Monday, March 21, 2011

Ruisleipää

USA:ssa asuvia saattaisi kiinnostaa uusin löytöni, Nordicbreads.com, moni on sen ehkä jo löytänytkin. Ruisleipä on saunan ohella ollut niitä asioita, joita kaipaan Suomesta. Suomen lomalta olemme aina tuonneet pakastimen täyteen ruisleipää ja olemme tilanneet myös suomalaisen nettikaupan kautta leipää. Postarit ovat vain ihan älyttömät ja toimitusaikakin aika pitkä. Löysin muutama viikko sitten helpotuksen ruisleivän nälkään. Viikko sitten maanantaina saapui ensimmäinen tilaus.


Leipomo toimii New Yorkissa, oululainen Simo Kuusisto on maistuvien ruisherkkujen takana. Meidän testiryhmä oli onnesta ymmyrkäisenä viikko sitten. Jo postipaketin avaaminen ja tuoreen ruisleivän tuoksu sai ainakin minussa aikaiseksi melkomoisia mielenliikutuksia. Mikä lie atavistinen reaktio.


Tilasin pieniä pyöreitä ruisleipäsiä, sellaisia Reissumiehen näköisiä. Erässä on 24 kpl leipiä, hinta postituksineen $34.35 (90 g/$1.00). Pienet pyöreät leivät ovat tuhdimpia ja ruokaisempia kuin Reissumiehet. Rakenne on rouheampi ja maku - orgaanisesta ruisjauhosta tehtyjen leipien maku on taivaallinen!


Nettitilausten leivontapäivät näyttäisivät olevan maanantai ja torstai. Seuraavalla kerralla laitan tilauksen viikonlopun aikana, jotta se ennättää maanantain leipomuksiin. Viikonlopuksi on sitten herkkuja tiedossa. Tilaukset postitetaan US Postal Servicen Priority Mail -laatikoissa, joiden toimitusaika on vain 2-3 arkipäivää. Postimaksu on sama kaikkiin 50 osavaltioon.


Seuraavaksi kokeilen reikäleipiä ja sitten limppuja. Tämä on muuten myös oiva lahja, jos Suomessa asuva sukulainen tai ystävä haluaa ilahduttaa ystävää täällä Atlantin toisella puolella. Nyt vain on peukut pystyssä, että leipuri Simo jatkaa toimintaa ainakin seuraavat 40 vuotta.

17 comments:

  1. Vau, tosi upeaa!!! Minä menenkin tästä heti tutkimaan ruisleipä valikoimia, kuullostaa ihanalta. Kiitos tästä! :))

    ReplyDelete
  2. Itkupilli, nämä ovat erinomaisia. Olen ollut ihan haikeana, kun kohta viimeiset murutkin on popsittu. Mutta onneksi helpotus löytyy suhteellisen nopeasti :)

    ReplyDelete
  3. Nämä Kuusiston poijat ovat mun koulukavereita! Ovat laittaneet hösseliksi! En oo maistanut vielä, mutta nyt taidan tehdä tilauksen! Mahtava postaus, juuri puhuimme kyseisistä leivistä viikonlopulla!

    ReplyDelete
  4. Hyvä että saatte siellä kaukana Ruileipää :)
    se on parasta leipää.

    ReplyDelete
  5. Onpa kiva juttu! Ruisleipää on minullakin aina mukana kun tulen Suomesta.Täällä saa venäläistyyppistä ruisleipää,joka on hyvää,mutta ei ihan sama juttu,ja joskus harvoin teen ihan oikeaa ruisleipää itsekin.Ei muuten ole vaikea juttu jos on kunnon ruisjauhoja:)

    ReplyDelete
  6. Voi kun mahtavaa!! Ite oon semmoinen ruisleipäsyöppö, etten missään nimessä haluaisi elää ilman sitä. Siksi oon tosi iloinen, että tekin saatte nyt hyvää leipää.

    Tää oli kyllä kivat juttu! :)

    ReplyDelete
  7. Olen lukenut jostain suomalaislehdestä tuosta yrityksestä ja kesän tulevaa New Yorkin matkaa suunnitellessa se tuli netistä vastaan.

    Hajumuistihan on ihmisellä hyvin vahva, joten ei ole ihmekään että ruisleivät tuoksu sai liikuttumaan...

