Sunday, April 24, 2011

Juhlapöytään kalaa

Pääsiäisenä meillä on ruokapöydässä kalaa. Pidän lampaasta, mutta jotenkin se ei pääsiäisenä maistu. Harvemmin myös itsetehtynä. Jostain syystä valmistamani lammas maistuu poikkeuksetta hikiselle villasukalle.

Suurin syy lampaattomaan pääsiäiseen on kuitenkin lämpimät muistot lapsuudesta. Joskus unelmoin yhdestä tai kahdesta ekologisesta ruohonleikkurista, jotka pitäisivät pihamaan siistinä. Voisi siinä kanakin tepsutella... Talveksi kudottaisiin omatekoisesta villalangasta harmaita villasukkia. Elämä olisi mallillaan. Tuulan kaltaiseksi lammasfarmariksi minusta tuskin olisi (Tuulalla on muuten aiheeseen liittyvä arvonta!), mutta voisin jutella lampaalle iloni ja suruni ja luottaa siihen, että se ei määkisi niitä pitkin pitäjiä.

Koristelammas Morag pääsi tänään ensimmäistä kertaa laitumelle. Pipo, saappaat ja villapaita pysyivät yllä 32 C asteen lämmöstä huolimatta.

HYVÄÄ PÄÄSIÄISTÄ!

10 comments:

 1. Hyvä ja kaunis oikean lampaan korvike tuo Morag :) Meilläkään ei syödä lammasta pääsiäisenä. Viime vuonna sitä tein ja se maistui myös sille villasukalle :/ Tänä vuonna lapset hienovaraisesti kyselivät, että "äiti, ei kai meillä tänä vuonna syödä pääsiäisenä lammasta?" No ei syöty, en halunnut toista kertaa samaa lopputulosta. Lampaan valmistaminen herkulliseen muotoon on kyllä aikamoinen taitolaji.

  P.s. täälläkin oli tänään lämmin päivä, varjossakin reippaat +18 iltapäivällä :) Vähän on vielä kuitenkin matkaa teidän lukemiin...

  ReplyDelete
 2. Mikä ihastuttava lammas veikeällä katsella ja hienoilla villa-asusteilla ;)! Ei meilläkään tänä vuonna ollut lammasta, herkuteltiin kylmäsavulohikatkarapuperunakiusauksella (hih, koetin saada mahtumaan "nimeen" ainekset mukaan..),pitkäperjantaina oli oikeasti maailiman parasta mieheni valmistamaa makkarapataa.

  No on siellä lämmintä!Huh-huh!

  Hyvää pääsiäisen jatkoa!

  T.Minna :)

  ReplyDelete
 3. İhana koristelammas.Mina tykkaan kovasti lampaanlihasta.Enemman,mita naudanlihasta.Tosin syön lihaa aika harvoin.
  Kivaa Paasiaismaanantaita sinne kauas.

  ReplyDelete
 4. Aika mainio lammas tuo Morag,ja sillä on kiva hattukin:D
  Lammasta en söisi,sillä en syö muutakaan lihaa,mutta niiden touhuja on mukava katsella.
  Kaunista pääsiäismaanantaita!

  ReplyDelete
 5. Lammas on niin hyvaa, jos sen vaan osaa oikein valmistaa! Mina en itse osaa (enka edes uskalla kokeilla), mutta appiukon lammasta syon ihan milloin vain. Han osaa kai siita kaikki ne "villasukanmakuiset" rasvat poistaa niin hyvin, etta lopputulos on ihan mahtava. Taalla Uudessa-Seelannissa sita lammasta syodaan viela tosi usein (sattuneesta syysta), eika vain paasiaisena.

  Missapain Yhdysvaltoja muuten asut? Aika lammin kevat teilla... :)

  ReplyDelete
 6. Satu, onpas teillä kohteliaat ja hyvätapaiset lapset :) Minulla on ystävä, joka tekee aivan käsittämättömän hyviä liharuokia. Myös lammas onnistuu. Olen yrittänyt muutaman kerran, mutta en vain saa onnistumaan.

