Monday, February 20, 2012

Pateettista

Lunta satoi! Jeee! Lapset katsoivat illalla ennen nukkumaanmenoa haituvaisten leijailua ja olivat valtavan onnellisia. Juuri nimittäin oli tullut tieto, että poikkeuksellisten olosuhteiden vuoksi koulu alkaa kaksi tuntia normaalia myöhemmin.


Tämän talven ensimmäiset (ja kai viimeiset) nietokset näyttävät varmasti Suomesta katsottuna aika pateettisilta. Mutta tämäkin määrä toi mukanaan lumen tuoksun. Ja liikennekaaoksen. Vasta pari vuotta sitten selvisi, miksi n. 170 piirikunnan julkista koulua aloittaa tällaisen lumentulon jälkeen koulupäivän myöhässä: tien päällä on myös 16-vuotiaita vasta ajokortin saaneita nuoria, jotka eivät ehkä osaa ennakoida tien liukkaita kohtia. Nuorimmat matkaajat voivat olla 15-vuotiaita opetusluvan kanssa treenaavia autoilijoita.


Narsissit jo kurkoittelevat kohti aurinkoa. Mun narsissit on myöhäistä lajiketta, naapurilla kukkii jo.

Liikenne jumittuu siksi, että monet vanhemmat vievät lapset kouluun omalla autolla poikkeusaamuina. Osavaltion paloasetuksen (fire code) mukaan alle 8-vuotiaita lapsia ei saa jättää yksin kotiin. Alle 8-vuotias ei voi myöskään vastata nuoremmista sisaruksista. Tulipalon tai muun onnettomuuden sattuessa sitten tutkitaan oliko lapsi riittävän kypsä ylipäänsä olemaan yksin. Jos ei ollut saa vanhemmat/huoltajat syytteen väärinkäytöksestä (abuse). Koska niin moni joutuu muuttamaan päivärytmiään ymmärtävät työnantajatkin asian oikein hyvin. Joten oikeastaan kaikki päivähoitopaikoista alkaen avasivat ovensa tänä aamuna myöhempään.


Parasta koululaisten mielestä tietysti on, että menetettyä kahta tuntia ei tarvitse tehdä takaisin. Jos koulu olisi ollut kiinni olisi työpäivä pitänyt korvata jonain keväisen kauniina lauantaina.

23 comments:

 1. Ei yhtään pateettista,kade kade!Jerusalemiin odotettiin viikonlopuksi lunta,mutta tuli vain lumensekaista vettä. Pohjoisessa sitten oli luntakin,niin että pystyi tekemään lumilinnoja ja ukkoja,ja täällä omilla nurkillani vain satoi;D
  Hyvä tuo laki,ettei alle 8v. saa jättää yksin kotiin:)

  ReplyDelete
  Replies
  1. Kiitos lohduttavista sanoistasi ;) En nyt sitten harmittele yhtään. Lapset olivat aamulla vähän alakuloisia, enemmän olisi saanut kuulemma sataa.

   Kyllähän 8 v. ja nuorempi on vielä aika pieni olemaan yksin. Saatikka toimimaan jos jotain kovin kummoista tapahtuu. Tahtoo isommaltakin ihmiseltä unohtua ohjeet, kun tosipaikka on kyseessä.

   Delete
 2. Meillä on niin paljon lunta, että hyvin voisimme lähettää sitä hiukkasen myös sinne teille, hih. No ei vainenkaan. Mutta tulisipa meille myös laki, ettei lapsia (alle 8 v) saisi jättää kotiin yksin. Menis monta juttua raastupaan sen pohjalta.
  Narsissit on kevään airuita, jaksettava odotella, kunnes tuo valtavan paksu lumipatteri niiden päältä sulaa. Tasan ei käy onnenlahjat!

  ReplyDelete
  Replies
  1. Meillä olisi täällä ainakin kolme innokasta lumenvastaanottajaa. Varmasti ottaisivat kädet levällään toimituksen vastaan :)

   Tuossa jo Yaelianille kirjoitinkin, että 8 v. on aika pieni. Johan jo yksinomaan pimeäkin pelottaa, muusta puhumattakaan.

   Kävin kävelyllä ja ihailin monen naapurin jo täydessä kukassa olevia narsisseja. Tuo mun paikka taitaa olla sen verran savinen, että kukat eivät pääse ihan oikeuksiinsa.

