Wednesday, November 10, 2010

Joulukortti

Olen alkanut ymmärtää, että joulukortti ei ole vain joulukortti. Korttien tarkoitus ei ole olla yksinkertainen, lämpimin ajatuksin lähetetty tervehdys juhlapyhien alla. Joulukortit ovat juhlaa suurempia, elämää suurempia, statementtejä. Niistä ei välity ainoastaan lähettäjänsä koko elämä, vaan niiden pitää heijastaa myös vastaanottajan koko elämää. Muutoin voi käydä niin, että seuraavana vuonna on yksi kortilla tervehdittävä vähemmän.


Tilanteen tekee vielä ongelmallisemmaksi postimerkki. Christmas, Kwanzaa...

... Hanukkah...
... Eid vaiko Luuttua Näppäilevä Enkeli? Valinnanvaraa on.
Tietysti voi valita turvallisen vaihtoehdon, kävyn. Kunhan kellekään ei tule mieleen se onneton orava, joka yrittää tärisevin hampain jyrsiä umpeenjäätynyttä käpyä.

Mikan kirjan alla on albumi, johon keräämme kaikki valokuvalliset tervehdykset. Huomasin, että tilaa on enää vain tämän vuoden kuville (mikäli en ole laittanut jalkaa niin tukevasti suuhun, että korttien tulo ehtyy). Kuvia on kiva katsella, nähdä kuinka lapset varttuvat, harrastukset tulevat ja menevät, lomakohteet vaihtelevat...

Löysin mielenkiintoisen lähestymistavan joulukortteihin Mika Brzezinskin kirjasta "All things at Once". Mika on Morning Joe -aamuohjelman co-host, MSNBC tv-kanavan uutisankkuri, radiotoimittaja, kahden lapsen äiti ja vaimo (puoliso ABC tv-kanavan Jim Hoffer).

Kirjan mukaan tämä on perheen ainoaksi jäänyt normaali joulukortti.

Joulu 2000. Poliittisia vaikutteita, etten sanoisi.

Vuonna 2004 korttiin lisättiin rekvisiitaksi ylimääräinen vauva. Teksti kuuluu: "May Your New Year be filled with many surprises".

Tähän korttiin otettiin rekvisiitaksi vara-äiti, replacement mom. Ja tekstissä sanotaan: "If you see mommy, wish her a Merry Christmas!"

Vuosi oli perheelle raskas, jo lapsen onnettomuudenkin vuoksi. Mutta niin vain sillekin voitiin jo hymyillä jouluun mennessä.


Asiaa tuumailtuani olen tullut siihen tulokseen, että haluan säilyttää lapsenuskoni joulukortteihin. Jokainen laatikkoomme kolahtava tervehdys on varustettu lämpimin ajatuksin, hyvänmielen toivotuksin, levon ja rauhan, ilon ja valon sanomaa kantaen. Eikä esimerkiksi, että toivottavasti sunkin piparit kärähtää, puuro palaa pohjaan ja kuusi karistaa neulasensa jo aattona...

21 comments:

 1. Eilen illalla kirjoittelin jo vähän kortteja ja kuinka vaikeaa se onkaan valita sopiva kortti jokaiselle saajalle ;-)
  Tänä vuonna Suomessa on mielestäni kauniit joulumerkit!
  Teimme äsken pipareita ja meidän 11v. söi lähes kaikki ja siitäkös 5v. riemastui :(
  Mutta rauhallista joulun odotusta sinne :)

  ReplyDelete
 2. Anne-Marie, Sinä olet kyllä uskomattoman organisoitunut! Minua vähän harmittaa, kun meillä ei ole jouluaiheisia ulkomaan postimerkkejä.

  Voin muuten vain arvata kuinka pienempää harmittaa kun piparkakut ovat menneet parempiin suihin!

  ReplyDelete
 3. Minä olen ottanut itse jouluisen kuvan tenavista ja koirista, teettänyt niistä sitten joulukortit lähimmille sukulaisille. Lopuille olen askarrellut mahdollisuuksien mukaan kortit. Pitäisi kohta ruveta hommiin!

  ReplyDelete
 4. Minä kyllä arvostan joulukortteja. Mukavaa vastapainoa virtuaalielämän(kin) lisäksi. Vaikka joulukorttirahoja kannustetaankin ohjaamaan vaikka hyväntekeväisyyteen, niin tuntuu kuitenkin kivalta ilahduttaa läheisiä, nimenomaan lämpimin ajatuksin. Itse ainakin ilahdun.
  ps. pistin pienen jouluisen arvonnan blogiini. Tervetuloa osallistumaan!