  Katsoin uutisista, että teillä on kesä alkanut! Ja kohtahan on vappu.

  Minna, teillä on ollut herkut! Kiusaus kuulostaa herkkulliseta. Ja sellainen ruoka on ihan parasta, jonka joku toinen on valmistanut :)

  Mua jo vähän hirvittää tämä lämpö. Jos päivät jo nyt alkaa olla niin kuumia, niin elokuussa olen jo sitten ihan läkähtynyt + linnoittautunut sisätiloihin.

  Sateenkaari, teillä päin varmasti osastaan myös lampaan valmistus, ainakin kuvittelisin niin? Meillä on ollut kiva pääsiäispäivä. Pupu oli tuonnut suklaata sen verran, että aamupala ei enää oikein maittanut :)

  Yaelian, lampaat ovat aina olleet sydäntäni lähellä ja mieluisin niistä saatu tuote on villa. Muusta melkein alkaa tulla jo apea mieli. Sinä kyllä osaat loihtia kasviksista jos vaikka minkälaisia herkkuja. Ei ihme, että et lihaa edes kaipaile :)

  Sanna, teillä niitä lampaita taitaa piisata. Lampaan valmistus on käsittääkseni taitolaji. Vaikka kuinka tarjoilisin minttuhyytelöä, niin maku ei ole samanmoinen kuin taitavamman kokin keitokset. Ihanaa, että on tuollainen taituri appeana!

  Meillä on lämmin kevät. Lämpö on ihan ok, mutta tänäänkin ilmankosteus oli jo sellainen, että se teki olon tukalaksi. Kauhuissani odottelen heinä-elokuuta. Sisätiloissa pitää sitten vain pysytellä ahkerastai ja ulkoilla ennen ja jälkeen auringonlaskun.

  ReplyDelete
 7. Olisipa meidän lampaat iloisia, jos noin vihreässä heinikossa saisivat astuskella ;)!

  Meidän perheessä ei kukaan syö lammasta. Minä nyt en syö lihaa muutenkaan. Ja isäntä sanoo, että kaveria ei syödä.

  ReplyDelete
 8. Hyvää Pääsiäistä Johanna ja perhe!!!Nuo koristelampaan villapaidat sopisivat meidän chihuliinille, pipo myös!!!:)Ihania!!!Meilläkin syödään sellaista ruokaa myös pääsiäisenä mikä maistuu kaikille - eli aina ei ihan mennä perinneruokien mukaan. Vaik olisihan se hienoa:)Näin alettiin totetuttaa lapsien ollessa pieniä, mitäpä sitä tekemään sellaisia ruokia jotka eivät maistu. Täytyyhän sitä kaikkien nauttia kuitenkin hyvästä ruuasta ihanina juhlapäivinä. Muuten meillä on opittu syömään kaikenlaista, liharuoista lähtien. Ihanan arvontalahjan sait - tiedän että varmaan arvostat siellä rapakon takana. Itsekin pidän lehtien lukemisesta - varsinkin ennen nukkumaan menoa. Terveiset täältä Suomesta, lumet sulaa kovaa vauhtia!!!

  ReplyDelete
 9. Olipa veikeä lammas!
  En tiedä miten äitini onnistuu saamaan lampaan hyvän makuiseksi joka kerta mutta ihan hyvää se oli ;-)
  Jostain olen lukenut ,että sillä villanmaulla on jotain tekemistä teurastus/stressin kanssa..en tiedä!
  Pääsiäinen oli täälläkin lämmin..mutta viileämpää jo luvassa :(

  Mukavaa vapun odotusta ;-)

  ReplyDelete
 10. Toivottavasti teillä oli hyvä pääsiäinen :)

  Tuo kuvien lammas on ihana!

  ReplyDelete