Monday, January 3, 2011

Joutokäyntiä

Ensimmäinen arkiaamu pitkästä aikaa. Lapset lähtivät kouluun lounaiden, välipalojen, silitettyjen vaatteiden ja ehjien sukkien kanssa. Bussikuskimme Ms. C. kurkotti bussista vilkuttamaan, hymyili leveästi. Huikattiin "Happy New Year". Kolkkiluokkalaisella oli kukkakimppu mukana opettajalle viemisiksi. Classroom mom lähetti lauantaina sähköpostia ja muistutti opettajan syntymäpäivästä. Illalla ensin yhdet harkat, sitten toiset. Seuraavat yhdeksän viikkoa sujuvat näin.

Bussia odotellessa mietin joutokäyntiä. Suomalainen ei varmastikaan näissä lämpötiloissa hurisuttaisi autoa joutokäynnillä edes sallittua kahta minuuttia. Naapurit näyttivät käynnistelevän autojaan 15-30 minuuttia ennen liikkeellelähtöä. Moni ei näet tänä aamuna uskaltanut luottaa koulubussin tuloon, meitä optimisteja oli vain kolmesta perheestä pysäkillä.

Illalla katsoimme mainion elokuvan "Secretariat". Mainion siitä teki sopivuus koko perheelle. Mutsi sai taas roskan silmään ja herkistyi joka kerta, kun "Big Red" kirmaili (oikeampi termi kai "runnoi") laukkaradalla. Tytär totesi elokuvan jälkeen, että Avatar on nyt toisella tilalla suosikkilistalla.

"Secretariat" kertoo samannimisestä hevosesta, joka voitti vuonna 1973 Triple Crown -laukkakisasarjan. Elokuva perustuu tositapahtumiin. Diana Lane esittää unelmaan uskovaa hevosen omistajaa Penny Cheneryä. John Malkovich on omaperäinen valmentaja. Vaikka hevosista tai hevosurheilusta ei olisi kiinnostunutkaan, niin tämä leffa kyllä vetää puoleensa. Unelmat tekevät meistä voittamattomia.

19 comments:

 1. Täällä lapset ovat vielä joululomalla.

  Tuota elokuvaa en ole nähnytkään.

  ReplyDelete
 2. Unelma, tämä oli sellainen hyvänmielen elokuva, jossa "pikku kotirouva" on aika terhakka.

  ReplyDelete
 3. Joululoma vain jatkuu -tenavilla. Minä olen kiltisti töissä... Mikä tämä Classroom mom on?

  ReplyDelete
 4. Mari, oi teillä vielä jatkuu. Hyvää lomaa lapsukaisille!

  Classroom mom on sellainen oppilaan vanhempi, joka pitää yhteyttä muihin vanhempiin. Hän välittää esimerkiksi opettajan pyyntöjä erilaisten tarvikkeiden suhteen, järjestää vapaaehtoisapua luokan kekkereihin. Hän siis organisoi opettajan apuna. Ja sen lisäksi sitten muistuttelee tärkeistä asioista, kuten opettajan syntymäpäivästä :)

  ReplyDelete
 5. On niin hauska lukea elämästä siellä kaukana. Oikeasta elämästä, ei mistään tv sarjasta :)
  Tuollaista äitiä täälläkin tarvittais,luulempa silti, ettei oikeen löytyis tehtävään tekijää..

  ReplyDelete
 6. Jaana, on tämä elo aika kaukana Kauniista ja Rohkeista!

  Jokaisella luokalla on Clasroom mom ja sitten on vielä lukuisa muu vapaaehtoisten joukko. Mun hommia on käydä tekemässä kaikenlaisia assarintehtäviä: kopiointia, laminointia, mapitusta. Ja tietysti auttaa tapahtumien järjestelyissä.

  Tämä meidän tämän hetkinen Classroom Mom on aivan erityisen tarkka ja topakka. Hän järjesti luokalle tänään cupcaket.

  ReplyDelete
 7. Jäin tänä vuonna vaille joululumiratsastustani, joten kaikki hevosiin liittyvää vaikuttaa. Rollasin blogeja ja kun näin tuon ratsun, ajattelin: Nyt Johanna on aloittanut ratsastuksen! Try it!

  ReplyDelete
 8. Meilläkin s-tytär lomailee vielä tämän viikon, mutta hänen isoveljensä, joka asuu naapuripaikkakunnalla aloitti koulun tänään.

  Elokuva on minullekin tuntematon, täytyypä laittaa korvan taakse.

  ReplyDelete
 9. Tuollainen topakka Classroom Mom on oikea aarre! :D
  Liekö tarpeen Suomen kouluihinkin kyseinen käytäntö?!? Miten ne vastuualueet jaetaan ja kuinka kauan pesti aina kestää?

  Meilläkin alkoi arki, kuten huomasitkin jo. Itse olisin voinut jatkaa vielä lasten lomaa, mutta ehkä se on nyt helpompi palata ruotuun kuin viikon päästä...? ;)

  Haleja supermamalle! ;D (Ne eväät, SILITETYT vaatteet ja EHJÄT sukat, VAU!) :D

  ReplyDelete
 10. Leena, harmi että et päässyt perinteiselle ratsastuksellesi. No, ei tässä ole kuin vajaa 12 kk seuraavaan jouluun :)

  Tarutikki, kovin on eriaikaan sielläkin lomat. Suosittelen elokuvaa lämpimästi. Se on omalla tavallaan vähän hömppäkin, mutta ei sen katselusta varmastikaan haittaa ole.