  ReplyDelete
 5. Mari, meiltä myös lähtee useinmiten lasten kuvalla varustettu kortti (ja olen oppinut että se on joidenkin mielestä ihan KAMALAA). Yritän myös löytää mielestäni kauniita kortteja. Ajatus on hyvä, aina toteutus ei ehkä ole sellainen kuin vastaanottaja toivoisi ;)

  ReplyDelete
 6. No enpä nyt niin sanoisi..heh..täytyy vaan tehdä asioita kun muistaa ja ehtii,muuten ne tahtovat jäädä ;-)
  Tuossa linkki joulumerkkeihin:
  https://verkkokauppa.posti.fi/PublishedService?frontpage=true

  Tarvitsetkos niitä kirjoja täältä päin? ;)

  ReplyDelete
 7. Anne, olen joskus käyttänyt tuntikausia kun olen yrittänyt valita kortteja, jotka ilahduttaisivat. Nykyisin ei enää ole aikaa niin perinpohjaiselle valinnalle.

  Arvonta! Kivaa! Tulen poikkeamaan.

  ReplyDelete
 8. Anne-Marie, onpas ihanat merkit! Tuo lentävä joulupukki poroineen on ihan paras! Kauniita. Kiitos kun laitoit linkin.

  Luulen, että tällä kertaa kirjatilanne on aika hyvä. Voisin kyllä vaivata Sinua alkuvuodesta? Mun pitää vähän tutkia mitä on tarjolla. Viime matkalta toin 10 kirjaa. Ne on kyllä kohta luettu, mutta kohtahan ne voi lukea uudelleen kun tuli ekalla kertaa ahmittua.

  ReplyDelete
 9. Mä en oikein pidä joulukorteista. Juuri siitä syystä, että ne helposti lähetetään pakon vuoksi kiireessä.

  Ihan hervoton huumori noilla esimerkkikorttien ihmisillä! Vauva oli siisti juttu ja vara-äiti....*houkutteleva ajatus, hih*

  Mitä se kwanzaa siis tarkoittaa?

  ReplyDelete
 10. Anne-Marie, kiitos. Olet kyllä aarre.

  Leena, eikös olekin aika hauskaa huumoria!

  Kwanzaa on African Americans oma juhla. Sitä vietetään joulukuun 26. päivästä tammikuun 1. päivään. Siihen liittyy traditioita, kuten kynttilän sytyttäminen, juhla-ateria, lahjojen antaminen. Juhla on aika uusi, se sai alkunsa 26.12.1966. Itsekään en kovin hyvin tätä juhlaa tunne, mutta lapset ovat koulussa sitä opiskelleet ja askarrelleet koristeita ym.

  ReplyDelete
 11. Tästä tulikin mieleen ,että pitää lähteä metsästämään joulukortteja;täällä niitä ei ihan joka paikasta löydykään,mutta kiitos vierastyöläisten,bussiasemakompleksissa niitä löytyy,ovat vain sellaisia kamalan kiiltäviä eivätkä olleenkaan makuuni.Lämmin ajatushan on niissä kuitenkin pääasia.Kiva tuo käpypostimerkki!

  ReplyDelete
 12. Meillä on ollut tapana lähettää suurinpiirtein joka toinen vuosi kuva ja joka toinen vuosi lasten itsensä askartelemat kortit.

  Tänä vuonna olisi ehdottomasti askartelun aika, mutta ideoinnit ovat vielä kesken. Ja sitten olen niin höppänä, että siinä askarrellessa pitää olla sitä jouluista tunnelmaa, joten ne tekemiset jäävätkin sitten melko viime tippaan. Siis ekan adventin jälkeen vasta aloitellaan valmistelut.

  Nuo sun postauksen joulutervehdykset kertovat kyllä Elämästä isolla eellä. Huh, heijaa...

  ReplyDelete
 13. Yaelian, taitaakin olla haasteellista löytää joulukortti! Mun käy aina niin, että kun löydän mieleisen kortin lukee sisällä "Merry Christmas". Varsinkin lasten kavereiden, naapureiden ja opettajien korttien kanssa olen tarkkana, että niissä olisi "Season´s Greetings" tai "Happy Holidays". Myös "Peace on Earth" on sovelias toivotus.

