Tuesday, January 3, 2012

MI 4 "Ghost Protocol", "The Girl with the Dragon Tattoo", "War Horse"

Pitkän loman aikana ehdimme käydä elokuvissa. Juhlapyhien tienoilla julkaistiin monta mielenkiintoista leffaa ja oli vaikea päättää mitä haluaisi katsoa. Mission Impossible 4 “Ghost Protocol” oli kuitenkin helppo valinta: olen tykännyt MI-sarjasta ja olihan mukana Samuli Edelmann.


Tarina oli ihan kelvollinen versio hyvän ja pahan taistelusta. Tiedättehän, kun hyvikset ovat ensin niskan päällä, sitten pahiksilla on kaikki kortit ja lopuksi katsotaan kummat voittaa. Hyvikset yleensä. Maisemat pysyivät mielenkiintoisina, Moskovasta Dubaihin, lumesta ja jäästä erämään hiekkadyyneille ja juhlaviin palatseihin, maailman korkeinta rakennusta Burj Khalifaa unohtamatta. Elokuva oli takuuvarma, rymimää ja räiskettä, riittävän jänniä käänteitä ja hyvikset pääosissa. Jopa siinä määrin, että pääkonna Michael Nyqvistin esittämä Kurt Hendricks tuskin filmissä vilahti. Tai vilahti, mutta melkein yhtä usein kuin Edelmannin esittämä pahis Wistrom. Joskus pitäisi kellon kanssa tarkitaa kumman pohjoismaisen näyttelijätähden rooli oli ajassa mitaten suurempi.

Myönnän, että tämän leffan suhteen mielenkiintoni kiinnittyi suomalaiseen näyttelijään. Huomasin saman asian kuin Suomen matkoilla: kyllä vain suomalaisissa ja pohjoismaisissa miehissä on sitä jotain, jäyhyyttä ja jylhyyttä vaikka muille jakaa. Miehisyyttä, joka on ihan erilaista kuin missään muualla.


Toinen hartaasti odottomani elokuva oli “The Girl with the Dragon Tattoo“. Sekä kirjat että ruotsalainen filmatisointi ovat jääneet mieleen lähtemättömästi. Odotukset olivat korkealla.


Tunnelmani alkoivat lässähtää jo alkutekstien aikaan. Mitä kummaa lyijystä sulavat ihmishahmot tässä tekevät (vai onko aine edes lyijyä)? Heavympää rockia jostain vuosien takaa ja Lisbethin kampauskin päin prinkkalaa heti alkumetreillä…

Ei elokuva huono ole. Jos en olisi nähnyt ruotsalaista elokuvaa olisin kai ollut ihan tyytyväinen. Nyt ilahduin eniten Stellan Skarsgårdin esittämästä Martin Vangerista. Daniel Craig tuntui vieraalta, ulkopuoliselta. Huono juttu, kun Mikael Blomkvist on kuitenkin yksi elokuvan päärooleista. Rooney Mara Lisbeth Salanderina tuijottelee kajalin tuhrimilla silmillään ja näyttää söpöltä. Ei kuitenkaan yhtään Lisbethiltä, nerokkaan pirulliselta elämän päähän potkimalta piiloenkeliltä. Ei ole intohimoa, paloa. Tuotanto olisi tehnyt itselleen suuren palveluksen palkkaamalla rooliin Naomi Rapacen.

Huvitun suunnattomasti myös Maran aksentista. Ruotsalaista se on kai olevinaan. Naisrooleihin on palkattu jylhännäköisiä naisia. Tällaiseltako ruotsittaret täältäpäin katsottuna näyttävät? Lumikaan ei ole vain paikoillaan nietoksissa, vaan sataa aina suoraan kameran silmään. Pohjoismaisia kliseitä Hollywood-tyyliin.

Kuten sanoin, ei elokuva ole huono. Lopussa on myös vedetty juonen mutkia suoriksi ja oikeastaan pidän käänteestä. Mutta jos ruotsalainen elokuva on tehnyt vaikutuksen suosittelen tätä kevyeksi välipalaksi DVD:ltä katsottuna saunan jälkeen.


Lapset istuivat viereisessä teatterissa ja katsoivat elokuvan “War Horse“. Steven Spielbergin ohjaus on nähtävästi ollut laatutyötä (as usual), sillä tytär sanoi elokuvan pompanneen ykköstilalle ohi Avatarin. Leffassa seurataan nuoren Albertin ja hänen ratsunsa Joeyn vaiheita ensimmäisessä maailmansodassa. Elokuva pitää katsoa vielä koko perheen voimin kunhan se tulee vuokralle.


Ainoa miinus oli kuulemma ollut vieressä istuneet tyttö ja poika, jotka pussailivat koko elokuvan ajan. Hoksasimme vihdoin viimein kysyä, että mihin menitte istumaan. Takapenkille oli ängetty. Nyt lapset tietävät, että sinne EI pidä mennä jos haluaa KATSOA elokuvaa. Sinne mennään vain pussailemaan :)

4 comments:

 1. Tuo Ghost Protocol pitäisi katsoa ihan vain Edelmannin vuoksi... Kun jään sairaslomalle niin pitää kyllä katsoa elokuvia.

  ReplyDelete
 2. Mari, itse ilahduin ja yllätyin hyvässä mielessä tästä Ghost Protocol -leffasta. Edelmannilla on hyvä rooli ja hän on karismaattinen Cruisen rinnalla.

  ReplyDelete
 3. Näin kaikki 3 alkuperäistä ruotsalaista Dragon tattoo -leffaa,joten tuo remake ei oikein jaksa kiinnostaa.Mutta tuon Spielbergin leffan haluaisin nähdä.

  ReplyDelete
 4. Yaelian, sama juttu, kaikki kolme on nähty. Ja ei tällä uusimmalla oikein uutta annettavaa ole.

  Spielbergiin voi aina luottaa! Uskomatonta, miten yksi toisensa jälkeen hän ohjaa hyviä leffoja. Tosin jotkut tuottamansa elokuvat ovat olleet pettymyksiä, kuten tämä Cowboys and Aliens...

  ReplyDelete