Sunday, December 18, 2011

Kuusi on tupaan kannettu

Joulukuusi tuli viikko sitten tiistaina. Taas oltiin matti myöhäisiä, mutta onneksi kelpo kuusi löytyi tälläkin kertaa. Vuorilta oli tuotu viikonloppuna lähes kolmemetrinen kaunotar ja nyt se koristaa meidän eteistä. Kuusen osto on miehen ja lapsien hommaa. Kauppias oli varmistanut lapsilta, että he muistavat miksi joulua juhlitaan. Perhe kutsuttiin katsomaan seuraavana iltana esitystä, jossa arvon kauppias vääntää hevosenkengän sydämenmuotoon ja repii muutaman puheliluettelon. Ei sivu kerrallaan, vaan kerta rykäisyllä. Harmi, kun oli muuta menoa, olisin mielelläni tutustunut voimanpesän repertuaariin.


Kuusikauppaa hierotaan antaumuksella ja asiaan kuuluavat lämpimät juomat. Minäkin sain tuliaisiksi lämmintä siideriä, lapset olivat juoneet kuumaa kaakaota. En saanut vilaista puuta ennen kuin se oli asetettu paikoilleen. Oravia en puusta onnistunut löytää, vaikka toiveissa tällainen lemmikki olikin. Kuusen jalan voi viedä mukanaan ja kuusi sovitetaan sitten siihen. Puu kiedotaan verkkoon, joten kuljetus on helppoa.


Kävimme syksyllä Washingtonissa ja tutustuimme George Washingtonin kotiin Mount Vernoniin. Laitan vielä joitakin kuvia siitä erikseen, mutta museokaupassa oli jouluosasto. Innoitusta joulupuun koristeluun voi saada vaikka patriottisesta kuusesta tai pehmoeläimin koristellusta kuusesta. Myöskään alakuvan viuhkakoristelu ei ole hassumpi.

12 comments:

 1. Hauska tuo viuhkakuusi. Eniten mun makuun noista.

  ReplyDelete
 2. Jarna, minäkin pidän viuhkakuusesta. Kullanhohtoinen väritys on hillitty, vaikka puussa taitaa muutoin olla enemmän koristeita kuin oksia.

  ReplyDelete
 3. Hämmästelen, taas kerran, sitä ettei oikein puuta näy tuon tavarapaljouden alta. Jotenkin kaipaan puiden vihreyttä noiden koristeiden sijaan. Rehellisyyden nimiessa totean, etten hyväksyisi yhtäkään puuta tuollaisen koristemäärän kanssa.
  Tuoksuuko muuten sielläkin joulukuuset yhtä ihanalle kuin täällä? Jos joulukuusen tuoksua myytäisiin pullossa, olisi se varmaan jouluhitti. Tiedän aika monen ostaneen muovisen version joka ei tiputa niitä neulasia ;) mutta kaipaa sitä tuoksua.

  ReplyDelete
 4. Aivan ihania kuusia koristeineen päivineen! Mahtavan runsas,rehevä!
  Meidän kuusemme koristepuolelta jää aikalailla simppeliksi:D Muutamia lasipalloja, joita olen vuosien varrella Pentikiltä ostanut. Ehkä hopeiste lameeta oksille....
  Pikkasen on teillä eri malli olla kuusiostoksilla:D Mie kävelin tuohon torillle, kattelin sen satukirja kuusen ja sehän löytyi! Kuusi tuodaan illalla, alkaa sulatus ja huomenna jalkaan jo.

  ReplyDelete
 5. Ah, toi viuhkakuusi on hauska. Koko kuusiraasua ei sen alta näy :))

  ReplyDelete
 6. assari, kuusissa on tuoksu, mutta ei niin vahva kuin suomalaisissa kuuvissa. Neulasetkin ovat mielestäni pehmeämmät. Ja kyllä vain, tuntuu että puihin on kiinnitetty kaikki mikä irti saadaan. Kodeissa ei ihan näin tiuhaan koristeltuja kuusia näe, mutta ensimmäisten vuosien aikana mun skandinaavinen koristelu herätti kummeksuntaa :)

  Lennu, olen muuten ihan unohtanut, että kuusi pitää sulattaakin. On siinä oma fiiliksensä kun käy kuusen valitsemassa torilta, on lunta ja sopivasti pakkasta.

