Friday, January 13, 2012

Ilostelun voima

Joskus aamulla jo herätessä on niin ankealla tuulella, että iloisen ja hyvinvoivan ihmisen näkeminen tuntuu henkilökohtaiselta loukkaukselta. Että viitsiikin, iso ihminen. Hymy korvissa, vailla mitään syytä. Mies se tulee räkänokastakin, vaan ei turhan naurajasta!


Anna-Karin Elden näkemys ankeista aamuista.

Itku tulee pitkästä ilosta, sen tietää jokainen. Tosin viime aikaiset empiiriset, pers. kohtaiset tutkimukseni ovat osoittaneet, että ilo tuntuisi lisäävän iloa. Hyvä kierre kun pääsee vauhtiin, niin se on kuin lumivyöry Sveitsin alppimaisemissa. Jos meinaa vyörystä selvitä on parasta vain yrittää uida myötävirtaan.

Tänään aamulla klo 7.15 eteisen lattialla seisoi nuorukainen, joka loihe lausumaan taikasanat: “I´m so happy!”. Ihan ilman mitään syytä. Sitten annettiin suukot vanhemmille ja sanottiin lisää maagisia loitsuja: “I love you guys”. Viimeinen toimenpide ja kommentti kuultiin triplana. Vilkaisimme miehen kanssa toisiimme ja hymy karehti väkisinkin huulille. Mikäs siinä jos meininki on tämä. Me ainakin halutaan olla messissä!

Eilen klo 21.10 olkkarin matolta kohottautui neitokainen, käsissään valmis projektityö. Takana klo 7.40 alkanut koulu, (koulupäivään kuului mm. 4 kilometrin juoksu), parituntiset urheilutreenit, illallinen ja sen jälkeen klo 18.30 eteenpäin läksyjen ja projektin tekoa. Tyttö hymyili leveästi ja sanoi: “I feel like I accomplished something.” Kaksi sisarustaan yhtyivät fiilikseen ja iltatoimet sujuivat naurun säestämänä.

Taivaan linnuista on kehotettu ottamaan oppia. Mutta kyllä lapsetkin käyvät esimerkistä. Mikä asenne: töitä tehdään tosissaan ja työn tuloksista nautitaan vilpittömästi. Uusi päivä alkaa toteamalla, että mä oon niin onnellinen. Olen ajatellut ilostella enemmän. Ehtii sitä sitten taas yrmyillä.

12 comments:

 1. Ihanan positiiviset lapset teillä:) Tuollainen saa toisenkin hyvälle mielelle.Kyllä varmaan olette itse olleet hyvänä esimerkkinä;D

  ReplyDelete
 2. Ihanan positiivinen kirjoitus! :) Välillä kyllä aikaiset heräämiset tökkivät, piristysruiske heti aamuun saattaa pelastaa koko päivän. :D

  ReplyDelete
 3. Kyllä. Minäkin haluan. Ilon tuojia ympärilleni ja itse ilon viejäksi.

  Narisijoita, marisijoita, pessimistejä, mörrimöykkyjä ja pahanilmanlintuja tässä maailmassa riittää. Ei suostuta sellaiseksi.

  Kel onni on se onnin kätkeköön. Sarjassamme suomalaisia sananlaskuja, joiden ei olisi suonut syntyneenkään! Meillä on Onni, emmekä kätke häntä. Eikä se onnistuisikaan. On se jo sen verran iso poika!

  ReplyDelete
 4. Herrantähden, mitä sä olet syöttänyt/juottanut lapsillesi :DD
  Voisin tuoda omat kiukku-uhmikseni heti syömään/juomaan tuollaista taikaruokaa/juomaa!

  Puhuuko sun lapset muuten suomea?

