Tuesday, August 16, 2011

Koulujuttuja

Suomesta lähtiessäni olivat vielä käytössä (jos nyt oikein muistan) termi peruskoulu ja se oli jaettu ylä- ja ala-asteeseen. Nyt taitaa tilanne olla toinen. Meidän Elementary School on kutakuinkin kuin entinen ala-aste ja Middle School on kuin yläaste. Tänä syksynä meillä on jo kaksi middleschooleria, kutosluokkalaista. Pohdiskelen aika ajoin, että mihin aika kuluu. Neljän vuoden päästä lapset saavat alkaa treenata autoilua koulussa jos arvosanat ovat riittävän hyvät, sillä 15-vuotiaana pääsee jo harjoittelemaan.


Koulupäivä on samanmittainen niin 5-6 -vuotiailla Kindergartenilaisilla kuin n. 13-14 -vuotiaille Middle Schoolin kasiluokkalaisilla. Yhdeksän vuoden ikäerosta huolimatta päivä kestää klo 7:30-14:30. Kindergartenilaiset tosin saavat ottaa puolentunnin torkut.

Middle School on jo ihan toinen maailma. Läksyjä meillä on tehty parhaimpina iltoina kolmisenkin tuntia, kokeisiin luvut ja pistarit päälle. Maantiedon projektina oli tehdä 10-sivuinen PowerPoint -esitys. Valmis työ piti mapittaa ja esittää tietyllä tavoin.

Opintojen seuraaminen on helppoa. Meidän ensimmäinen vuosineljännes on nyt puolessa välissä ja viime viikolla tuotiin välitodistukset kotiin. Sen lisäksi vanhemmat voivat käydä koulun nettisivuilla katsomassa lapsen arvosanat. Ohessa on malli lapsen liikunta- ja terveyskasvatussivuista. Niin tuntityöt, läksyt kuin kokeetkin arvioidaan ja arvosana laitetaan sivuille. Samoilta sivuilta voin käydä tarkistamassa mitä läksyjä lapsilla on ja muistiinpanotkin on sivuilla tulostettavissa. Niin opettajilla, oppilailla kuin vanhemmillakin on samat tiedot opintomenestyksestä. Eikä voi väittää, että läksyjä ei ole :) Suomessa tämäkin asia on kai jo pidemmällä, opiskelun mallimaa kun on.

Olemme olleet hurjan tyytyväisiä Middle Schooliimme. 6-, 7-, ja 8-luokkalaiset pidetään toisistaan erillään omissa siivissään. Lupaa ei ole edes mennä toisten käytäviin. Ruokatunnit on eri aikaan. Tämä oli lapsillekin helpotus, sillä he olivat vähän huolissaan vanhemmista oppilaista.

Tykkäsin myös siitä, että etukäteen opettajat kertovat mitkä asiat arvosanaan vaikuttavat. Liikuntanumeroon vaikuttaa 15 % se, että yllä on asianmukaiset varusteet. Koulupukuja meillä ei ole, mutta liikuntatunnilla pitää olla yllä koulun oma t-paita ja shortsit.

Nelisen viikkoa vielä ja sitten pääsemme viettämään ensimmäistä kolmen viikon lomaa. Kouluvuoden ensimmäinen neljännes on sitten ohi. Mihin tämä aika kuluu?


7 comments:

 1. No,enpä tiedä ollaanko täällä edellä..meillä yksi pojista aloitti nyt ala-asteen viimeisen luokan eli meni kuutoselle eikä puhettakaan,että läksyt tai muistiinpanot saisi netistä! Tuo olisikin hyvä,nin ei voisi sanoa ettei läksyjä ole ;-)
  Viime vuonna tuli sellainen Wilma-ohjelma käyttöön mihin voi ilmoittaa poissoloja ym. mutta ei sieltä läksyjä löydy :(
  Muutimme pari vuotta sitten sellaiselle paikkakunnalle jossa annettiin vasta viitosluokalle ekat numerot todistukseen.Eli viime vuonna saatiin vasta "oikeasti" tietää missä mennään.
  Teidän systeemi kuulostaa minusta ainakin paljon järjestelmällisemmältä!

  ReplyDelete
 2. Samaa mieltä tuon edellisen eli Anne-Marien kanssa. Läksyt tulevat lasten mukana kotiin, voi käyttää siihen ns. reissu- tai läksyvihkoa tai merkata vaikka omaan kalenteriin. Osa opettajista laittaa myös koulun omaan portaaliin läksyjä, vaihtelevasti. Arvostelut tuntuvat olevan samalla tavalla "fiilispohjaisia" kuin aikoinaan omalla koulutielläni (70/80-luvulla).

  Meilläkin mentiin tiistaina kutoselle ja nuorempi neloselle. Isommalla on jo ensi vuonna yläaste. Huikeeta! Kyllä se aika vaan jonnekin hupenee...

  ReplyDelete
 3. Ai siis eikö meillä ole enää ala- ja yläastetta. Heh, enpä mä paljon tiedä.

  Mun tuttu kertoi nauttivansa suomalaisesta koulusta siinä mielessä, että se on lähinnä lasten/nuorten juttu, eikä edellytä aikuisilta oman koulun käymistä uudelleen, miltä se kuulemma heidän Amerikan vuosina oli tuntunut.

  ReplyDelete
 4. Kiva postaus! Tulee omat vaihto-oppilasajat mieleen ;) Silloin ihmettelin lukkarissa "study hall" tuntia, joka oli keskellä päivää ja tarkoitettu läksyjen tekemiseen.

  Suomessa on yleistymässä käytäntö, että 1.-9. luokkalaiset ovat samassa koulussa. Hieman haastettahan siinä on, kun mustiin pukeutuneet goottityypit ja mopoilijat tulevat aamuisin kouluun ekaluokkalaisten kanssa samaan aikaan.

  ReplyDelete
 5. Hei!
  Wilma on jo aika laajalti käytössä täällä ja riippuu ihan opettajasta, kuinka aktiivinen hän asian kanssa on. Oman lapseni wilmasta löytyy niin poissaolot kuin muutkin kommentit (pos. tai neg. palaute ja selitys), tiedotteet ym. Läksyt kerrotaan tunnilla ja merkataan luokan seinällä olevaan läksytauluun - mielestäni on hyvä, ettei niitä erikseen viestitetä kotiin, näin lapsi todella joutuu itsekin opettelemaan vastuunkantoa ja asioista huolehtimista.
  Kokeista ja niihin tulevista asioista tuli ainakin vielä 3. luokkalaiselle tieto kotiin, nyt alkaneen nelosen käytäntöä en vielä tiedä. Mielestäni sekin on asia, jossa oppilaan tulee itse myös opetella kantamaan vastuuta eli kuunnella mitä sanotaan ja merkata se myös ylös. Siksi en kannata liiallista infosysteemiä :)

  Tämä näin suomalaisen opeäidin näkökulmasta..

  ReplyDelete
 6. Kuulostaa niin hienolta tuo teidän koulusysteeminne. Olen jo pudonnut kärryiltä näistä Suomenkin koulujutuista. Sen olen lukenut, että lukioihin haluttaisiin ilmaiset kirjat.
  Ensi viikolla olen siellä suuren veden takana, jännittää. Sattuneesta syystä tunnet osoitteenkin. ;-)

  ReplyDelete
 7. Meillä on käytössä Helmi-ohjelma. Varmasti samanlainen kuin tuo Wilma. Meillä on tuo aika kiitettävästi toiminut. Siihen merkataan kokeet, koealueet, kokeiden numerot, poissaolot, huomautukset yms.

  ReplyDelete