   Delete
 3. Hyvin teillä valmistaudutaan liukkauteen. Hyvä niin.
  On se mukavaa, kun lapset saavat ylimääräisen pienen vapaan.
  Me kohta hukumme lumeen. Näillä pienillä pihoilla ole paikkaa mihin lumet kolaisi. Onneksi kevät on jo tulossa.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Kerran satuin tien päälle, kun lumisade alkoi. Itse hiljensin heti ja moni muu. Mutta sitten oli niitä, jotka porhalsivat täyttä höyryä ja spinnailivat. Sitä on vaikea uskoa. Talvirenkaita ei ole, ei edes kitkarenkaita. Niitä kun tarvittaisiin vain muutamana päivänä vuodessa.

   Liika on liikaa, lumessakin. Mun lumet suli jo. Ja se ihana tuoksukin katosi.

   Delete
 4. Jäin koukkuun noihin narsisseihin *huokaus* Odotan kevättä jo "pikkuisen" innolla. ;) Tosin minun narissieni, tulppaanieni ja krookuksieni päällä on sentti jos toinenkin lunta...

  ReplyDelete
  Replies
  1. Kyllä ne sieltä kohta pukkaavat. Kurja puoli tässä tietysti on, että allergigoilla alkaa ankeat ajat tänä vuonna taas aika aikaisin, kun luonto oikein pukkaa kukkaa.

   Delete
 5. Eipä näy Briteissäkään(tai siis etelärannikolla) hiutaleen hiutaletta. Kevät alkoi tehdä tuloaan jo tammikuussa ja nyt ollaan matkalla kohti lämpöä, lämpöä, kesää! =) Ihmeellistä. Toisaalta kaipaan laskettelua, hiihtoa ja pulkkamäkeä, mutta kyllä tämä nyt väliaikaistilaksi kelpuutetaan :) Kuvittelin jotenkin että siellä rapakon takana olisi nietoksittain lunta, mutta ei :P Ihana postaus kauniine kuvineen. Ainiin: Nuo olivat itsellekin lapsuuden huippuhetkiä jos koulupäivät oltiin peruttu tai lyhenivät pakkasen takia :D Pieniä iloja, niistä ne pienet osaavat nauttia.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Kyllähän se oli ihan juhlapäivä jos koulupäivä jotenkin oli lyhyempi :) Niin muuten on vieläkin, nukuin aamulla mielelläni pidempään.

   Uutisista olen katsonut, että Euroopassa on lunta huikeat määrät ja jotenkin kuvittelin, että sitä olisi siellä Sinunkin tienoillasi. Mutta olin sitten väärässä.

   Ei tästä tarvitse paljon mennä pohjoiseen tai länteen (vuorien suuntaan) niin lunta on ainakin kohtuullisesti. Meillä on vuodessa yleensä 2-5 lumipäivää ja sillätavoin, että pääsee pulkkamäkeen ja voi tehdä lumiukon. Ja tuttu tunne, viime yönä näin unta että hiihdin kevätauringon paisteessa järven jäällä...

   Delete
 6. Syksyn ensimmäiset hiutaleet saavat kyllä meidätkin täällä Suomessa aina ihan sekaisin innosta, joten uskon kyllä, että sielläkin iloitaan tuosta lumimäärästä, tuli se mihin aikaan vuodesta tahansa. Vaikka onhan siinä se nurja puolensa liikennekaaoksineen.

  Arvaat varmaan, että tuo asetus koskien alle 8-vuotiaiden yksinoloa kotona, osui ja upposi. Me mietimme joka viikko, miten järjestämme asiat niin, että poikien yksinolo kotona olisi mahdollisimman lyhyt. Mies oli syksyllä vuorotteluvapaalla, kun ekaluokkalaisten koulutaival alkoi ja se oli kyllä tosi hyvä juttu meidän perheen kohdalla.

  Ps. Käythän lukemassa viimeisimmän postaukseni. Siellä on varmaan jotain sinuun ja blogiisi liittyvää... ;)

  ReplyDelete
  Replies
  1. Kyllähän se ensilumi on ensilumi, olet ihan oikeassda. Siinä on jotain taianomaista.

   Meillä aika moni perhe päätyy siihen, että toinen puoliso (yleensä äiti) on kotona. Hyvin paljon myös isovanhemmat muuttavat lähelle lapsia ja lapsenlapsia ja auttavat hoidossa, harrastuksiin kuljetuksessa jne. Sitten on iltapäiväkerhot, joko koululla tai koululta kuljetus kerholle.

   Kiitos Sinulle haasteesta. Nyt täytyy aloittaa ankara pohdiskelu :)

   Delete
 7. Itse olen tänään hikoillut tunnin lunta luomalla, sain siistittyä sillä paria taloyhtiön kulkuväylää hiukan... jotta hiukan hymyilyttää :D Tosin liikenteen ongelmat eivät hymyilytä yhtään, sen verran on täälläkin päin pelti rytissyt viime aikoina.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Lumenluonti käy muuten urheilusta. Minä toivorikkaana silloin kun lunta tulee säntää lapion kanssa luomaan lumet. Joskus ehtii sulaa pois :( Lumitöissä on aina jotenkin hermo levännyt. Kai se on, kun näkee mitä saa aikaiseksi.