  Meillä alkavat naperot ihan kohta koristella kuusta. Viime vuonna sitten yöllä laittelin palloja ja muita vähän eri oksille, kun kaikki tuppasi olemaan samassa kohdassa, samalla korkeudella :)

  Nanna, viuhkakuusen melkein odottaisi käyvän tanssimaan. Taisi olla ensimmäinen kerta, kun itse näin viuhkoja käytettävän kuusesssa.

  ReplyDelete
 7. Samoissa puuhissa:). Luulin, että siellä käytetään muovikuusia. Miten tavan kuusi jaksaa kantaakaan tuollaisen tavaramäärän? Täkäläinen kuusi-muoti on vilkkuvaloin. Sanon niitä migreenikuusiksi, sillä saisin itse sellaisesta tuikkeesta takuuvarman migreenin. Täkäläiset tykkää ja makuasioista ei kannata kiistellä...

  ReplyDelete
 8. Mine, meillä näyttää juuri nyt aika villiltä :)

  Paljon ihmisillä on valmiiksi koristeltuja muovikuusia. Esimerkiksi nuo kuvien kuuset ovat muovia, mutta ei niitä juuri erota aidoista. Tuore kuusi näyttäisi olevan monella auton katolla, ensimmäiset hujahtivat ohi jo marraskuun puolella ennen Kiitospäivää.

  ReplyDelete
 9. Onneksi tänä vuonna ei tarvitse paljon sulatella kuusta kun vettä on satanut melkein joka päivä!
  Ehkä neulasetkin pysyvät paremmin??

  Taitaa tämä skandinaavinen kuusen koristelu tapa poiketa aika paljon sieltä ;-)

  Ihaninta noissa kuusissa on tuo muoto ja runsaat oksat..meillä on kuuset aika muotopuolia,mutta omassa metsässä kun kasvaa milloin minkäkinlaisia ;-)

  ReplyDelete
 10. Suomessakin ostetaan jo paljon muotoon kasvatettuja kuusia. Mutta koristelu on mielestäni edelleen minimalistista verrattuna näihin kuvaamiisi. Tuollaisen koristemäärän alla voisi olla mikä puu tahansa.

  Minusta paras joulukuusi on sellainen, joka alkaa kukkimaan joulun jälkeen. Vain kerran meille on sattunut sellainen.

  ReplyDelete
 11. Se vain on niin, että Amerikassa kaikki on suurta, suureellista, massiivista ja runsasta meidän skandinaavien silmin. Kulttuurieroa kai sekin.
  Vuosi sitten sain vieraita rapakon takaa Texasista, kun eräs maailmaa nähnyt lentokapteeni poikkesi meillä kyläilemässä. Hän ihaili ja valokuvasi meidän skandinaavista kotia, ja kertoi, että ei harmikseen voi toteuttaa remonttinsa yhteydessä pohjoismaista vaaleaa, pelkistettyä, kevyttä keittiötä omassa kodissaan Dallasissa - sellaisella ei yksinkertaisesti ole siellä jälkimarkkinoita.
  Jänniä asioita nämä kulttuurierot!

  ReplyDelete
 12. Anne-Marie, näin taaksepäin ajatellen taitavat ne parhaaat kuuset olla ne, joka rakas läheiseni minulle metsästä etsi. Voiko enempää edes toivoa. Mutta kyllä tämä nykyinenkin lasten koristelma kuusi palkintosijoille pääsee. Lasten into on kyllä ihan ainutlaatuista!

  BusinessWoman, ahh, ja Teksasissa vasta kaikki suurta onkin! Katselen aina aamutv:stä esiteltäviä taloja kaiholla: meidän talon hinnalla saisi jo Teksasista varsinaisen mansionaatin uima-altaineen ja tenniskenttineen. Kaipailen muuten itse edes valkoiseksi väritettyä keittiötä. Ihan mahdoton löytää myytävistä taloista! On vain liian modernia käydäkseen kaupaksi. Kaikki haluavat hyvin traditionaalisen keittiön, talomallin, interiöörin.

  Liisa, nyt vasta ymmärsin laulun sanat "kuusikin on käynyt kukkimaan" - olen sen verran höpö, että en edes ymmärtänyt tällaisen luonnonilmiön olevan mahdollisen. Voin vain kuvitella, kuinka kuusipuu on ollut ikimuistoinen.

  ReplyDelete