihan sitä aina toivoa. Talo elää tavallaan ja ostajankin on hyvä nähdä millaiseen paikkaan on muuttamassa. Ymmärtäisin ongelman, jos lapset mekastaisivat ulkona aamusta iltaan. Leikit kun yleensä kestävät tunnin tai pari ja ovat hyvin maltillisia. Lapset pysyttelevät omilla pihoillaan eikä naapureiden pihoille juoksennella.


Ystäväni kuunteli mielipiteeni ja sanoi, että tyttärensä saa sitten jatkaa drivewaylla liitujen kanssa piirtelyä.

23 comments:

 1. No huh...olipa "toive".Onneksi ystäväsi ei mennyt "mukaan" ;-)

  Ihania ja tilavia nuo sikäläiset talot!
  Täällä menee varmaan niin paljon rahaa eristykseen ja kaikkeen kylmän poissa pitämiseen sisältä :) että neliöt jäävät täällä paljon pienemmiksi!

  ReplyDelete
 2. Anne-Marie, ystäväni oli itse asiassa jo kolme kertaa toiveiden mukaan toiminut ja sitten häneltä vähän pinna kärähti.

  Meillä taas on ongelmana pitää kesäaikaan kuumuus talon ulkopuolella :)

  ReplyDelete
 3. Aika uskomatonta, että aletaan sanella naapureille missä lapset saavat olla! Suomalaisittain katsottuna tuo on jo röyhkeää.

  Noista kuvista tulee ihan mieleen, miten sain juurikin jostain vastaavasta kuvapostauksestasi idean millaiset kaapit meidän uuteen kotiin halusin. Olen tainnut unohtaa kiittää inspiroineesta postauksesta, mutta nyt: Kiitos Johanna =)

  ReplyDelete
  Replies
  1. Wau, onpas mainiota jos olet saanut inspiraation!

   On tämä amerikkalaisittainkin aika mielenkiintoista. Vapaus, yksilönvapaus - ne ovat koskemattomia ja loukkaamattomia oikeuksia. Toisaalta ihmiset ovat hyväntahtoisia ja haluavat auttaa. Siinä sitä ristiriitaa sitten onkin. Mutta onhan tämä vähän sellainen tarina, että en ole varma pitäisikö itkeä vai nauraa...

   Delete
 4. Minä jo ajattelin, että toivoi naapurien kakaroiden pukeutuvan sävysävyyn talonsa kanssa ja leikkivän tukat saparoilla tai sivujakauksilla jotakin mieltäylentävää ja rauhallista leikkiä:). Mikä se olikaan se elokuva, jossa naiset olikin täydellisiä robotteja? Huh. Liian amerikkalaista minulle...

  ReplyDelete
  Replies
  1. Stepford Wifes... Tiedän, että jossain alueilla määritellään mm. auton väri. Onneksi ei ihan niin tarkkaa vielä ole. Sikäli hassua, että ystäväni tyttärellä on hiukset aina sievästi, vaatteet sävy sävyyn ja pojallakin usein sivujakaus ;)

   Delete
 5. Onpas jotakin,että lapsia pyydettiin menemään piiloon;D
  Onpa upeita taloja!Asuntojen stailaushan on aika yleistä asuntoa myydessä,mutta teillä mennään jo aika pitkälle siinä;D

  ReplyDelete
  Replies
  1. Yaelian, eikös vaan olekin aika hupaisa juttu :)

   Toki löytyy niitäkin, jotka eivät ihan niin paljon asuntoa kunnosta. Olen kuitenkin huomannut, että jos pinnat kunnostetaan ja ylimääräinen tavara viedään pois niin myyntiajat näyttäisivät olevan huomattavasti lyhyempiä. Mutta oppii sitä tässäkin hommassa näköjään koko ajan uutta.

   Delete
 6. Ihania kuvia! Voi voi tuota kertomaasi tarinaa.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Ja mun ystäväni oli aika raiteiltaan. Oli tänään vielä soittanut tutulle kiinteistönvälittäjälle ja kysynyt kuinka yleistä on "piilotella" naapuruston lapsia. Kyllä sitä kuulemmma tapahtuu...

   Delete
 7. Johan pomppasi moinen ehdotus naapurillesi! No meitä on monenlaisia ;)...

  Ihanan näköisiä taloja, koteja! Niin avaraa!

  Kiitos tästä, oli nautinto lukea mukavan soljuvaa tekstiäsi Johanna :)!

  ReplyDelete
  Replies
  1. Mun silmään näissä kaikissa pisti juuri tuo avaruus. Yleensä amerikkalaiset kodit on aika runsaasti kalustettuja. Samoin seinien värissä oli kaikissa kolmessa kohteessa päädytty sitten samaan beigen sävyyn. Se näyttää olevan yleisin myyntiväri. Sitten jokainen maalaa seinät aika rohkeillakin väreillä, paljon käytetään punaita, sinistä, vihreää, keltaista.

   Delete
  2. Ja kiitos Minna ystävällisistä sanoistasi!!!

   Delete
 8. Voi luoja ja voi luoja toi lapsijuttu!! Luulisi ulkona leikkivien lasten olevan plussaa, koska ainahan on mahdollista, että lapsiperhe haluaisi muuttaa naapurustoon, jossa asuu myös muita lapsia.
  Ei sentään pyytänyt naapureita pesemään autojaan :))

  ReplyDelete
  Replies
  1. Ystävä kertoi, että taloa on käynyt nimenomaan katsomassa lapsiperheet. Mä en ihan oikeasti käsitä, mitä tämä ystäväni naapuri ajattelee. Vai ajatteleeko mitään...