  ReplyDelete
 14. Ylva, meillä oli yhtenä vuonna jalo tarkoitus tehdä kortteja itse. Kaikki päättyi heti alkuunsa: joulutunnelman kohottajana toimiva lämmin kaakao hujahti askartelutarvikkeiden päälle. Kaupasta löytyi sinä vuonna kortit.

  Pidän tästä toimittaja-Mikasta mahdottoman paljon. Hän on terävä, sanavalmis. Lisäksi näyttäisi huumorissakin löytyvän. Mikan isä on ulkopolitiikan asiantuntija ja oli Carterin hallituksessa mukana. Oli hauska nähdä edellisten pressan vaalien alla, kun Mika haastatteli isäänsä.

  ReplyDelete
 15. Minä pidän joulusta hyvin paljon. Tunnustan muuten hankkivani joululahjoja ympäri vuoden. Ihan sillä, että kun näen jotain sopivaa ja sellaista josta tiedän saajan ilahtuvan, hankin sen samantien että se varmasti on jouluna annettavissa.
  Kortteja meillä on tehty jo tovi. Yleensä joko kehittelen oman sopivan mallin tai sitten valitsen jostain valmiista sopivan joko sellaisenaan tai muunneltuna. (Nyt on muuten paljon mahtavia blogeja korteista yms. joista saa ihania ideoita) Tämän vuoden malliksi valitsin eräältä norjalaiselta sivustolta ihanan kortin. Ainoa mutta on, että ohje on norjaksi (kesti aikansa ennen kuin pääsin kuussalle mitä pitää tehdä enkä vieläkään ole varma olenko tajunnut oikein. Tekeleeni ainakin suuresti muistuttaa alkuperäistä ;) ) ja se että se on ihan himputin hidas väkerrettävä.
  Meiltä lähtee siis suurella sydämellä tehtyjä kortteja ja sitten ihan kaupan kortteja jotka on valittu saaja huomioiden. Itse olemme iloisia jokaisesta tervehdyksestä, on se sitten kaupan kortti tai itse tehty. Se ajatushan siinä on tärkein.

  ReplyDelete
 16. Assari, ihailen ihmisiä, jotka näkevät vaivaa valmisteluissa - oli kyseessä sitten joulu tahi muu juhla. Ja kyllä ystävien ilahduttaminen itsetehdyin kortein on kivaa.

  Meillä myös pukki tekee hankintoja ympäri vuoden. Toinen juttu sitten onkin minne ne hankinnat laittaa! Uteliaita pieniä ihmisiä kun vaeltaa ympäriinsä. Juuri äsken kävin siirtämässä laatikon auton takaa ja illalla se täytyy salakuljettaa vintille, jotta yllätys ei ennen jouluaamua paljastu.

  ReplyDelete
 17. Aikaisemmin minäkin tein joulukortit itse, nyt lähetetty ostettuja kortteja.
  Laitan sellaisillekin entisille ystäville, joihin ei enää tule yhteyttä pidettyä. Saadaan ainakin tietää, elossa ollaan. Kerran vuodessa voi edes joulukortin laittaa.
  Teillä on siellä kauniita postimerkkejä. Pidän ensimmäisestä, sen aihe on perinteinen.

  ReplyDelete
 18. Unelma, tervetuloa!

  Joulukortit kirjoitetaan aina ajatuksella. Kyllä korttien mukana lähtee paljon lämpimiä ajatuksia ja muistellaan yhteisiä tapaamisia, tapahtumia.

  Valtaosassa täkäläisiä joulutervehdyksiä tulee olemaan tuo käpymerkki: se ei viittaa uskontoon ja sikäli korrekti ja käypä kaikille.

  ReplyDelete
 19. Heippa,
  löysin tänne mielenkiintoiseen blogiisi.
  Joulukortteja minäkin lähettelen melko paljon, joskus teen kaikki itse, joskus osan teen itse ja osan ostan. Kaunis postimerkki on mielestäni osa kortinkin kauneutta.

  ReplyDelete
 20. Hei Tarutikki, kiitos kun kommentoit! Joskus mietin, että huomaako kukaan enää nykypäivänä että esim. postimerkin valintaan on käytetty aikaa. Kävin kurkkaamassa Anne-Marien lähettämästä linkistä Suomen joulumerkit ja ne ovat ihan tavattoman kauniita!

  ReplyDelete