   Näin ne Lahdentien kolarit kuvista. Olipas aikamoista.

   Delete
 8. :DDD Meidän pihassa on paikoitellen yli metri lunta. Ihan oikeasti, meinaa loppua huumori sen kanssa. Eilen oli aivan tajuton myräkkä. Ja jos en väärin kuullut, niin lisää tulee huomenna..
  Mutta onneksi on helmikuu lopuillaan. Tietää, että lumen tulo loppuu väkisinkin kohta, kun kevät tulee.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Katsoin juuri lehdestä, että huomiselle laskiais-tiistaille on lunta tulossa koko maahan. Ok, kyllähän sen lumen sulamista sitten aina jossain vaiheessa alkoi toivoa. Mutta mun nietokset hupenivat puolessa tunnissa :(

   Delete
 9. Hih, teillàkin on liikennekaaos taattu samasta mààràstà lunta kuin tààllàkin. Ei tosin nuorten kuskien vuoksi vaan liukkaiden vuoriteiden vuoksi. Viimeiset pari viikkoa on kouluun menty niukasti. Meillà tosin ei joudu korvaamaan pàivià, vaikka koulua ei ole ollutkaan.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Voin vain muuten kuvitella, mitä lumi saa aikaan vuoriteillä. Ja teillä on siellä varmasti paljon kuljettajia, joilla on bensaa suonissa? Ainakin siis omasta mielestään. Olenkohan tämän luuloni kanssa ihan väärässä.

   Meitä ne korvauspäivät vähän jurppivat. Päivät ei kestä kuin viisi tuntia, mutta viikonloppuisin olisi kiva tehdä jotain muuta. En ymmärrä, miksi ei voitaisi vaikka antaa nippu kotitehtäviä. Koulussa kuitenkin korvauspäivänä usein katsellaan telkkaria, pelataan pelejä jne.

   Delete
 10. Edelleen voisin lähettää täältä ison kasan sinne lunta ;-) mutta se teidän postimies voisi tykätä pahaa..hih!
  Lunta vaan tulee ja tulee...mutta onneksi aurinkokin on jo näyttäytynyt ja eilen jopa räystäistä tippui vettä!

  ReplyDelete
  Replies
  1. Voi, se räystäyden tippuminen on muuten sellainen juttu, että mikään ei tunnu niin keväältä kuin se ääni!

   Joo, meidän Wayne saattaisi vähän pahastua... On kyllä hurjan kiva posteljooni.

   Delete
 11. hihiii :) Meillä on "vähän enemmän" ja lisää tulee, tänäänkin satoi aamulla. Minulle kyllä riittäisi, odottelen kovasti, että sulaisi jo pois!

  ReplyDelete
 12. Tervehdys Johanna!

  Mulla on sulle jotakin blogissani, tulehan kurkkaamaan :)...

  t.Minna

  ReplyDelete
 13. En nyt osannutkaan vastata suoraan tuohon meidàn kommenttien perààn, mutta kirjoitan nyt tàhàn. Niin paljon kun tààllà kuskeilla onkin bensaa suonissa niin jos tulee lumi- tai jopa vesisade niin liikenne matelee. Mennààn aivan supervarovasti myòs suoralla tiellà, vaikkei siihen olisi tarvettakaan. Tai ehkà mà vaan kuulun niihin kaahari suomalaisiin joita sitten tuollainen mateleminen àrsyttàà, heh! On toi kyllà tyhmà mennà kouluun lauantaina ja jos siellà vain pelataan niin tuntuu ettà se olisi opettajia varten ettà saavat tarvittavat pàivàt tàyteen tai jotain. Meillà oltiin 8 pàivàà yhteensà koulusta pois, kun satoi lunta. Ei tosin peràkanaa...vàlillà mentiin pàivàksi kouluun ja sitten taas ei jne. Aamuisin katsottiin ulos ja pààteltiin ja odoteltiin tuleeko koulubussi hakemaan vai ei. Ainut mikà pàivà korvattiin oli yksi pàivà, kun tiistaina oli karnevaalit ja vapaapàivà niin yleensà myòs maanantai olisi ollut vapaa, jotta lapset saa pidennetyn viikonlopun. Nyt lumentulon takia oltiin kuitenkin niin paljon pàivià menetetty ettà tuota ylimààràistà vapaapàivàà ei ollut. Tààllà ei siis olla ihan niin pàivien pààlle...kunhan nyt vàhàn sinnepàin niin hyvà tulee, kuten varmaan osaat kuvitellakin :D

  ReplyDelete