   Odotan innolla miksi tarina kehkeytyy jos myyntiaika pitenee. Ehkä se autonpesu on seuraavaksi listalla ;)

   Delete
 9. Nauran vieläkin xD Kuvittelen sieluni silmin tuon asunnon uudistus tapahtuman ja kaikki piilottelupyrkimykset, jotta talo olisi varmasti edukseen. Mukava yllätys sitten kun tyypit muuttavat taloon ja naapurin puskien takaa alkaakin kurkistella uteliaita tenavia. "Tämän piti olla rauhallista seutua..."

  On kyllä niin periamerikkalaisen näköisiä asuntoja, että oksat pois. Suomessa tällaisissa mainoksissa olisi kyseessä jo luksustason huvila, ellei jopa kartano. :) Joskus katsoin amerikkalaisia sarjoja ja ihmettelin, miten siellä kaikki ovat aina niin rikkaita. Mutta tajusin, että tämäntyyppiset asunnot ovat siellä päin ihan tavallisia.

  Sama se on täällä Briteissä. Jopa meille opiskelijoille vuokrataan sen näköisiä taloja, että Suomessa sellaiset sopisivat suurperheille ja joita pidettäisiin vähän varakkaampien ihmisten asuntoina. Äidille laitoin kuvia ensi syksyn kodistani ja hän katsoi aivan ihmeissään. :)

  Kiitos tästä, sait hyvät naurut aikaan. Tästä saisi aikaan ihan kunnon sketsipätkän ;)

  ReplyDelete
  Replies
  1. Ja viimeistään siinä vaiheessa, kun kaikki käyvät viemässä tervetuliaisleipomuksia uusille naapureille paljastuu karu totuus :)

   Nämä meidän kulmakunnan talot ovat tyyliä "traditional". Olen suomalaisissa taloesitteissä nähnyt vähän samantyylisiä, ja mallien nimet viittaavat kyllä tälle mantereelle.

   Uusi trendi on, että pariskunnat haluavat omat makuuhuoneensa. Jossain oli tilastoa tästä ja moneen uudisrakennukseen rakennetaan his and hers bedroom. Ihan kuin ennen vanhaan.

   Olisi joskus kiva päästä tutustumaan brittiläiseen kotiin. Monet rakennukset näyttävät hurjan kauniilta. Ja niissä on historian havinaa. Kiva juttu, että olet löytänyt jo kodin syksylle :)

   Totta, kyllähän tästä sketsin saisi. Meillä on muuten asukasyhdistyksen edustaja joskus käynyt katsastamassa miten roskikset on sijoitettu - eivät saa näkyä tiellä ja pitää olla tietty jalkamäärä talon sivusta taaksepäin. Melkein jokainen sai muistutuslapun...

   Delete
 10. Just katoin jotain kiinteistöohjelmaa (taisi kyllä olla ehkä kanadalainen..?), mutta siinä esim. naapurustossa ei saanut ajaa tai säilyttää drivewayllä sellaista maasturiautoa, mikä kyllä sitten kumottiin kiinteistövälittäjän kanssa tehdyn tarjouksen perusteella, mutta se jo kummastutti. Mutta että lapset sisälle :D Huh!

  Mutta upea talo ja "pikku fiksailu" kuulostaa kyllä järkeenkäyvälle!

  ReplyDelete
  Replies
  1. Meillä on muuten kanssa tarkat säännöt siitä, että drivewayllä ei saa säilyttää mitään esim. mönkijöitä, veneitä jne.

   Aika on rahaa ja jos näillä ehostuksilla saa myyntiajan lyhyemmäksi, niin kyllä se sitten maksaa itsensä takaisin.

   Delete
 11. Hahaa, tenavat piiloon lukkojen taakse, ettei kiinteistövälittäjän myynti-flow vaan häiriinny. Mitäs jos järjestättekin sellaisen tempauksen naapureiden kanssa että lähdette aikuiset leikkimään talojenne pihoille? Tytöille saparot päähän ja pojille polvihousut jalkaan ja sitten vaan hippasille! Kiinteistövälittäjän ammattitaito testataan kerralla, kun miettii kuumeisesti miten tämän selittäisi parhain päin...? :)

  ReplyDelete
  Replies
  1. Tätä muuten täytyykin ehdottaa ystävälleni! Voisivat tällaisen vastaiskun kehitellä :) Minähän voin mennä sinne vielä joukon jatkoksi möngertämään aksentillani. Mulle varmaan laitettaisiin ilmastointiteipit jo suulle ;)

   Delete
 12. No huh! Luulisi niiden leikkivien lasten olevan päinvaistoin myyntivaltti, jos perheasuntoa myydään.
  Itsekin jenkeissä asuneen, edelleen hämmästelen sitä miten ihan keskivertoperheillä on älyttömän isot lukaalit. Nämä Suomen talot tuntuu ihan miniatyyreiltä, ehkä ne rakentamiskustannukset sitten vain ovat sielläpäin pienemmät tai se sitten se on sitä periamerikkalaista suuruudenhulluutta:)

  -elli

  ReplyDelete
  Replies
  1. Ainakin työvoima on halvempaa. Meidän kulmilla on paljon rakennusmiehiä Meksikosta. Joskus mietin, että ei taida olla mitään työaikarajoituksia, kun työt alkavat auringon noustessa ja jatkuvat iltamyöhään. Talot valmistuvat kyllä pikavauhtia.

   Olipa mukava juttu, kun tulit kommentoimaan :)

   Delete