    ReplyDelete
  8. Hyvä homma!!!!! Minä ku oleskelen eläkeläisenä osan aikaa Unkarin Budapestissä, niin kerran osu silmään ison ostoskeskuksen leipäosastolla, että suomalaista leipää! Oli tumma pötkäle ja tietysti innolla ostin, haistelin jo kaupassa, ei tullut tuttua hajua. Kotona heti kanta palaa ja välittömästi ääntä kohen...hapatus puuttui..;( Söin kyllä leivän, mutta kaivattua nautintoa en saannut!! Yhden eri kaupan ruisleivän olen kyllä löytännut, hapatuksella! Näkkäriä ja hapankorppua kyllä löytyy sielläkin nykyään. On se kyllä ihme himo toi ruisleipä meille ulkosuomalaisille, vaikkakin nykyään helpottaa kun en ole työelämässä, niin asun vain 1-2 kk.muutaman kerran vuodessa poissa täältä vaki-ruisleivän-maasta....;D

    ReplyDelete
  9. Ihana juttu ja loistavaa, että voi ostaa netistä! Uskon, että ruisleipä maistuu vielä entistäkin ihanammalle, jos sitä ei ole joka kulmapuodissa saatavilla!

    ReplyDelete
  10. Oi, miten ihana uutinen teille sinne! :) Ruisleipä ja varsinkin tuore sellainen on maailman parasta. Me joskus leivomme itse poikien kanssa pikkuisen ruisleipätaikinan ja saamme siten ihan uunituoretta leipää. En ihan ymmärrä, mutta vanhempi junkkari tykkää siitä leipätaikinasta ihan hirveästi.

    Oikein aurinkoista päivää Sinulle! :)

    ReplyDelete
  11. Oih, sinàkin olet tehnyt lòytòjà. Minà olen aina niiiiin tàpinòissàni jos onnistun jotain suomalaista lòytàmààn, kuten hetki sitten lòytàmàni rahka, ah! Mutta ettà oikein uunituoreena vielà tuo ruis.....njam!!!

    ReplyDelete
  12. Hitsi sinun kanssasi, nyt aiheutit sen että jukaisin ruisleipä ohjeen. (odotan pi-paa autoa) ;)
    Vilkaise blogiani ja testaa ohjetta.

    ReplyDelete
  13. Tuosta oli juttu lehdessä varmaan pari kuukautta sitten sitten ja piti vinkata sinulle..vaan kun on sama pää kesät talvet....eli unohtui tyystin!
    Mutta todella hienoa että homma toimii ja ovat hyviäkin ;-)

    ReplyDelete
  14. Johanna, entäs salmiakki ja mämmi?

    ReplyDelete
  15. Kiitos kaikille kommentoijille! Uskomattoman moni teistä ymmärtää, että elämä ilman ruisleipää on... elämää ilman ruisleipää. Yhtenä jouluna olimme tilanteessa, että pakastimesta ei löytynyt edes pientä kantapalaa. Silloin taisi tulla sanottua jotain painokelvotonta.

    M-K:lle ihmettelen, että teillä on tainnut olla aika kiva koulu, kun useampikin on maailmalle halunnut lähteä seikkailemaan :)

    Kävin Arin blogissa tutustumassa ruisleivän ohjeeseen ja sitä pitää kyllä kokeilla. Kiitos Ari! Tästä voisi tulla pika-apu pahimpaan ruisleivännälkään.

    Karhin koulu: arvaapa miltä tullimies näyttää mämmilaatikkoa käännellessä? On muuten aika koomisen näköistä :) Onneksi mua ei ihan hillitön salmiakinhimo vaivaa.

    Ja Ciacy, jos jonain päivänä löytäisin rahkaa, smetanaa tai ranskankermaa, niin en tiedä pysyisinkö enää tolkuissani. Ranskan kermaa olen joskus löytänyt, mutta sellainen desin purkki maksoi n. $5,-.

    Ja arvatkaas mitä menen tekemään iltapalaksi...

    ReplyDelete
  16. Mä käytin sour creamia kaikissa leivonnaisissa, mihin olis pitänyt laittaa kermaviiliä tai rahkaa:) Ei tietenkään ihan sama, mutta ihan toimiva "korvike".

    ReplyDelete
  17. Minna, sour cream on tuttu tuote ja kyllähän se moneen hommaan käy. Mutta esim. mansikkarahka ei maistu oikealta ilman rahkaa ja blinitkin kaipaisivat seurakseen smetanaa... Mutta sour cream on ihan kelvollinen korvike.

    ReplyDelete