  Ylva, Clasroom mom ryhtyy toimeensa yleensä vuodeksi. Aika usein hommassa on kaksi henkilöä, jotka vähän vuorottelevat. Työhön pääsee, kun lupautuu vapaaehtoiseksi. Se valitaan, joka ensin ehtii :) Suurin homma kai on koordinoida muiden vapaaehtoisten töitä ja ottaa yhteyttä koteihin kaikissa koulunkäynnin ylimääräisissä hommissa.

  Varsinkin tuo sukkahomma on vähän vaatelias. On aamuja, jolloin ehjiä sukkia jotka olisivat samaa paria saa tosissaan etsiä. Laitan yleensä kaikki valmiiksi illalla, mutta joskus jää sukat viime tippaan eikä niitä sitten löydykään.

  Silityksestä sen verran, että tovi meni ennen kuin ymmärsin miksi kaikkien muiden lasten t-paidat näyttävät niin siisteiltä. Toiset silittävät t-paidatkin kunnon tärkin kanssa ;)

  ReplyDelete
 11. Ooh, mun silityshommat jäivät, kun kaksoset syntyivät... ja sukkapareja etsitään melkein joka päivä. :DD Mulla olis PIKKASEN niinku petrattavaa tuossa meidän vaatehuollossa... ;)

  ReplyDelete
 12. Ylva, mä joskus luistan silityksestä jos ehdin ottamaan pyykit suoraan kuivurista. Lämpöisinä ne oikenevat aika lailla itsestään kun painelee ja viikkaa pinoon. Odotan kyllä jo aikaa jolloin lapset saavat itse silittää t-paitansa ja farkkunsa ;)

  ReplyDelete
 13. KIitos leffalinkistä,pitääkin laittaa mieleen.En ole aikoihin ratsastanut,viimeksi Venezuelassa. Tuo joutokäynti kuulostaa aika tuhlaukselta,mutta olen kyllä täälläkin sellaista nähnyt.Tosin eilen nousi bensiinin hinta ennätyslukemiin,joten varmaankin sitä miettii tarkemmin...;Mukavaa alkanutta vuoden ensimmäistä kouluviikkoa!

  ReplyDelete
 14. Yaelian, luulen että hinta on yksi olennainen tekijä joka saa joutokäynnin kanssa miettimään toisenkin kerran.

  Minun on tietysti aika mahdoton tajuta kuinka ne piltit paleltuisivat jos plusasteisiin autoon kävisivät ja kun on vielä talvivaatteetkin päällä. Mutta katsotaan kuinka kauan tämänkin asian kanssa menee, että olen jo ihan toista mieltä ;)

  ReplyDelete
 15. Meillä on käytössä luokkavanhempijärjestelmä ja se on kans vapaaehtoinen. Kukaan ei koskaan halua - arvatkaa vaan kuka yleensä sitten lopulta lupautuu tai ylipuhutaan :-)

  ReplyDelete
 16. Hannis, teillä taitaa olla sitten vähän epätavallinen koulu! Mun mielestä parasta koulussa vapaaehtoistumisessa on se, että oppii tuntemaan lasten luokkakaverit. Muuten jäisivät aika etäisiksi. Mutta Sinulla on kyllä monta rautaa tulessa!

  ReplyDelete
 17. Kertomasi perusteella alkaa todella tuntua, että tällainen "Classroom mom" voisi olla todella tarpeellinen Suomessakin. Ainakin sitä voisi kokeilla. Paitsi, että käsitykseni mukaan mihinkään vanhempaintoimikuntiinkaan ei ole mitään hirveää ryysistä joten tällekin voisi käydä yhtä surkeasti.

  Itse olin eilen yhteydessä junkkareiden päiväkotiin. Siis haluan listan mitä heillä tarvii olla mukana kun menevät hoitoon. Tässä kaunpungissa ainoa keino saada lapset samaan päiväkotiin oli laittaa heidät yksityiseen. No, ainakin lapset ovat tykänneet paikasta ja hoitjista kun olemme siellä käyneet. Eli kaikki hyvin tähän asti, toivon että on myös sitten kun oikeasti ovat siellä hoidossa.

  ReplyDelete
 18. Assari, tekee elämästä kyllä aika haasteellista jos lapset pitää kuljettaa eri päiväkoteihin. Onneksi saitte samaan, vaikka sitten yksityiseen!

  Kouluille on kunnia-asia saada vapaaehtoisia vanhempia auttamaan. Sellainen huhu meillä liikkuu, että niissä kouluissa joissa on paljon vapaaehtoisia vanhempia on myös paremmat oppimistulokset ja rauhallisempi ilmapiiri. Mene ja tiedä.

  Minusta on ollut oikein mielenkiintoista nähdä kouluelämää tältäkin kantilta. Oppii tuntemaan henkilökuntaa ja oppilaita. Toisaalta myös opettajat oppivat tuntemaan meidän perhettä.

  ReplyDelete
 19. No juu;-) Kiihdytän tahtia after Her Queen ja Lumimies on käynyt jo kokeilemassa ja tykkäsi. Mutta siis erityisen ihanaa on lumivaellus maastossa.

  ReplyDelete