  ReplyDelete
 5. http://www.youtube.com/watch?v=Kj70nDhuXvU

  ReplyDelete
 6. Yaelian, toisinaan epäilen, että saavat ainakin äidiltään esimerkin miten ollaan ärrinpurri... Yleensäkin amerikkalais-lapset ovat kovia puhumaan ja nauramaan. Meno on aikamoista, kun paikalla on useampi tenava. Siis kivalla tavalla aikamoista :)

  BagMiss, en tiedä onko apua aikaisiin aamuihin... mulla valkenee päivä aina vasta ensimmäisen kahvikupillisen jälkeen. Karmeita ovat olleet aamut, kun kahvi on ollut loppu!

  Mine, mietin kuule samaa kuin Sinä: miksi suomalaiset sananlaskut ovat niin tylyjä? Ihana nimi tuo Onni! Ja käy koko ajan vain suuremmaksi!

  Nanna, joskus olen epäillyt juomavettä :) Se taitaa olla yksi suosituimmista salaliittoteorioista tällä mantereella.

  Minä puhun lapsille suomea, mutta vastaukset tulevat enimmäkseen englanniksi. Kieli kuitenkin kummasti aina aktivoituu Suomen-lomilla, joten olen toiveikas että jos tarve vaatii, niin onnistuu.

  Ari, tarttuva tämä Kenny Vance "I´m so happy". Kyllä tätä kelpaa lallatella.

  ReplyDelete
 7. Kyllä se vaan niin on, joskus vastaanpyristelystä huolimatta alkaa ihan tahtonsa vastaisesti kellua myötävirtaan. Ihania lapsia ... siis nuoria olet kasvattanut.

  Nappasin Arin linkin soimaan tuohon taustalle, tuntui että tarvitsen sitä tänä aamuna nyt vähän neljän jälkeen...

  Ihania ilon hetkiä viikonloppuusi!

  ReplyDelete
 8. Ihanan positiivinen postaus :) Tosiaan, onkohan teillä joumavedessä jotain... ?

  ReplyDelete
 9. Ihana arki, teillä!! :) Meillä ihmetellään pienen vauvan hymyjä, ne kyllä tarttuvat myös.

  ReplyDelete
 10. Teillä on kyllä aivan ihanan positiivisia lapsia!!!
  Voisiko teille lähettää pari murrosikäistä? ;-)

  ReplyDelete
 11. Ihanan mukaansatempaava kirjoitustyyli sinulla, on kerrassaan ilo lukea. Sait hymyilemään, se kai oli tekstin perimmäinen tarkoituskin :> Onnistui!

  Olen itse tullut samaan päätelmään; eläimet ja lapset ovat aitouden ruumiillistumia. He osaavat nauttia nautittavankokoisista asioista ja tehdä pienestäkin ilonaiheesta riittävän suuren täyttämään koko päivän ilo-tarpeet =)Lapsilta on meillä isommilla paljon opittavaa.

  Profiilitekstini sai myös mietteliääksi. Elämää on joskus hyvä katsoa taaksepäin, vaikka eteenpäin eletäänkin. Koskaan ei tiedä minkälainen tulevaisuus on edessä kun on elämälle avoin ja vastaanottavainen. Itse olen lakannut tyystin sanomasta "ei koskaan", koska tähän mennessä suuri osa lausumista ei-koskaan valoista on kääntynyt päälaelleen :> Niin vaan jouduin takaisin Englantiin(jonne en enää koskaan halunnut muuttaa), opiskelemaan yliopistoon(opiskelut piti olla minun osalta finiito) ja vieläpä ainetta(ravitsemustiedettä) jossa tarvitaan kemiaa(EI KOSKAAN enää kemiaa, lausuin lukion loputtua ;)).

  Never say never! Ihan hytisyttää miettiä, missä sitä on itse 15 vuoden päästä tästä ;)

  ReplyDelete
 12. Tähän sopisi musiikiksi "The morning has broken" (suom. Nousta sain aamuun). Täällä jo valostuu vauhdilla, vaikka pakkanen paukkuu. Piristi!

  ReplyDelete